Den 24. februar hædrer Peter Mygind og Hjerteforeningen i København en række modige hjertereddere, der greb til handling og ydede livreddende førstehjælp, da et medmenneske faldt om med hjertestop.

Fra Fredericia deltager 40-årige Birgit Lindholm Jensen og hendes 70-årige far, Gert Andersen, der faldt om med hjertestop under et motionsløb i Fredericia den 28. august.

Læs indstillingen her: 

Birgit og Gert  (min søster og min far) deltog i et motionsløb ved Fredericia. Gert var cyklet ind til Hannerup, hvor løbet foregik. Gert og Birgit mødtes inden start, og fulgtes da løbet blev skudt i gang.

Efter 2 km løb blev Gert svimmel og satte sig i vejkanten, men kun i ca. 1 minut.

Så gik de ca. 50 m og Gert begyndte at løbe igen – Birgit fulgte med og bemærkede at hans vejrtrækning var meget besværet, han lød som en gammel travhest.

Efter ca. 500 m. løb faldt Gert om ude i vejkanten ved Hannerup Engvej. Birgit konstaterer, at Gert er ukontaktbar, kalder på hjælp og lægger Gert i aflåst sideleje.

Birgit bad én af dem, der stod ved løbet for at vise vej, ringe 1-1-2.

Birgit talte beroligende til Gert, i håb om at hans vejrtrækning så ville blive mere rolig.

Vejrtrækningen ophørte dog efter ca. 1 minut, og Birgit vendte straks Gert om på ryggen og startede hjertemassage. Hun kunne fornemme at han blev dårligere og dårligere.

En anden løber kom og hjalp, og de gav hjertemassage indtil ambulancen kom (5-8 min i alt).

Ambulancefolkene fortsatte hjertemassagen og gav stød 4 gange med hjertestarteren, inden de fik hjertet i gang igen.

Derefter var der afgang til Skejby Sygehus og en hel række undersøgelser de næste dage.

Der havde været en stor blodprop og en rytmeforstyrrelse.

Gert har nu en ICD-enhed og håber på, han igen vil kunne komme til at løbe små ture sammen med os.

Jeg synes, min søster er Årets hjerteredder, da jeg er overbevist om, at hendes hurtige indsats er grunden til, at vores far overlevede.

Den reddede:

70-årige Gert Andersen har det ok i dag. Genoptræning på sygehuset er ikke startet endnu, men han cykler selv ture, går lange ture med hunden og deltager i seniormotion i den lokale idrætshal.

Den 24. februar bliver det desuden offentliggjort, hvilke tre af hjerteredderne, der bliver nomineret til at modtage prisen som ”Årets hjerteredder”. Den redning, der efterfølgende får flest stemmer på hjerteforeningen.dk/givliv modtager den ultimative hyldest i Charlies Hjertegalla, der sendes live på TV 2 CHARLIE lørdag den 18. marts kl. 21.

Giv Liv

Hvert år bliver ca. 4.000 danskere ramt af hjertestop uden for hospitalet. I hjemmet, på gaden, på boldbanen, i en forretning …

Gennem de seneste 15 år er der sket en imponerende stigning i de tilfælde, hvor der er givet livreddende hjertelunge-redning til et menneske med hjertestop. I dag sker det i to ud af tre tilfælde. Nu overlever hver ottende dansker med hjertestop uden for hospitalet. For 15 år siden var det ikke engang hver 25., der overlevede.

Men endnu flere kan reddes fra døden ved hjertestop. I de kommende år satser Hjerteforeningen stort på kampagnen ”Giv Liv”. Det største mål er at udvikle og afholde nye lynkurser i førstehjælp/genoplivning, så (næsten) alle landets borgere lærer, hvordan 30 tryk og 2 pust giver liv.

– Den positive udvikling skyldes også, at de danske læger og hospitaler/hjertecentre er blevet mere aggressive i tilgangen til at behandle patienter med hjertestop. Akutte ballonudvidelser, brug af kredsløbs-støttemaskiner og bedre intensiv behandling har været med til at forbedre prognosen. I dag er det sådan, at ca. 70 procent af de patienter, der overlever et hjertestop, kommer tilbage i arbejde, hvis de havde arbejde, da hjertestoppet indtraf, oplyser Hjerteforeningens forskningschef, professor Gunnar Gislason.

Hjerteforeningen har modtaget 58 indstillinger til prisen som Årets hjerteredder 2017. Alle indstillinger (historier og begrundelser) kan læses i anonymiseret form på hjerteforeningen.dk/givliv.