Coronasituationen i Danmark er fortsat meget alvorlig. Byrådet skulle på onsdagens ekstraordinære møde have en status på den aktuelle situation her i byen. Desuden indeholdt dagsordenen et lukket punkt: TrekantBrand. Dette kommer allerede dagen efter, at man i Vejle Byråd med stemmerne 16 mod 15 valgte at udtræde af samarbejdet. Mødet blev også det sidste med Jacob Bjerregaard i spidsen, efter han har valgt at træde af allerede på dagens møde.

Kort før aftenens byrådsmøde kunne man på AVISEN læse, at Jacob Bjerregaard allerede fra dagens møde overdrager Borgmesterkæden til hans afløser, Steen Wrist Ørts. Det sker to måneder før ellers planlagt. Læs mere her:

Mødet blev indledt med et ønske fra Socialdemokratiet om at tilføje to punkter: Anmodning om fritagelse fra Borgmesterposten samt udtrædelse af Byrådet og valg af ny borgmester. Disse punkter blev tilføjet efter status på den aktuelle Corona-situation.

“Vi har de her restriktioner der er forlænget. Det gør at vi står i en situation hvor den hverdag vi skulle vende tilbage til på mandag er forandret. Vi har ti nye smittetilfælde. Det er et lille fald. Det er for mange, men i forhold til andre kommuner gør vi det godt. Det er spredt over hele Fredericia og alle aldersgrupper. Der er 5 smittede i hjemmeplejen. Der har været et par tilfælde på børneområdet også”, fortalte Jacob Bjerregaard.

“Lukningen af skolerne er forlænget. Vores gode folk knokler for den gode kommunikation. Der bliver arbejdet på det. Der bliver tilbudt fjernundervisning for 4.-9. klasse og de mindste vil få opgaver sendt ud. Vi har et meget klart fokus på gruppen af sårbare børn og unge. Vores dagtilbud bliver almindeligt åbne. Der er en særlig opmærksomhed på tilstrækkeligt personale”, fortsatte han.

Vaccinen er kommet til Danmark. Det er godt. Plejehjemmene bliver prioriteret som de første. Vi starter i Fredericia med at vaccinere på lørdag. Første sted bliver Hybyhus. Det bliver stort for Fredericia at få gang i vaccinen

Jacob Bjerregaard

“Vi ser frem mod 2021. Det bliver et coronaår, men forhåbentlig bliver det aftagende, så vi kan vende tilbage til mere frihed”, afsluttede Jacob Bjerregaard.

Derfra måtte Jacob Bjerregaard forlade det virtuelle byrådsmøde, fordi det handler om ham selv. Det er et ønske fra Jacob Bjerregaard om at fratræde både borgmesterposten og byrådet. Derfor var det 1. viceborgmester, Susanne Eilersen, der skulle lede byrådet gennem behandlingen. Uden indvendinger godkendte byrådet, at Bjerregaard udtræder af byrådet og alle sine poster som følge deraf – samt at Finn Muus nu indtræder i Fredericia Byråd.

“Der er gået 7 år. Ret præcist fra jeg blev valgt som Borgmester til det jeg synes er Danmarks mest skønne kommune. Det er syv gode år, de syv fede år. Vi har arbejdet tæt sammen. Vi har løftet Fredericia Kommune. Det kan vi godt være stolte over. Jeg vil godt sige tak til hver og en som jeg har mødt på min vej og som har bragt Fredericia derhen hvor vi er i dag”, sagde Jacob Bjerregaard og fortsatte:

“Jeg har haft min stil, gået efter de brede forlig. Jeg har nydt de mange fortrolige samtaler. De mange uenigheder hvor vi har bøjet holdninger af. Det er derfor vi er der hvor vi er i dag. Det har været magtpåliggende for mig at vi har været enige om beslutningerne. Det er derfor Fredericia er hvor vi er i dag”.

“Det har betydet meget for mig at efterlade Fredericia i en god forfatning. Vi har en bundsolid økonomi – og det kommer I til at have en årrække frem. Vi har sikret, at der var de nødvendige midler. Vi har nogle af Danmarks bedste normeringer. Det kan vi være stolte over. Jeg tror ikke man finder en kommune der har bedre normeringer end os. Vi har godt gang i at bygge folkeskolen op. Den har haft det svært, men vi er rykket. Vi har en af landets bedste ældrepleje. Selvfølgelig kan det blive bedre, men vi har gjort en forskel. Vi kan være enormt stolte over, at vi på tværs af partiskel har sat borgerne over systemet. Men man må aldrig tro man er færdig, man er altid på vej. Men vi har gjort en forskel”, sagde Bjerregaard.

“Steen og jeg har kendt hinanden i 15 år. Vi har drøftet overdragelse af opgaverne. Steen er allerede i fuld gang. Det kommer jeg også til i de kommende uger. Der er meget til at tage fat på. Du har fået muligheden for at tage over allerede nu, jeg er stadig til rådighed. Jeg vil gerne bakke op om dit kommende lederskab. Det gælder også det øvrige byråd. Jeg vil gerne bidrage. Lov mig at fortsætte den rejse”, lød det fra Jacob Bjerregaard.

Jeg har altid sat Fredericia forrest

Jacob Bjerregaard

“Når jeg træder af, så sikrer jeg mig også at jeg ikke modtager eftervederlag for 2021. Der har været skrevet en del og det har naget mig. Derfor har jeg det godt med, at jeg ikke skal have det. Jeg skal ikke sidde i januar for at få det, det har aldrig været hensigten”, afsluttede Bjerregaard.

Derfra tog Bente Ankersen (A) ordet:

“Jeg vil tillade mig som den ældste i byrådet, den længst siddende og den ældste mor, at tage ordet uden at spørge om lov. Det her er ikke den dag du fortjente. Det er den sidste dag med kæden. Den kæde jeg var så stolt af at lægge om din hals. Du har brugt alt din tid og mere tid for vores by. Ikke kun din tid, men også tiden med Lotte og om jeres første lille barn. Du har taget en beslutning i den tro, at det var den rigtige tid for dig og familien. Du havde nok ikke troet at der var så meget ståhej og så mange onde ord fra politiske modstandere”, sagde hun og fortsatte:

“Du har ikke kun været socialdemokraternes borgmester. Du har været hele byens borgmester. Det er din fortjeneste, at der er lavet den ene budgetaftale efter den anden i fuld enighed. Du har meget at være stolt af”.

“Tak for et godt samarbejde. Tak for at du har strukket dig langt for at få alle med. Jeg synes der er blevet skabt flotte resultater for byen. Det kan du godt være stolt af”, lød det blandt andet fra Pernelle Jensen (V).

“Jeg vil gerne sige tak. Jeg vil ikke tale politisk, men mere om dig. Jeg synes du er en dygtigt politisk håndværker. Du er lyttende og inddragende. Du er en hård negl og kan være kontant, hvis vi kommer for langt ud. Men jeg synes vi har lært hinanden at kende de sidste år. Du er lidt utålmodig, man kan godt mærke hvis det tager for lang tid. Men det er også et gode at have, at man gerne vil have der sker noget”, lød det blandt andet fra Susanne Eilersen (DF).

“Vi blev valgt ind samtidigt du og jeg. Så har jeg har fulgt dig alt den tid jeg har været en del af byrådet. Jeg kunne skamrose dig for alt det du har opnået, men det vil jeg ikke gøre. For det er ikke noget du har gjort, det er noget vi har gjort. Og det fortjener ros. For selvom du har et solidt flertal bag dig, så har du taget os seriøst. Og resultaterne er tydelige”, sagde Cecilie Roed Schultz (Ø) blandt andet.

“Tak for alt det du har gjort for vores by. Det er der ingen tvivl om, at vi er meget taknemmelige for. Noget af det jeg synes er toneangivende er, at du gerne har villet styrke fællesskaber. Det kan en socialdemokrat og en venstremand godt blive enige om. Du har altid haft ja-hatten på. Du har været en hård negl, en god kollega – og jeg ønsker at du må lykkes med det du skal i gang med”, lød det blandt andet fra Peder Tind (V).

“En tak fra mig for den måde du har været på, for det samarbejde vi har haft og for den måde du har givet og vi har givet hinanden på. Vi har kunnet lytte til hinanden og haft en dyb fortrolighed. Det skal du have tak for”, sagde Karsten Byrgesen (NB) blandt andet.

Derfra skulle den formelle overtagelse finde sted.

“Jeg har kendt dig i 15 år. Jeg var formand for DSU – og du troppede op og ville lave en opposition. Men vi endte med at begrave stridsøksen og lave resultater. Jeg så dig som et guldæg. Du har udviklet et ualmindeligt flot lederskab, som Fredericia kommer til at sætte pris på. Siden den gang for 15 år siden har jeg været imponeret over dit talent. Du har blik for høj som lav, erhvervsliv og fagbevægelse. Du er loyal. Man kan regne med dig og stole på dig”, lød det blandt andet fra den afgående Borgmester, Jacob Bjerregaard.

