Efter et fantastisk aktieår 2019, har 2020 indtil videre budt på en del udsving på de finansielle markeder som følge af situationen i Mellemøsten. Fredericia AVISEN har talt med Handelsbankens aktiestrateg Michelle Norgaard om aktieåret 2020.

Den 3. januar gennemførte USA et droneangreb på Bagdads internationale lufthavn. I droneangrebet blev den højtstående iranske general Qassem Soleimani dræbt. Det førte til voldsomme protester fra flere irakiske demonstranter idet angrebet fandt sted uden de irakiske myndigheders velvindende. Det førte til fordømmelse af angrebet fra iransk, irakisk, russisk og tyrkisk side og betød, at Iran varslede en brutal hævn over drabet på Qassem Soleimani. Samtidig steg olieprisen kraftigt til mere end 60 dollar per tønde.

Aktiestrateg hos Handelsbanken, Michelle Norgaard. Foto: PR

“Årsagen til den kraftige stigning i olieprisen skyldtes, at investorerne begyndte at frygte om krisen ville få en påvirkning på olieproduktionen i hele Mellemøsten og dermed i værste tilfælde ramme udbuddet af olie i voldsom grad. Med en langt højere oliepris i en længere periode ville det højst sandsynligt have ramt væksten i verdensøkonomien og dermed have sat selskabernes indtjeningsvækst under pres. Den manglende klarhed over situationen i Mellemøsten fik dermed investorerne til at trække følehornene til sig og satte markederne under pres,” siger Michelle Norgaard og uddyber:

“Natten til den 8. januar foretog Iran deres hævnaktion, hvori to militærbaser i Irak blev ramt af iranske missiler. Meldingerne fra de forskellige delegationer har gået på, at ingen blev dræbt i angrebene. Dette til trods for, at Iran har kommenteret, at angrebet efter sigende skulle have resulteret i 80 dræbte. Det er dog formentlig propaganda for at holde interne uroligheder for døren. Med missilangrebene på de to militærbaser har Iran gjort alt, hvad der står i deres magt for at undgå et militært modsvar fra USA. Iranerne har således kunne sende et signal til deres befolkning om, at de har fået hævn og USA ånder formentlig lettet op, da angrebene var langt mindre end frygtet. Årsagen til at angrebene har været af så moderat karakter skyldes formentlig, at iranerne ikke har ønsket en yderligere eskalering og samtidig frygter for, hvad amerikanerne kan finde på. Angrebet på militærbaserne resulterede i, at USA onsdag optrappede sanktionerne mod Iran indtil Iran ændrer deres adfærd i Mellemøsten. Dog gav Donald Trump udtryk for, at Iran øjensynligt har forsøgt at deeskalere krisen i Mellemøsten i takt med, at angrebene ikke kostede menneskeliv.”

Hvordan har markedet taget disse hændelser og meldinger?

“Meldingerne fra USA og Iran er af markedet blevet tolket som et forsøg på at undgå en yderligere optrapning af konflikten i Mellemøsten. Det sendte optimismen tilbage i markedet med stigende aktiemarkeder til følge. Iran har dog efterfølgende været ude og sige, at dette blot var begyndelsen på flere angreb fra deres side i Mellemøsten. Trods de seneste dages mere ro på de finansielle markeder er konflikten mellem USA og Iran således langt fra overstået. Det skyldes ikke mindst, at Iran lørdag den 11. januar var ude og tage ansvaret for, at deres militær onsdag den 8. januar utilsigtet kom til at skyde et ukrainsk passagerfly ned som forårsagede, at 176 mennesker blev dræbt. At Iran først flere dage efter angrebet har været ude og tage ansvaret for nedskydning har ført en række voldsomme demonstrationer med sig. Udviklingen af situationen i Mellemøsten bliver derfor interessant at følge i den kommende fremtid idet det kan få stor betydning for udviklingen på de finansielle markeder,” fortæller aktiestrategen.

Hvis vi skal se mere konkrete på 2020, hvordan ser du verdensøkonomien?

“For 2020 er vi forholdsvis fortrøstningsfulde i forhold til den globale økonomiske vækst om end vi ikke venter en solid økonomisk fremgang og især USA, Euroområdet og Kina vil formentlig være præget af en aftagende vækst i den kommende tid. Vi venter samtidig, at renterne vil forblive på et lavt niveau, hvilket bør være understøttende for aktiemarkedet,” lyder det fra Handelsbankens Michelle Norgaard, der slutter:

“Når det er sagt så venter vi, at afkastet for 2020 vil være mere moderat af slagsen samtidig med, at 2020 vil være præget af en række udsving. Således skal de svære Brexit forhandlinger med EU-Kommissionen først til at gå i gang nu, mens handelskrigen ligeledes kan byde på en række overraskelser. EU-Kommissionen har været ude og sige, at en aftale med Storbritannien umuligt kan nå at blive forhandlet på plads i løbet af i år, hvormed risikoen for no-deal fortsat er til stede. Derudover er forhandlingerne om en fase-2 delaftale mellem USA og Kina gået i gang. Dette kan formentlig vise sig at blive langt vanskeligere for parterne at nå til enighed omkring indholdet idet en række af de større ”knaster” skal diskuteres, såsom Kinas industripolitik.”

http://fredericiateater.poweredbyintegra.dk/oversigt.aspx?filmid=156&forestillingid=&internetserial=&webkode=&err=&
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer