På Fredericia Gymnasium havde hverken lærerne eller eleverne glemt det tyske forbundsvalg, da der blev afholdt et arrangement for fem klasser, som fulgte aktivt med i valget. Det blev gjort med live-dækning, oplæg, quizzer og mad til eleverne, som valgte at bruge en weekendsdag på at kombinere det faglige med det sociale.

Lærerne på stedet, Tommy Skov, Susanne Schmidt og Nikolaj Shütze, stod bag projektet, der varede fra klokken 17 til 20. Det var nogle glade lærere, der havde en hyggelig aften med 110 elever, og spørger man den ene af lærerne, så var det et succusfuldt arrangement:

– Eleverne kom med en stor lyst og optimisme til at bidrage til en hyggelig og lærerig aften. Der var forberedt quizzer, hvor man kunne vinde præmier, mens der også blev lavet nogle sjove vendespil-lege, og her kom fagligheden på spil, udtaler Tommy Skov.

I mellemtiden fulgte lærerne og eleverne med i DR’s dækning af det tyske valg, og undervejs blev der skruet op for det tyske sprog ved hjælp af kanalen, ZDF. Der var også tænkt på mad til anledningen, da der var pølser, brød samt tyske øl til de fremmødte elever.

Eleverne skulle også have fornemmelsen af at være i en stemmeboks, og derfor blev der holdt et prøvevalg, som 79 af de 110 fremmødte deltog i.

– Der var jo en underlig kombination af, at enten stemte man på De Grønne, ellers holdt eleverne med de liberale partier. Der er jo den her tese om, at jo yngre du er, desto større chance er for, at du stemmer på De Grønne. Det var enten eller med eleverne, og det kan også ses på vores prøvevalg, uddyber Tommy Skov.

Valgresultatet efter 76 personer havde afgivet deres stemmer

Vigtigst af alt handlede det for lærerne at lave et arrangement, hvor man fik kombineret fagligheden med det sociale, uden at det blev kedeligt. Normalt kan et tysk valg, hvor man stemmer to gange, virke uoverskueligt, og her mener Tommy Skov, at gymnaisets fremgangsmåde har været god:

– Det gælder om at have en positiv oplevelse omkring noget, der kan se kedeligt ud. Som lærer er det også fedt at være sammen med eleverne, uden at det skal være højtideligt, eller hvor der skal gives karakterer.

Med følgende arrangement på Fredericia Gymnasium kan det konstateres, at forbundsvalget i søndags ikke alene var vigtigt for tyskerne, men også afgørende for os i Danmark, fordi Tyskland i høj grad sætter kursen i hele Europa.

Billeder af Tommy Skov