“Den er tung den her”, var de første ord fra den nye Borgmester, Steen Wrist. “Tusind tak for opbakningen. Det er med stor stolthed og ydmyghed, at jeg har takket ja til at bære den her kæde. Det er ikke hver dag man får sådan en mulighed. Jeg er sikker på, at jeg kommer til at huske den her dag resten af mit liv. Jeg vil gøre alt mit sammen med jer for at fortsætte det tætte samarbejde. Jeg er overbevist om, at vi sammen kan fortsætte den fantastiske udvikling. Vi har et helt unikt samarbejde, som Fredericia er kendt for og skal være stolte af”, fortsatte han.

“Jeg vil ikke hvordan man kommer efter dig som Borgmester. Men jeg vil gøre mit bedste. Det er helt korrekt, at vi har kendt hinanden i over 15 år. Det var på ingen måde en opposition til dig, men måske mest af alt fordi vi gerne ville være med på holdet omkring det arbejde du kunne lave. Det var vores lidt kejtede måde at komme ind til arrangementet med 300 håndbajere og hotdogs. Du har været vores kaptajn i syv år. Syv helt fantastiske år for Fredericia”, sagde Steen Wrist iført den glimtende Borgmesterkæde.

Vi siger farvel til Danmarks dygtige borgmester

Steen Wrist

“Du kan frasige dig dit eftervederlag, men aldrig dit eftermæle. Prøv at tænk hvor mange steder du kan vise Klara, når hun vokser op, hvor mange steder du har sat et kæmpe aftryk. Det tror jeg først går op for dig om mange år for alvor. Der hvor vi kommer fra er det største man kan blive kaldt, det er tillidsmand. Kunne jeg synge, så skulle det være ‘tak tillidsmand’. Den ville have stået lige i skabet til dig”, sagde Wrist.

“Jeg kan høre du er rørt. Det er en god gave at have. Det har været turbulente dage for dig og din familie. Jeg kan forestille mig at julen har været meget anderledes. Udsigten til en ny titel er nok vendt og drejet nogle gange. Men du skal vide, at hele gruppen vil bakke dig op. Vi valgte dig, fordi vi troede på dig. Fællesskabet er en stor styrke”, sagde Bente Ankersen (A) som den første.

“Stort tillykke. Vi har talt sammen nogle gange. Det er en behagelig mand har jeg talt med. En mand der ved at det er et stort budget vi går ind til. På Venstres vegne er der ingen tvivl om, at vi ser frem til et samarbejde med dig”, sagde Peder Tind (V) blandt andet.

“Jeg vil gerne sige dig stort tillykke med den store flotte kæde. Vi har ikke arbejdet så meget sammen, fordi du har været formand for et udvalg vi ikke sidder i. Men vi kom tættere under budgetforhandlingerne. Du var rolig og pragmatisk. Det er jeg glad for”, lød det blandt andet fra Susanne Eilersen (DF).

“Jeg håber at jeg kan få lov at sige mange ord til dig i mange anledninger. Det er ingen hemmelighed hvad jeg og Enhedslisten synes om dig. Jeg er igen enig med Socialdemokratiets gruppe i deres valg af ny borgmester. Det bliver rigtig godt. Jeg føler mig tryg ved din person og dine værdier”, sagde Cecilie Roed Schultz (Ø) blandt andet.

“Steen, hjerteligt tillykke med jobbet. Vi har stået hinanden meget nær i By- og Planudvalget. Der bliver meget at se til, men vi er i arbejdstøjet og klar til at tage fat. Vi gør det for byens skyld”, sagde Karsten Byrgesen (NB).

“Jeg lærte dig at kende da jeg sad i den situation du nu sidder i. Du er retskaffen og holder ord. Du er en som gider at høre på alle og tager alle alvorligt. Jeg har faktisk lært dig at kende som en god ven. Jeg glæder mig over, at det nu er dig der sidder i den stol”, sagde Kenny Bruun Olsen (V).

Du kan se hele overdragelsen her:

Efter en større debat skulle medlemmerne af Vejle Byråd tirsdag aften tage stilling til Vejle Kommunes fortsatte deltagelse i samarbejdet omkring TrekantBrand. Her blev det besluttet med snævrest mulig margin, 16 mod 15, at Vejle Kommune træder ud af samarbejdet. Derfor skulle Fredericia Byråd ved onsdagens ekstraordinære møde behandle et punkt omkring netop TrekantBrand. På mødet var punktet lukket, hvorfor indholdet ikke er kendt for offentligheden.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer