På en overordnet set smuk efterårslørdag afholdt Sankt Knuds Skole deres årlige høstmarked i et vejr, der var en typisk dansk sensommerdag værdig. Efter bygevejr tidligt på morgenen åbnedes dørene til festlighederne med solskin og blå himmel og allerede fra kl. 9 var der ganske fyldt op med mennesker i de mange arealer omkring skolens mange bygninger i karreen Gothersgade/Fynsgade/Vendersgade og Sjællandsgade.

En oase i midtbyen

haven bag skt. Knuds Kirke
Haveareal bag Sankt Knuds Kirke – Høstdag 2018 (foto: Claes Andersen, Fredericia AVISEN)

De fleste fredericianere kender nok den katolske menigheds kirke, skole og præstebolig fra Sjællandsgade-siden og for mig var det første gang, at jeg havde lejlighed til at komme ind og se bagsiden af den kendte facaderække i Sjællandsgade.

Og som lokalhistorisk interesseret var det en ren gavebod at skulle dække dette arrangement for Fredericia AVISEN, ikke alene pga. de spændende bygninger i karreen, men også fordi flere forældre og bedsteforældre blandt de fremmødte var mennesker som jeg kender fra mange forskellige sammenhænge i byen, og en del heraf også nogle, der lige ville sige tak for mine hidtidige artikler hvori enkelte af de fremmødte havde været omtalt eller fotograferet. Og ingen – heller ikke på herværende avis – har noget mod ros eller fjer i hatten, på en formiddag der bød på tre forskellige arrangementer at dække mellem kl. 9 og 14.

Mange aktiviteter og boder

Blomsterbindingsbod
Blomsterbindingsbod – Høstdag 2018 (foto: Claes Andersen, Fredericia AVISEN)

Een klasse fra hver årgang fra 0.-10.klasse har været involveret i forberedelserne til Høstdagen og det var tydeligt, at alle lærere og elever var velforberedte og havde arrangeret mange aktiviteter der tiltrak opmærksomhed fra alle aldersgrupper.

Smagsprøver
Smagsprøver – Høstdag 2018 (foto: Claes Andersen, Fredericia AVISEN)

Det traditionsrige arrangement bød indenfor til æblemosteri, marmeladeproduktion, blomsterkransebinding, gamle lege, folkedans og meget mere.

Traktor med lad Høstdag 2018
Traktor med lad – Høstdag 2018 (foto: Claes Andersen, Fredericia AVISEN)
Folkemusik Høstdag 2018
Folkemusikere – Høstdag 2018 (foto: Claes Andersen, Fredericia AVISEN)

Og der var endog blevet plads til en stor New Holland traktor med med lad i gården sammen med mange gamle høstremedier, som historisk tilbageblik på de gamle arbejdsmetoder og traditioner.

Og efter arrangementets høstgudstjeneste var der fællesspisning af frugt, grøntsager, brød etc. ved langborde i skolegården som der var stor rift om.

Privatskole med pivflot profil

Som livslang arbejdersøn og tilhænger af den danske folkeskole har jeg aldrig skænket Fredericias privatskoler megen opmærksomhed. Men med lørdagens Høstdag-arrangement og skolens optog “Lysende Mænd” til kulturnat 2018 som jeg også dækkede i denne artikel:

“Lysende Mænd” kastede lys over kulturnat

har mit syn på privatskoler markant ændret sig.

Og fordi netop Skt. Knuds Skoles placering og historie er værd at dykke ned i og berette om, kan Fredericia AVISENs læsere nok regne med en artikel om skolens historie senere i år i.f.m. de historiske klummer jeg bl.a. er blevet ansat for at skrive.

Og så skal denne reportage sluttes med det skønneste syn fra dette arrangement; 5-årige Alex Simonsen fra 0’te klasse, der med sin flotte blomsterkrans strålede om kap med solen sammen med andre piger med lignende flotte kranse i håret

Alex Simonsen med blomsterkrans i håret
Alex Simonsen fra 0te klasse med en af de flotte blomsterkranse der blev bundet – Høstdag 2018 (foto: Claes Andersen, Fredericia AVISEN)