Hos Hansen El i Erritsø har man travlt. Der er nok at se til i elektrikervirksomheden, hvor grundlæggeren Ove Hansen sammen sønnen Simon ejer og leder virksomheden. Virksomheden har et mål om, at 25 procent af medarbejderstaben skal være lærlinge, og indtil videre er det gået meget godt.

Der er sørget for rundstykker og kaffe denne morgen på Håndværkervej, og alt er planlagt, så når Ole og Simon sætter sig til bords, så ved de, at det kører på byggepladserne og de øvrige steder, hvor de er i gang. I dag har de 22 ansatte, heraf er fem lærlinge. To bliver udlært denne sommer og nu skal de bruge 1-2 nye.

”Det er vigtigt for os, at vi har en løbende udskiftning. Vi kalder det for en naturlig udskiftning, så vi ikke pludselig står og mangler. Vi har også klare mål og planer for vores lærlinge. Vores tre-års-lærlinge skal hjælpe de nye. Det giver en god dynamik; ” fortæller Ove Hansen.

Et af de steder, hvor HansenEL har haft travlt over sommeren er Fredericia Idrætscenter, som har fået nyt indgangsparti og en totalrenoveret arena. Til det projekt har tre lærlinge været med. En voksenlærling på 34 år er også startet.

”Det er en god kombination med elever på 16-17 år og en på 34. Det giver mere dynamik og så har de ældre et andet syn på tingene, som de kan give videre til de yngre kræfter og så er det vigtigt med planlægning,” siger Simon Hansen.

”Vi er også glade for Fredericia Kommunes samarbejde med erhvervslivet på den front her, og de signaler, som er med til at synliggøre Fredericia, som en uddannelsesby. Det skal vi gøre mere i. Det er en god ambition.”

Hvad kræver det ellers, når man har mange lærlinge?

”Det kræver en god blanding af mennesker. Det kræver erfaring, lederskab og nogle at kigge op imod. Det kræver vilje og kompetencer. Men har man det, så er lærlinge et frisk pust, ” siger Ove Hansen. Simon fortsætter:

”Det giver naturligvis også udfordringer. Dem på 50 kan godt ryste på hovedet af dem på 20 år. Men altså generelt holder vi os alle skarpe, når vi arbejder godt sammen og spare med hinanden. Vi har også opbygget en god kultur sammen. Vi har ikke dannet den. Vi har lagt nogle rammer, og så er det kommet indefra på kontoret, på byggepladsen og i bilerne. Vi er der for hinanden og vi arbejder sammen for vores mål og kunder. Det giver en god virksomhedskultur, og den skal man værdsætte som leder.”

Hvorfor er det vigtigt at tage lærlinge?

”Det er et samfundsansvar. Det kan være let at sige, det ved vi godt, men det kræver en holdningsændring generelt i vores samfund at se anderledes på lærlinge, men der er så meget at hente, at det er det værd. Vi ser en værdi i vores lærlinge. Man kan heller ikke råbe efter svendemangel og samtidig ikke uddanne nogle,” siger Ove Hansen og fortsætter:

”Man skal turde investere. Man skal turde sætte lærlinge på opgaver. Man skal motivere og så skal man fortælle de gode historier. ”

Hvordan rekrutterer I?

”I forhold til, hvem vi vælger, går vi efter værdier. Vi ved ikke i starten, hvilke mennesker vi står overfor. Nogle har anbefalinger. Andre erfaring. Vi lægger vægt på flere ting. Det er også godt, hvis man fornemmer, at det er nogen, der tager ejerskab og ansvar for deres arbejde. Og så skal man være klar til at gå den ekstra mil for hinanden,” fortæller Simon og fortsætter:

”Vi har gode lærlinge. Nogle gange brænder det på, og vi har ekstra travlt, så er det godt, at man kan ringe til hinanden en lørdag formiddag og hjælpe hinanden i en time. Det giver sammenhold. Så holder vi også kvartalsmøder – og generelt tager vi hensyn og lytter til hinanden. Når alt det er er sagt, så stiller vi naturligvis krav. Vi har valgt dig, fordi vi vil have det, sådan siger vi. Man skal have ambitioner. Det er et basiskrav, og så skal man være faglig stærk. Mange kommer også langt ved det, som kan kalde sund fornuft,” indskyder Ove Hansen.

”Vi vil også gerne have, at vores lærlinge får andre værdier med sig, og skyder brystkassen frem og viser, hvad man kan. Vi skal nok sige, hvis den kommer fra langt frem”, siger Ove og smiler.

Hos HansenEl ved man, at succes avler succes, men det kræver arbejde, og der er sket meget siden Ove Hansen selv kom i lære i 1972.

”Vi tegner ikke kun et glansbillede. Det er meget arbejde i starten. Der er mange nye ting at lære, og vi skal naturligvis fortælle, hvordan tingene skal være. Sammen løser vi det. Alle vores lærlinge klarer dagligdagen efter det første halve år. Vi kan godt se, hvis noget sejler, når løbet er i gang. Så skrider vi ind ledelsesmæssigt. Men det går helt af sig selv.”

Mange er for sent ude i forhold til rekruttering. HansenEl starter tidligt og inviterer skoleelever på besøg. Det er vigtigt for dem, at eleverne både får værktøj i hænderne, men også lærer, at man skal kunne den lille tabel også, siger Ove og Simon til sidst på vores morgenmøde.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Fredericia som uddannelsesby

Formand for Fredericia Kommunes Uddannelsesudvalg, Pernelle Jensen, er rigtig glad for at de lokale virksomheder støtter op om ambitionen om at synliggøre Fredericia som uddannelsesby.

”I uddannelsesudvalget har vi en klar ambition om at hæve uddannelsesniveauet i Fredericia. Vi skal, sammen med virksomhederne, være med til at fremtidssikre medarbejdernes kompetencer og virksomhedernes adgang til velkvalificeret arbejdskraft”, siger Pernelle Jensen.

Fredericia Kommune har de senest år haft en partnerskabsaftale med LO Fredericia og Business Fredericia, hvor kommunen som en stor arbejdsplads i byen, også har forpligtiget sig til at gå foran med et godt eksempel.

” Vi har sat en klar målsætning – og fået afsat midler i de seneste års budgetter – til etablering af 100 flere praktikpladser til elever og studerende. Vi er allerede godt i gang, og det er en indsats som vi, i udvalget, vil følge tæt i de kommende år”, slutter Pernelle Jensen.

https://v2.billetten.dk/index/eventdetails/eventno/69163?