18-årig Mira Obling går i 2.G på Fredericia Gymnasium, men hun har klare planer for fremtiden. Hun har blandt andet deltaget i gymnasiets musical, og fremtiden er også inden for den genre. Mira vil nemlig ind på Musicalakademiet i Odense, hvor hun vil søge ind på scenekunstuddannelsen.

Mira Obling er født i Svendborg, men er opvokset i Fredericia. Hun gik på Købmagergadeskole, da den lå der, men endte med at tage 8. og 9. klasse på Kirstnebjergskolen afd. Havepladsvej efter skolereformen.

Efter et år, som udvekslingsstudent i Australien, startede hun på Fredericia Gymnasium, men allerede inden det, var hun meget teaterinspireret. Det fortæller hun i et stort interview med Fredericia AVISEN, som har mødtes med gymnasieeleven, der har travlt for tiden med afleveringer, kommende eksaminer og ikke mindst musicalen med Youngstars Fredericia.

Vi spoler tiden tilbage og spørger Mira, hvordan det hele startede med at optræde med teater, musicals og des lige.

”Det startede med min mor gerne ville have, jeg lavede noget i fritiden. For 4-5 år siden startede jeg til drama og har gjort det på højeste plan på Den Kreative Skole. Jeg har gået til drama lige siden,” siger Mira og kommer ind på, hvad skuespiller-genren giver til hende:

”Det giver mig en spænding og jeg finder ro, når jeg står på scenen. Det er lidt terapi over den måde, man kan udskeje sig på.”

Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.
Youngstars musical

Som nævnt er Mira med i Youngstars musical ”Time og Dag og uge”. Det var ved lidt af et tilfælde, at hun kom med i den, fortæller Mira.

”Der var en på mit dramahold, der sagde til mig, at vedkommende melder sig til Youngstars, han har været der året før. Så sagde han, at jeg burde melde mig til. Jeg prøvede at gå til audition og tænkte, hvis jeg får et nej, så er jeg en erfaring rigere, så fik jeg et ja og nu skal jeg være med i den,” siger Mira, som har flere roller i stykket:

”Vi har alle flere roller.  Jeg er en kvinde, som har en konflikt med sin kæreste og ser hvordan de håndterer og resultaterne af det efter det. Det hele baserer sig på en kaffebar, hvor alle karakterne mødes på en skæv måde. Det er centrum for hele stykket.”

Skribenten var på Ungdommenshus i mandags, hvor Youngstars øvede. Her noterede jeg mig, at musikken er fra 80’erne, men selvom vi er i 2018, falder det naturligt ind for Mira at synge dem.

”Jeg er vokset op med 80’er og 90’er musik, fordi min mor er ung og det er fedt at opleve den form for musikgenre i sådan en moderne tid som nu. Det er ikke uvant, fordi vi havde også Seebach-musicalen med Tommys sange osv., så jeg synes det er meget fedt,” udtaler Mira.

Må give afkald på ting nu

Med alt den tid Mira nu bruger på musicals, så har det også konsekvenser andet steds – flere af de sociale ting, som hører sig til på gymnasiet.

”Førhen har det ikke været er problem at drikke sig helt hen i hegnet. Med de forskellige ting vi har nu, så kommer jeg til at gå glip af det noget. Derfor må jeg prioritere det her, fremfor fest og druk,” konstaterer Mira og fortsætter:

”Det er en investering i fremtiden. Der er blandt andet snart musikfestival på Fredericia Gymnasium, så tager jeg mig sammen og prioriterer musical over den slags. Mine veninder har forståelse for jeg tager af sted, men de synes det er stramt også. De synes måske også det er vildt, at jeg bruger så meget tid på det.”

Hvor meget tid bruger du egentlig på musicals?

”Fra 18-22 mandag og så øver vi nogle gange i weekenden udover det. Det er nok 4-10 timer i ugen, og hvis der har været travlt kan det nede med over 20 timer.”

Fremtiden for Mira Obling

Mira er færdig med gymnasiet næste år. Herser man mange tager ud at rejse, men Miras plan er i første omgang at blive i Danmark.

”Da jeg gik ud af 9. klasse tog jeg til Australien som udvekslingsstudent. Det er som om, at længslen om at opleve er der, men fordi skuespil og teatret er et følsomt område, så kan jeg ikke sige nej til det. Jeg prøver at holde mig hjemme og tjene penge til at flytte, få en bil osv.,” forklaer Mira.

Efter at have haft sabbatårene er planen også klar for Mira, der med opvæksten i Svendborg har et særligt forhold til Odense, som hun også mener har en anden charme end andre danske storbyer. En anden ting, der trækkker Mira i den retning er uddannelse.

”Jeg vil gerne ind på scenekunstuddannelse på musicalakademiet. Det er en tre-årig uddannelse med optagelsesprøver og de tager kun 6-8 elever ind om året. Det er fordi det er så specialiserende for at dygtiggøre sig indenfor området,” fortæller Mira.

Fortid som model og deltog i Danmarks næste topmodel

Udover teatergenren har Mira også foden inde i modelbranchen.

”Jeg har arbejdet som model i fire år, siden jeg var 14 år. Jeg var blandt andet med i Danmarks næste topmodel i 2014,” siger Mira og kommer ind på oplevelsen:

”Det har været en sjov oplevelse og spøjs og komme ind i den verden. Jeg var fascineret af et stå foran et kamera. Det sjove var, at da jeg startede var jeg ikke så gammel, der var det bare skuespilet bag, jeg elskede. Der var det opsætningen osv.”

Med sig i modelbranchen følger også noget andet, nemlig opmærksomhed på de sociale medier. Særligt på Instagram er det populært at følge modeller og se deres billeder.

”Jeg havde mange følgere, men det var ikke det, der gjorde mig noget. Jeg elsker at man via billeder kan vise det, i stedet for en statusopdatering på Facebook. Jeg synes Instagram er fedt, hvor man kan følge andre mennesker og fed måde at kommunikere på,” fortæller den 18-årig gymnasieelev, der ikke har planer med at fortsætte i modelbranchen:

”Jeg er ikke helt bygget til at være model med kvindelige former og jeg er kun 174 cm. Jeg er også lidt for glad for kager også, og er ikke så god til at spise salat,” siger Mira med et smil på læben og fortsætter:

”Det har været sjovt at prøve og jeg er selvsikker med sin krop, ansigt og sådan noget. Det kan jeg tage med mig videre.”

Hvad har du lært af modelbranchen?

”Det er hvordan man skal stå foran publikum og ikke være bange for at stille sig op og være til stede. Det er en af de vigtigste ting. Det er at være selvsikker i den man er og ikke være bange for at vise den man er. Jeg har ikke været pinlig over noget, så jeg har altid stået ved hvad jeg gerne vil gøre,” lyder ordene fra Mira Obling.