“Vi mangler dokumentation for, at det forhindrer smitte med covid-19 at lade landets butiksansatte arbejde iført mundbind, lyder det fra HK Handel. Regeringen har i dag besluttet, at ansatte og kunder i landets butikker fra den 29. oktober 2020 skal være iført mundbind, mens de befinder sig i butikkerne, for at forhindre covid-19 i at sprede sig,” siger HK Handel

Men HK Handels formand Per Tønnesen savner solid dokumentation for, at tiltaget vil få betydning for smitteudviklingen.

Situationen er alt for alvorlig til symbolske tiltag. Derfor er vi nødt til at vide, at mundbind rent faktisk er med til at stoppe smittespredningen, når nu vi kræver, at tusindvis af butiksansatte bærer mundbind under en op til ti timer lang arbejdsdag. Uden evidens bag så indgribende et tiltag risikerer vi at skade den samlede sag, mener Per Tønnesen.

Han forventer, at indførelsen af mundbind i butikkerne vil få flere til at handle i netbutikker. Og da de langt fra alle vil være danske, risikerer statskassen at gå glip af store momsindtægter, hvilket samfundet bestemt ikke har brug for nu. Dette understøtter behovet for at holde fokus på effekten af mundbind i forhold til covid-19, understreger formanden for HK Handel.

Fremlæg undersøgelsen

Han undrer sig over, at den store danske undersøgelse af effekten af mundbind i forhold til spredningen af coronavirus ikke er blevet offentliggjort forud for indførslen af mundbind i landets butikker.

Hvis der er dokumentation for, at mundbind virker, så fremlæg den dog. Så kan vi diskutere på et oplyst grundlag. Hvis dokumentationen er på plads, bakker vi naturligvis helhjertet op om tiltaget med mundbind i detailhandlen under forudsætning af, at de ansatte får flere pauser, siger Per Tønnesen.

Han understreger, at de butiksansatte trods den manglende dokumentation skal følge regeringens nye retningslinjer. Og han betegner det samtidig som ”helt afgørende”, at arbejdsgiverne inddrager de butiksansatte og de lokale arbejdsmiljørepræsentanter i tilrettelæggelsen af arbejdet under de nye forhold.

Ansatte skal ikke agere mundbind-politi

Samtidig skal arbejdsgiverne være med til at sikre, at de ansatte får flere pauser end i dag, så de ansatte får mulighed for at trække vejret frit under en lang arbejdsdag.

Hver anden time bør medarbejderne have mulighed for at holde 10-15 minutters pause uden mundbind, foreslår Per Tønnesen. Han understreger samtidig, at de enkelte butikker sammen med medarbejderne eller arbejdsmiljørepræsentanterne bør fastlægge retningslinjer for, hvordan butikken håndterer kunder, der nægter at bære mundbind.

De ansatte i butikkerne skal ikke agere politibetjente. Det er vigtigt, at de ikke risikerer at komme ud i hårde konfrontationer og ubehagelige situationer med kunder på grund af de nye retningslinjer, og det skal arbejdsgiverne sikre. Blandt andet gennem tydelig skiltning og vejledning, understreger Per Tønnesen.

Følg
Notikation om
guest
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Susanne Andersen
Susanne Andersen
1 måned siden

Ja det er dybt grotesk, lad os få beviser på bordet, før vi drager til forhastede beslutninger – der kun gør flere mennesker syge

Thomas Schaltz
Thomas Schaltz
1 måned siden

Hej Susanne.. det er desværre planen at gøre flere mennesker syge med mundble for at forhaste giftvaccinen ind i os alle sammen så de med den næste virus kan sænke befolkningsantallet på kloden.

Lyder som en konspirationsteori?
Ja… men prøv forhør dig i dit netværk.. der er sandsynligvis mennesker der kan vise og bekræfte det jeg postulerer 🙏

Thomas Schaltz
Thomas Schaltz
1 måned siden

Dejligt at I begynder at stille spørgsmål til de absurde restriktioner som der INGEN evidens er for at de virker 🙏

Thomas Faber
Thomas Faber
1 måned siden

Der er en del videnskabelige studier der peger på at mundbind ikke har nogen effekt på smittespredningen (se link).

Måske det danske studie har fundet det samme, og at det er derfor der ikke er nogen videnskabelige tidsskrifter der har villet udgive det endnu – så ville folk jo begynde at spørge om hvorfor der så overhovedet har været krav om mundbind (især i andre lande).

https://www.rcreader.com/commentary/masks-dont-work-covid-a-review-of-science-relevant-to-covide-19-social-policy

Tommy
Tommy
1 måned siden
Svar til  Thomas Faber

Det danske studie har helt sikkert samme udfald: at mundbleen ikke virker efter regeringens plan

Nejda
Nejda
1 måned siden

I skal varetage medlemmernes ve og vel ikke regering fup og fiduser

Torben.claumarch
Torben.claumarch
1 måned siden

Kan avisen.nu,tilbyde at offentliggøre undersøgelsen.

Hanne
Hanne
1 måned siden

Urimelige tiltag både for de ansatte og for kunderne. Man “glemmer” desuden fuldstændig at oplyse at der er undtagelser for at bære mundbind hvis man oplever gener som vejrtrækningsbesvær, utilpashed, svimmelhed osv. eller hvis man har psykiske problemer. Den manglende oplysning om disse undtagelser gør, at personer der har RET til ikke at bære mundbind risikerer, at blive overfaldet verbalt eller fysisk, af andre som uberettiget tror at man laver noget ulovligt ved ikke at have mundbind på…! Hvad med om der blev sat skilte op med oplysning om undtagelserne, så der ikke sker konfrontationer. Ellers har man da ret i, at denne stigmatisering Og forfølgelse af et mindretal gør, at mange mennesker lader være med at handle i butikkerne…

1FE878D5-9C80-443B-B0BB-C172C7D222D8.jpeg
Mona
Mona
1 måned siden

I må Meget skilte med at dem som er fritaget af helbredsmæssige årsager ikke føler sig stigmatiseret eller bange for at handle ind i supermarkeder.

Nicolai
Nicolai
1 måned siden

Prof Stadler siger det bedst:

https://youtu.be/AOLMMqKekck

Bettina Svarrer
Bettina Svarrer
1 måned siden

Det er på tide i kommer på banen, og gør noget for jeres medlemmer. Folk bliver syge af de mundbind, men det er vel også regeringens plan!! Flere syge, så de kan fortsætte med at holde os i jerngreb!! Det er på tide at få folk på gaderne, gerne i form af strejke!

Jens Michlas
Jens Michlas
1 måned siden

Det er simpelthen også ved at være i sidste sekund at faglige organisationer tager sig sammen og stopper det jer totalitære bedrag.

German Neurologist Warns Against Wearing Facemasks: ‘Oxygen Deprivation Causes Permanent Neurological Damage’ (and it’s worse for kids) – Dr Margarite Griesz-Brisson. AN ABSOLUTELY MUST-READ AND PLEASE SHARE

https://davidicke.com/2020/10/16/german-neurologist-warns-against-wearing-facemasks-oxygen-deprivation-causes-permanent-neurological-damage-dr-margarite-griesz-brisson/.