Det spørgsmål blev stillet i en livedebat på P1 på Fredericia Gymnasium, hvor emnet var fravær i gymnasiet. Debattørerne var Malte Sauerland-Paulsen (formand Danske Gymnasieelevers Sammenslutning), Carl Andersen (formand Liberal Alliance Ungdom) formand, Birgitte Vedersø (formand for Danske Gymansier og rektor) Jens Jonatan Steen (S, FT-kandidat) og Susanne Eilersen (Viceborgmester i Fredericia, DF).

Se her indslag med Susanne Eilersen:

Se her indslag med Jens Jonatan Steen:

 

P1 Debat: Syg kultur i gymnasiet? Hvorfor har gymnasie og hf-studerende op til 15% fravær? Hvorfor snyder flere elever og skriver opgaver af? Hvorfor får så mange unge stress, når de åbenbart laver så lidt? Er der for meget klynk? Eller er eleverne ofre for en syg excel-kultur? P1 Debat sender direkte fra Fredericia Gymnasium. Debattører: Malte Sauerland-Paulsen, formand DGS, Carl Andersen, formand (LAU), Birgitte Vedersø, rektor/formand Danske Gymnasier, Jens Jonatan Steen (S) FT-kandidat, Susanne Eilersen (DF) viceborgmester Fredericia.
Paneldeltagerne. Fra venstre Birgitte Vedersø, Carl Andersen, Malte Sauerland -Paulsen, Jens Jonatan Steen og Susanne Eilersen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Hvorfor har gymnasie og hf-studerende op til 15% fravær? Hvorfor snyder flere elever og skriver opgaver af? Hvorfor får så mange unge stress, når de åbenbart laver så lidt? Er der for meget klynk? Eller er eleverne ofre for en syg excel-kultur?

P1 Debat: Syg kultur i gymnasiet? Hvorfor har gymnasie og hf-studerende op til 15% fravær? Hvorfor snyder flere elever og skriver opgaver af? Hvorfor får så mange unge stress, når de åbenbart laver så lidt? Er der for meget klynk? Eller er eleverne ofre for en syg excel-kultur? P1 Debat sender direkte fra Fredericia Gymnasium. Debattører: Malte Sauerland-Paulsen, formand DGS, Carl Andersen, formand (LAU), Birgitte Vedersø, rektor/formand Danske Gymnasier, Jens Jonatan Steen (S) FT-kandidat, Susanne Eilersen (DF) viceborgmester Fredericia. Vært: Gitte Hansen.
Værten Gitte Hansen, foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Med disse spørgsmål var der debat på Fredericia Gymnasium. Slagets gang blev styret af P1s vært, Gitte Hansen, der med sig havde praktikanten Mathias Pedersen, der selv har gået på Fredericia Gymnasium. Mathias var løbende under debatten rundt med mikrofon til de fremmødte elever, der livligt stillede spørgsmål til panelet.

Hvorfor er det nødvendigt at give fravær?
Malte Sauerland-Paulsen, formand DGS i paneldebat på Fredericia Gymnasium. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.
Malte Sauerland-Paulsen, formand DGS i paneldebat på Fredericia Gymnasium.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Debatten blev startet ud med et spørgsmål til Malte Sauerland-Paulsen, der blev spurgt, hvorfor det er nødvendigt at give fravær, hvortil han svarede:

“Det er ikke nødvendigt at give fravær. Det er dybt underligt at have en holdning til, at man kommer for sent, fordi eksempelvis DSB er forsinket. Det er få arbejdspladser, hvor man bliver trukket i løn, hvis man kommer to minutter for sent,” svarede Malte og fortsatte:

“Det er ingen, der ikke har interesse i at komme til tiden, men der er faktorer, der spiller ind, og derfor skal man ikke sanktioneres for et, da det er noget, som man ikke selv er herre over.”

Carl Andersen, formand (LAU) i debat på Fredericia Gymnasium. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.
Carl Andersen, formand (LAU) i debat på Fredericia Gymnasium.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Stafetten blev efterfølgende skudt videre til Liberal Alliance Ungdoms formand, Carl Andersen, der var uenig med Malte-Sauerland-Paulsen.

