Sæsonen for skiferie er så småt skudt i gang, og tusindvis af danskere sætter sig de næste uger bag rattet med kurs mod de sneklædte tinder. SOS Dansk Autohjælp guider med råd og regler, så bilister kan minimere risikoen for overraskelser på turen.

Vinterferien står for døren, og allerede nu er mange danskere på vej på kør-selv-skiferie. Det varme tøj er pakket, skiene vokset, og der er købt proviant til turen, men hvordan med lovkrav og forholdsregler for sikker vinterkørsel i udlandet?

Det er en lige så vigtig del af forberedelserne at klargøre bilen, lyder det fra SOS Dansk Autohjælp:

– Den lange tur i sne og kulde er hård for din bil, og hvert år hjælper vi da også mange danskere, der selv kører på skiferie. Man kan dog gardere sig mod en række udfordringer ved at have styr på de forskellige landes færdselsregler og ved at gøre din bil klar til turen, siger vagtcentralchef Anette Bjørn Juncher.

Dæk og regler

Det vigtigste er at have tjekket op på vinterdæk og snekæder. Både for at komme sikkert frem til destinationen, men også for at holde sig på den rette side af loven.

– Det er afgørende for sikkerheden at køre med vinterdæk – også selvom det ikke nødvendigvis er lovpligtigt i alle lande. Herhjemme lyder lovkravet til mønsterdybde kun på 1,6 mm, men i Norge og Sverige er minimumsdybden 3 mm, mens det i Frankrig og Østrig er henholdsvis 3,5 og 4 mm, siger Anette Bjørn Juncher.

Hun anbefaler i samme ombæring at have snekæder, advarselstrekant og sikkerhedsveste med i bilen:

– I nogle lande er det lovpligtigt – og nødvendigt – og så er det altid godt i forhold til sikkerheden.

Foto: SOS Dansk Autohjælp

Frostsikring af bilen

En uges skiferie betyder både en længere køretur og ophold i koldere temperaturer, end vi er vant til. Derfor er det vigtigt at frostsikre bilen inden afgang.

– Inden du triller ud af indkørslen, er det en god idé at tørre gummilister af og smøre dem med silikone, så de ikke fryser til, og du pludselig ikke kan åbne døre eller bagsmækken. Giv af samme årsag låsene lidt olie, råder Anette Bjørn Juncher.

– Fyld desuden frostsikret sprinkler- og kølervæske på bilen. Og kører du dieselbil, er det en god idé at tanke lokalt. Ved hårde frostgrader har vores reddere en del assistancer, hvor bilister ikke har kunnet starte bilen, fordi brændstoffet er frosset til. Det undgår du ved at tanke på destinationen, fordi der her bliver tilføjet additiver til dieselen, så den ikke fryser. Bliver bilen først ‘bundfrossen’ er der ikke andet at gøre end at vente på, den tør op – og her kan det være nødvendigt at bugsere den på værksted.

Sidste råd fra vejhjælpseksperten lyder, at man skal starte bilen og køre en tur mindst et par gange i løbet af skiferien. Selv de stærkeste batterier bliver udfordrede, hvis bilen står stille en hel uge i kolde temperaturer.