Ved valget d. 21. november 2017 manglede der noget på stemmesedlen. Henning Due Lorentzens navn har stået på den ved de fem foregående valg, men denne gang var det væk. Vi har taget en snak med Henning om hans farvel til Fredericia Byråd.

Henning Due Lorentzen har været at finde som fast medlem af Fredericia Byråd de sidste tyve år. Men denne æra er nu slut – et valg som Henning Due Lorentzen har tænkt over længe:

“Det er ikke en beslutning der er taget på et øjeblik. Tanken begyndte allerede ved sidste valg, om ikke det var tid til at generationsskifte. Desuden passede det med, at jeg ville have været en del af byrådet i 20 år”

På hjemmefronten har stoppet i byrådet givet mere tid og nærvær med familien:

“Forleden sagde min kone til mig, at det var tydeligt at mærke jeg havde mere tid. Førhen var der altid en hel række dagsordener jeg skulle sætte mig ind i. Det er der ikke mere, så nu er der tid til mere nærvær med min familie”

Henning Due Lorentzens glæder sig over generationsskiftet, men har en klar opfordring til det nye byråd:

“Gennem tiden har Facebook fået en større rolle end en god samtale. Jeg har altid sat stor pris på en personlig samtale. Det er meget lettere at nå til en fælles forståelse, hvis man sidder overfor hinanden”

Især den nye kultur hvor en sag kan blive blæst meget op på eksempelvis Facebook giver den garvede politiker bange aner.

“Det er meget vigtigt, at man ikke ændrer sin politiske linje i panik over en enkelt sag. Man skal holde ved sine politiske linjer – så kan man lave mindre justeringer, hvis ikke kursen er den rigtige” lyder det fra Lorentzen.

Byrådsmedlem Cecilie Schultz, lokalformand Red Barnet Inger Nielsen og formand for Social- og Omsorgsudvalget Henning Due Lorentzen.
Samspil mellem arbejde og politik

I sit civile liv er Henning Due Lorentzen uddannet politimand – et job han mener har gavnet ham meget i hans politiske karriere:

“Som politimand ser man ofte skyggesiderne i Danmark. Man ser de udsatte og dystre sider af samfundet. Så gennem mit arbejde har jeg et grundigt kendskab til mange af de ting vi har arbejdet med i socialudvalget”

Han fortsætter:

“Som politimand er stemmen vores vigtigste våben. Man skal være god til at tale, og løse konflikter ved hjælp af dialog. Det tror jeg også har gjort det lettere at træde ind i politik, der ofte er en konfliktfyldt arena”

Livet som offentlig person

Selvom Henning Due Lorentzen har været en offentlig person i 20 år, har det på intet tidspunkt generet ham. Han har kun set det som værende positivt:

“Jeg bliver glad hver gang nogen kommer til mig, og spørger ind til mit arbejde. Vi er jo kun mennesker, så selvfølgelig bliver vi glade når folk er interesserede og roser vore arbejde”

Henning Due Lorentzen har klippet sin sidste snor som byrådsmedlem.
Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia Avisen
Fredericia-modellen

Da Henning blev spurgt til hvad hans største politiske bedrift var han ikke i tvivl:

“Det er helt klart den udvikling vi har lavet på socialområdet. Vi har gjort et myndighedspræget området til et åbent og lyttende område”

Der er især et aspekt af dette han er stolt af:

“Vi har opfundet Fredericia-modellen. En model der bygger på en rehabilitering af borgerne, så de kan stå på egne ben. Det virker meget bedre end den gammeldags tankegang om, at myndighederne skal yde en stor hjælp og gøre borgeren afhængig. Modellen har dannet baggrund for national og europæisk lovgivning. Det er jeg sgu stolt af”

Henning Due Lorentzen vil dog ikke tag æren for det:

“Jeg har haft fantastiske kollegaer gennem tiden, der alle har været dybt engagerede i alt vi foretog os. Det ville heller ikke kunne lade sig gøre uden Seniorrådet og Udsatterådet. Det har ydet en kæmpe indsats”

Livet på den anden side

Der er også et liv på den anden side af politik. Et liv Henning glæder sig til:

“Jeg har fået mange henvendelser på ting jeg kan engagere mig i, men i første omgang skal jeg finde mine ben at stå på. Prøve at leve lidt uden så mange forpligtelser”

Han afviser dog ikke, at man får ham at se på den ene eller den anden måde:

“Det varer nok ikke længe, før jeg skal have noget at give mig til. Jeg er et menneske drevet af lyst til at hjælpe andre. Jeg vil da også sidde på bagerste række til byrådsmøderne og smile til mine gode venner, og hvis de har brug for råd skal jeg nok stå til rådighed”