Fredericia AVISEN har modtaget en lille håndfuld beskeder i vores indbakke efter fredagens koncert med Hugo Helmig i Tøjhuset. Oplever du også, at der tales for meget til koncerter? Tøjhusets leder Sune Rasmussen efterlyser en radikal ændring.

Jeg har været til mange koncerter gennem tiden, og selv spillet flere hundrede koncerter, og publikumskulturen har desværre ændret sig meget.

Først kom mobiltelefonen og fjernede fokus, når flertallet af publikum skal filme undervejs, dele koncerten med nogen derhjemme eller på de sociale medier, eller sende snapchats eller selfies mens musikken spiller.

Men mobiltelefonen larmer ikke på samme måde, som når folk snakker, og folk snakker en del til de sidste mange koncerter. jeg har været til på Tøjhuset. Publikum snakker ikke bare, de snakker for meget og alt for højt.

Hugo Helmig i Tøjhuset. 22. marts 2019. Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.
Hugo Helmig i Tøjhuset. 22. marts 2019. Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.

Hugo Helmig var en koncert, jeg ikke selv var til, men det var vores chefredaktør og i hans anmeldelse nævner han også problemet, dog i en lidt nedtonet udgave. Min indbakke er brandvarm her mandag morgen af folk, som har været til Hugo Helmig koncert, de har fået nok af snakkende publikum. Tøjhuset får ugentligt besøg af store navne, som kommer for at præsentere deres musik, med sig har de ofte opvarmning af kommende kunstenere. Til Helmig-koncerten var Anton Walter opvarmning og han spillede akustisk. Det druknede ifølge flere koncertgængere fuldstændigt i snak og under hans 30 minutters opvarmning gik snakken mere på om han mindede om Rasmus Seebach end at lytte til et ungt talent.

Snakken fortsatte gennem hele Hugo Helmig-koncerten og det er en uheldig trend, som jeg desværre selv har oplevet flere gange. Det er en manglende respekt for både kunstneren ,der er kommet for at underholde, men også for de koncertgæster, der har betalt og er kommet for at høre musikken og nyde kunstneren.

Hvordan kommer man det til livs og hvordan kan Tøjhuset bidrage med en holdningsændring?

Sune Rasmussen
Sune Rasmussen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Vi taler med Sune Rasmussen, som er leder på Tøjhuset, han er opmærksom på problemet og har ligesom Fredericia AVISEN også fået klager om snak i indbakken.

Sune siger, “Der skal en radikal ændring til, det er ikke kun her, det er både i Danmark og i udlandet. Vi er meget opmærksomme og det er da et stort problem, at folk snakker højlydt under koncerterne. Jeg tror ikke på, at det virker at stille sig op på scenen før koncerten og sige, at man ikke må snakke, det vil have en forkert virkning. Vi vil nok prøve at lave en kampagne, der ikke er så løfte-pegefinger-agtigt, hvor vi appellerer – måske med plakater og skilte til, at man viser respekt og ikke taler under koncerterne”.

Sune gør, ligesom jeg, selv opmærksom på, at kunstnerne og deres fans respekteres bedst ved at vise nærvær. Han siger, at man faktisk på Tøjhuset har mulighed for at sætte sig ud i baren, hvis man ønsker at snakke under koncerten.

“Det er forskelligt, hvad kunstnerne selv gør, nogle er meget udadvendte og beder publikum om at stoppe med at snakke eller filme, mens andre kunstnere går stille med dørene. Det er altså også uforskammet over for dem, der har betalt for at se musik, at de ikke kan få den oplevelse, de er kommet for”, siger Sune.

Jeg kan som kulturredaktør kun bakke op Sunes holdning til, at det kræver en holdningsændring. Ligesom, der er udadvendte og indadvendte kunstnere, gælder det også for koncertgæster, det kan måske være svært at sige fra over for en højtsnakkende gruppe, eller en beruset koncertgænger, der kæfter op mellem hvert nummer.

Jeg har oplevet mange koncerter på større steder, hvor publikum ikke kender hinanden i samme grad, som koncertpublikummet i Fredericia, der er ikke så meget snak. En tese kan være at publikum på Tøjhuset kender hinanden for godt og man i nogle henseender opfatter kunstnere, som en jukebox, der leverer baggrunds musikken til en hyggelig aften ude.

Musik skal høres live og i fællesskab med publikum, så vis respekt og få så droppet snakken mellem numrene. Syng med i stedet og interagerer med kunsteren i stedet for vennerne eller mobiltelefon.

https://fredericiaavisen.dk/debatmoede-falafel-og-valgflaesk/