Den 25. maj kl. 16.15 holder landskabsarkitekt Thomas Thinghuus foredrag om havekultur i den grønne haveby Christiansfeld. Mødested er Christiansfeld Centret, og foredraget varer en time.

’Haver – nyttehaver og prydhaver – spiller en stor rolle i Christiansfelds specielle byplan, som er fra 1700-tallet. Christiansfeld er bygget efter en model, som Brødremenighederne planlagde deres byer efter, og her er haver en naturlig del af byplanens struktur. Også haverne er skabt ud fra en fast skabelon’, fortæller Thomas Thinghuus.

Haverne i Christiansfeld er tilpasset den enkelte ejendom og udlagt i bredder på 20, 40 eller 80 alen. De har et stramt mønster med en gennemgående akse, typisk et havehus og dyrkningsfelter til frugt, grøntsager og prydhave.

Offentlig demonstrationshave

Thomas Thinghuus var sidste år med til at etablere en offentlig demonstrationshave som en grøn oase i byen og med information om de oprindelige haveanlæg. Haven viser, hvordan en have på 40 alen typisk var indrettet.

Haven, som ligger over for Christiansfeld Skole, har fået navnet Comeniushaven, opkaldt efter Johann Comenius, der var nytænkende pædagog, lærer og biskop i den oprindelige Brødrekirke i Tjekkiet i starten af 1600-tallet.

Foredraget slutter i Comeniushaven og er en del af konceptet ’Månedens historie i Christiansfeld’. Det koster 20 kr. at deltage inkl. kaffe og kage i Comeniushaven.