Den historiske restaurant i Middelfarts gågade, Holms, får pr. 1. december ny ejer. Det er den 37-årig middelfarter, Iben Bjørholm, som overtager restauranten med det karakteristiske bindingsværk, der blev opført i 1584.

Alle der har været i centrum af Middelfart har bidt mærke i Holms, hvis man er kommet forbi, og det med god grund. Bygningen er en af de ældste i Middelfart, og er fra 1584, hvor den oprindeligt blev bygget af en tolder. Det var den første gård i “Borgmesters fjerding” med et stort bindningsværk i to etager med 18 fag til Algade.

Med tiden er der sket forskellige ting med gården.Ved folketællingen i 1801, hvor byen havde 1019 indbyggere, anførtes ejeren af ejendommen som gårdmand, brændevinsbrænder og mølleejer, senere blev den borgmesterbolig samt bopæl for Claudius Madsen, sam lavede Middelfart Avis i midten af 1800 tallet. Familien Edsberg overtog ejendommen i 1860, og benyttede den som privat bolig og gæstgiveri. 

Den ikoniske Restaurant Holms en dag, da der var slået pavilloner op ude foran.

Frøken Wilhelmine Sick overtog ejendommen i 1901, og det blev en livslang kærlighedsforhold. Hun drev huset som “Højskolehjem”. Det var et almindeligt navn på hoteller med mødelokaler, som Grundtvigske kredse skabte som alternativ til både almindelige kroer og “frelste” afholdshoteller. I disse år flokkedes venstrebønderne omkring huset, og der blev holdt en række foredragsaftener og udflugter i samarbejde med den lokale Højskoleforening.

Huset blev solgt til en kommis Axel Holm, som drev hotellet fra 1939 til 1972, det er efter ham hotellet har sit navn. Axel Holm drev, sammen med sin hustru Frida, HOLMs Hotel i 33 år, og hotellet blev efter Axel Holm’s død i 1972 solgt, men aldrig mere drevet som hotel. Nye brandregulativer efter Hafnia- branden umuliggjorde hoteldrift, og huset fortsatte som HOLMs Restaurant.

Forskellige ejere drev det gamle hotel som restaurant med skiftende held, og i 1990 blev det overtaget af Mette Dal og John Kistvad, som i de efterfølgende år har fået skik på ejendommen og køkkenet. I dag drives restauranten som et moderne spisested, med respekt for husets historie og tradition, som kræver tilstedeværelse af en traditionel dansk frokost, og lidt solidt ‘landkøkken’. De tre stuer er siden 2002 grundigt restaureret og ses i dag som tro kopier af de stuer, som Frøken Vilhelmine Sick indviede en efterårsdag i 1924.

Iben i “spisestuen”, hvor der er plads til ca. 40. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

D. 1. december 2019 skrives der ny historie på Holms. Det sker, når Iben Bjørholm overtager stedet, men det lå egentlig ikke i kortene, at det skulle ske.

“Nej, det kom lidt pludseligt,” siger Iben, da vi mødte hende i den ikoniske restaurant, hvor vi over en kop kaffe talte om overtagelsen.

Indtil for nylig arbejdede hun for LandsbrugsMedierne, men nu springer hun tilbage til den branche, hvor hun blev udlært som tjener. Tidligere har Iben drevet en vinforretning på torvet i Middelfart, men nu venter der en ny udfordring med Holms.

“Det skete ret sjovt. Jeg var til koncert med en kammerat, hvor jeg mødte Rasmus Nøhr, der spurgte hvordan det gik og hvad der skete med kroen. Vi talte lidt om det, og så en dag trænede jeg med en kammerat, og så endte det med, at jeg nu overtager,” siger Iben, der er 37 år og bor med sin hund og datter.

Rygerummet på Holms. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

Det hele er gået meget hurtigt, og det har ikke været en længere proces for Iben med at beslutte sig.

“Det er kun tre uger siden, at jeg begyndte, men drømmen har altid været der om at have stedet,” forklarer hun.

Hvad fascinerer dig ved stedet?

“Det er huset. Det har gode traditioner fra da jeg var yngre. Jeg mødes her stadig med skolekammerater, hvor vi har en tradition om at komme og sige god jul til hinanden d. 25. december,” siger Iben, der har planer om lidt forandringer, men vil bevare den chamerende stil.

“Jeg vil gerne give den lidt et moderne touch, hvor det kan lade sig gøre. Vi har eksempelvis et billede, hvor der står “Vor Herrebevares” i rygerummet. Det må man ikke tage væk,” siger Iben.

Det omtalte billede. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

John, der har solgt Holms, har drevet stedet i 28 år, og det er derfor store fodspor, som der skal fyldes ud for Iben.

“Han fylder 72 år d. 28. december, så han har gjort det godt. Han har tilbragt rigtig mange timer bag disken,” siger Iben, der er klar til at følge op på den stil:

“Ja, det er vigtigt at være her selv så meget som muligt. Jeg har mit barn på seks år og hunden derhjemme, men det må løse sig med dem.”

Hvordan ser du på målgruppen på Holms?

“Det er meget bredt, det er både til de unge, men der er nok et segment, hvor man vil tale sammen. Det skal ikke være et diskotek, men der vil være livemusik og lignende,” siger Iben og fortsætter:

“Jeg håber, at Middelfart vil tage godt imod det, og jeg håber, at folk kommer til at få en god oplevelse her.”

Selvom det hele er meget nyt, og Iben ikke har overtaget Holms endnu, har hun lidt planer i pipeline.

Der hænger flere billeder på Holms med sjove budskaber. (Foto: Patrick Viborg Andersen / Fredericia AVISEN)

“Vi har store virksomheder i byen, som har udenlandske kunder. Der kunne jeg godt tænke mig og få dem til at komme herind og vise dem et godt dansk håndværk i vores branche,” siger Iben og fortsætter:

“Vi har en flot gårdhave, hvor vi har en scene, og det vil jeg gøre noget mere ud af, når sommeren nærmer sig.”

Inden vi igen forlader Holms, slutter Iben med et kigge et år ud i fremtiden.

“Forhåbentligt har vi et fyldt hus med gæster,” smiler hun.

Stort tillykke til Iben med overtagelsen af den historiske Restaurant Holms, som lever videre i bedste velgående.

https://www.facebook.com/blikfangoptikfredericia/

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her