Jan Holm Nielsen har været i 3F/SID i 33 år. Fredericia Avisen har mødt den rutinerede fagforeningsmand til en snak om anekdoter og hans baggrund i branchen. Vi bringer her sidste del i serien om Jan Holm. Den første del kan læses ved at klikke her.

65-årige Holm har prøvet lidt af hvert, som man kunne læse om i første afsnit af denne serie. En af de sager, der fylder mest for Jan Holm, trods de mange år i branchen, er en nyligt afsluttet sag.

“Jeg har sluttet en sag her fornyligt, der tog 3,5 år at gøre afslutte. Jeg har også noget med udenlands arbejdskraft at gøre. Der har jeg har lige afsluttet en sag for 12-14 millioner kroner + de skylder knap 600.000 kroner. Det bedste ved den her sag er, at jeg har fået 100 % medhold af dommeren,” siger Jan Holm og åbner op for hvad sagen drejede sig om:

“Sagen var angående løn, da de ikke havde fået overtidsbetaling, de fik ikke søndags og helligdagsbetaling og de fik ingen feriepenge. Jeg fandt så ud af i retten, at det er folk tror, at når de kommer fra Italien og kommer herop, så kan de stadig bare arbejde her for de samme penge, som de fik i Italien, men den går ikke. De havde skrevet under på en overenskomst . De troede ikke, at jeg kunne bevise det, men det gjorde jeg og beviste, at sådan er det. Så tog de til Rumænien, Italien og hvor de nu kom fra og påpegede over for mig, at jeg var fuld af løgn, men det var jeg jo ikke.”

Normalt er det ikke kotume for Jan Holm at rejse til udlandet og have med sager at gøre. Det var dog tilfældet i den specifikke sag, som endte ud et 1018 siders langt dokument.

“I den her sag var jeg på Sicilien for at undersøge forholdene for at se om det nu passede. Det var rigtig flot på Sicilien, men jeg var lidt nervøs, fordi vi havde den her sag kørende om mafiaen osv. Så jeg var lidt nervøs. Jeg tror, at de lokale fandt ud af, at jeg var der, så de lukkede det hele til på mit værelse og så var der myg over det hele, så jeg blev virkelig stukket til. Ej, jeg ved ikke om det var dem, men det kunne være,” fortæller Jan Holm.

Jan Holm ses her med den omtalte sag fra Sicilien i baggrunden. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia Avisen.
Flugten fra fagforeninger

Fagforeninger, heriblandt 3F, oplever i disse år tilbagegang på medlemsfronten. Jan Holm begræder tilbagegangen, som han ikke helt forstår.

“Det er sørgerligt. Alle de rettigheder og goder vi har her, det kan de ikke give over på den anden side. Vi har socialrådgivere, vi har advokathjælp – vi har alle paletterne, men det har de ikke hos de gule fagforeninger,” siger Holm.

Men hvad går der galt siden medlemmerne flygter?

“Det spørger vi også os selv om. De siger, at vi er for dyre, og det kan godt være, men hos os får men sikkerhed man ikke får hos de gule. Prisen er altså kun 213 kroner i måneden i prisforskel og så har du det hele her hos os. Det synes jeg altså er et godt tilbud,” fortæller Jan Holm.

Ingen nuværende koryfæer i 3F og fællessang med Nyrup

I 3F/SID-regi har der igennem tiden været markante koryfæer. Det er der ikke mere, og det er beklageligt, mener Jan Holm.

“Det er helt rigtig, der er ikke nogen der er markante. Jeg synes, at min egen formand Per Christensen godt kan være lidt kontant, men ja, der er ikke rigtig nogen koryfæer længere,” forklarer rutinerede Holm og fortsætter:

“Sådan nogen typer skal komme af sig selv. Anker Jørgensen kom jo også af sig selv og kunne gøre et eller andet. Vi havde også  sådan en som Hardy Hansen for længere tid tilbage.”

Jan Holm har haft sjove stunder med tidligere Statsministere. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia Avisen.

Holm nævner ham selv, Anker Jørgensen. Det er fredericianerens helt store forbillede.

Ham har jeg været så heldig at arbejde sammen. Politisk skete det, da jeg meldte mig over i hans lejr, da han sad på tronen og jeg arbejdede også sammen med ham, da han var formand i SID,” udtaler Holm og kommer ind på en historie om Anker Jørgensen:

“Han var meget lun at være sammen med. Han kunne godt sine anekdoter. Der var engang, hvor han snakkede med en ung mand og sagde til ham: “Hvad hedder du” og “Hvad laver du?”, hvortil han svarede “Lige nu laver jeg ikke noget, fordi jeg har ikke lyst til det.” Og så svarede Anker: “Hvis du ikke har lyst, hvordan får du så dine penge” og så svarede den unge mand: “Dem får jeg hjemmefra” og så var Ankers svar: “Jeg går hjem og skælder dine forældre ud.” Ja, Anker var sin helt egen på det punkt.”

Foruden historien om forbilledet Anker Jørgensen, har Jan Holm også haft sjove historier med den tidligere Statsminister, Poul Nyrup Rasmussen.

“Alle statsministerne igennem året har været her. Jeg har specielt haft det sjovt med Poul Nyrup Rasmussen. Vi kaldte os duetten, da vi sang sammen. Vi skulle altid synge for, og det var rigtig hyggeligt. Der var engang, hvor Nyrup ville synge “Danmark for folket” og en anden sang med en anden, men han blev ved med at nægte. Så sagde Nyrup: “Holm, vi to tager den så.” Det var ude på Hybylund, det brugte vi jo meget dengang,” lyder den afsluttende replik fra Jan Holm.