Det har kun den, der har opholdt sig i mørket, siger kunstner Anders Kirkegaard. Kom med på omvisning i kunst-enerens univers søndag 21. februar.

Det handler om liv og død, fysisk og psykisk smerte og ikke mindst kærligheden og kærlighedens grusomhed i Anders Kirkegaards malerier. Den nu 70-årige kunstner er aktuel med jubilæumsudstillingen ”Klagesange & Lovsange” på Kunstmuseet, og omvisningen ledes af én af de danske kunsthistorikere, der kender hans arbejde bedst, nemlig VejleMuseernes Nina Damsgaard.

Markant kunstner gennem 50 år

Anders Kirkegaard har, siden han trådte ind på den danske kunstscene været opfattet som en ener med sin helt egen motivverden, markante holdninger og figurative billeder, ofte inspireret af verdenslitteraturens store værker og en surrealistisk tilgang. Kirkegaards egen krop og hans familie har ofte været udgangspunkt for billeder, der på én gang er private selvportrætter, men samtidig også eksistentielle og almengyldige. Gennem sine 50 år som kunstner har han fastholdt, at hans billeder skulle appellere til beskueren og insistere på, at de skulle vække til eftertanke.

Se nye værker malet til udstillingen

Den modne kunstner har føjet landskabsmaleriet til rækken af figurative billeder. Hans to nyeste, meget store malerier ”Klagesang – Fortid. Nutid! Fremtid?” og ”Lovsang – utopisk landskab.” forener de to stærkeste sider af Kirkegaards kunst – det figurative og det mentale, men også det grimme og det smukke, og de er malet til udstillingen på Kunstmuseet. Kirkegaards kunstnerkarriere er foreløbigt endt med billeder i deres helt egen harmoni og panteistiske tilgang til vores fysiske omgivelser. Nina Damsgaard viser om i udstillingen, der består af karakteristiske og markante værker fra mere end 50 års kunstnerisk virksomhed. Hun har skrevet en monografi om Anders Kirkegaard, og dette store bogværk er netop udkommet på Aarhus Universitetsforlag i anledningen af åbningen af udstillingen den 23. januar.

Tid og sted

Søndag 21. februar kl. 14

VejleMuseerne – Kunstmuseet, Flegborg 16-18, Vejle

Pris: 50 kr., gratis adgang til Kunstmuseet.