“Fraværsprocenten handler om, at man tager ansvar for sig selv og ens medstuderendes. Ingen bliver smidt ud for at misse bussen et par gange. Fraværet et et værktøj for at sikre, at dem, der kommer fem minutter for sent igen og igen, kommer op til tiden. Så må man trække dem ind til en samtale, hvor man kan give dem bedre værktøjer til at komme til tiden,” sagde Carl, der fik en modreaktion fra salen, hvor Isabella fra 2.A spurgte:

“Kan man ikke tage fat på den individuelle person? Det skal ikke gå udover alle. Det er ikke fair.”

Til det svarede Carl: “Det er kun retfærdigt, at der er samme regler for alle. Tidligere var det ikke et krav, at man give en beskrivelse af fraværet, men nu er det et retskrav, og man kan skrive i beskrivelsen, at man ikke kom op til tiden. Så vil læreren kunne tage fat i personen.”

Skal skelne mellem pjæk og udefrakommende faktorer
Birgitte Vedersø, rektor/formand Danske Gymnasier. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN
Birgitte Vedersø, rektor/formand Danske Gymnasier.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Efter Carls svar det tid til at høre fra Birgitte Vedersø, der er formand for Danske Gymnasier.

“Dem, der kommer listende ind, skal vi have fat i, hvis de sover for længe. Det er supervigtigt, at vi skelner mellem pjæk og udefrakommende faktorer. Den slags skal vi have mulighed for at dispensere for, og pjæk skal vi have muligheden for at sanktioner for,” sagde Birgitte og fortsatte:

“Jeg har læst mange fraværsårsager på Lectio. Jeg har aldrig læst nogle, hvor der står, at man har sovet for længe. Folk skrive, at bussen var forsinket, fordi det ser pænere ud. Den vurdering, om man kommer fem minutter for sent skal ikke foretages af en studievejleder, der gennemgår fraværet en gang i måneden.”

Det er et ansvar at møde til tiden
Susanne Eilersen i paneldebat på Fredericia Gymnasium.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Susanne Eilersen blev efterfølgende blandet ind i debatten. Hun blev direkte spurgt, om hun kommer for sent.

“Det hænder, fordi mine møder lapper over hinanden til tider. Jeg bliver ikke trukket i løn for det, fordi jeg har passet mit møde,” sagde Susanne med et smil på læben og kommer ind på det dét hele handlede om, fraværspolitikken.

“Dansk Folkeparti bakker regeringen op i det, der er fremlagt, og det står jeg gerne på mål for. Det er voksne unge mennesker, som vil betegnes som voksne mennesker. Det er også ansvar, at man skal møde til tiden.”

Jens Jonatan Steen i DR P1 Debat på Fredericia Gymnasium. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.
Jens Jonatan Steen i DR P1 Debat på Fredericia Gymnasium.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Jens Jonatan Steen fik ordet efter Susanne Eilersen, og han er uenig i det fremlagte fra regeringens side.

“Jeg har det ikke supergodt med det. Ethvert minuts fravær er et minut for meget. Som chefer og medarbejdere ved vi, at det kan ske. Det lugter langt væk af, at man har opfundet et nyt problem. Politikerne blæser et problem op, som ikke er der. De forsøger at provokere til en debat om noget, der ikke er et problem,” sagde Jens Jonatan Steen, som Susanne Eilersen var uenig med:

“Man skal huske, at dem, der kommer for sent, også forstyrrer en her klasse, og det er ikke kun den ene, der misser undervisningen i fem minutter, men det kan også være en her klasse. Det er ikke meget at forlange, at man kommer til tiden,” sagde Eilersen blandt andet.

Det er ikke kollektiv afstraffelse

Debat på Fredericia Gymnasium. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVSEN.
Debat på Fredericia Gymnasium.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVSEN.

Som debatten skred frem, blev eleverne mere og mere aktive i salen. Et af spørgsmålene fra salen, som kom fra Johanne, lød blandt andet: “I bliver ved med at nævne de her nye regler for dem der ikke har mange ressourcer og har svært ved at komme op om morgnen – går det ikke udover dem egentlig?

Carl Andersen fik ordet til at svare på spørgsmålet, og svarede følgende:

“Jeg køber ikke, at det er en kollektiv afstraffelse. Vi ved ikke hvordan det folder sig ud, men man skal også give skolen incitament til at gøre noget  for, at eleverne kommer til tiden,” svarede Carl.

Efter 45 minutters debat, hvor der blev debatteret på kryds og tværs, var det igen tid til at gå hver til sit, men spørgsmålet var stadig åbent: Har gymnasiet en syg kultur?

https://www.facebook.com/heinybags/
Annonce