Gudmundur Gudmundsson har stået på den helt store håndboldscene, men fra sommeren 2022 er han manden med ansvaret på trænerbænken i FHK. Den islandske træner fortæller, at han er tiltalt af måden, som det fredericianske håndboldprojekt er bygget op på.

En sand håndboldguru tiltræder i FHK. Gnisten i øjnene er ikke til at tage fejl af, da han fik et uformelt spørgsmål om han har fået set nogle FHK-kampe siden ansættelsen i klubben. Svaret var naturligvis et rungende ja med den karismatiske islandske accent.

Rammerne for snakken med Gudmundur Gudmundsson var i thansen ARENA, hvor han havde et møde og tidligere på dagen havde været på rundtur i Fredericia, hvor Gudmundsson bosætter sig med sin kone og datter. Men hvad har overhovedet gjort, at så markant et trænernavn har sat en signatur på en tre-årig aftale med FHK?

– Det, der interesserer mig er, at man stille og roligt har bygget et fornuftigt hold op. Man har taget ét skridt ad gangen, og jeg har haft gode snakke med Thomas Larsen og Bent Jensen omkring det hele. Jeg kan godt lide deres tankegang med måden, det er gjort på. For mig er det vigtigt at tage små skridt, og det har jeg hele tiden gjort. Med en aftale på tre år sender vi også et klart statement med, at det tager tid. Vi har defineret målsætningen med det hele, men det bliver ikke nemt at komme i top-8, men det er første skridt på rejsen, og næste år er det måske top-6, og så må vi se, hvad der sker. Jeg har været i Danmark og arbejdet med danske spillere i GOG i en enkelt sæson, og jeg har også trænet det danske landshold. Jeg kan godt lide at arbejde og bo i Danmark, fortæller Gudmundsson.

Et kig på Gudmundur Gudmundssons trænerkarriere viser, at han i de seneste mange år har stået på store scener. Klubmæssigt har det været Rhein-Neckar Löwen og MT Melsungen, der har været de seneste klubber, og der er Fredericia en anden størrelse.

– Men det handler primært om håndbold for mig. Niveauet og størrelsen af klubben betyder ikke så meget, da det handler om at bygge det op, og det er det jeg vil. Det er ligegyldigt om det er en storklub som Rhein-Neckar Löwen. Hvis projektet er interessant, vil jeg gerne være en del af det, og det er tilfældet i Fredericia, siger Gudmundsson.

Fredericia er en traditionsrig håndboldby, og Gudmundur Gudmundssons håb er, at han indfrier folks forventninger.

– Jeg kan lide det, jeg har set her. Det er en pæn arena, og der er alt hvad jeg har brug for af faciliteter. Jeg glæder mig til at møde fansene, som jeg ved kan lægge et stort pres på modstanderne, siger han.

Oprindeligt havde Gudmundur Gudmundsson kontrakt med Melsungen sæsonen ud, men et par dage før, at han blev offentliggjort i FHK, blev han fyret.

– Det var en mærkelig oplevelse. Jeg var meget ærlig og direkte med Melsungen, og jeg havde meddelt dem, at jeg havde interesse i at tage jobbet i Fredericia. Vi fik et point i de første tre kampe, og havde blandt andet tabt til Kiel, og så blev jeg fyret. Vi havde et forskelligt syn på, hvordan resultaterne skulle vende, konstaterer Gudmundsson.

Gudmundur Gudmundsson og familien slår sig ned i Fredericia. Men hvor det præcist bliver er uvist, han er dog fornøjet over, hvad han har set af byen hidtil.

– Det er vigtigt for mig at bo i samme by, som hvor klubben er, og jeg kan godt lide det, jeg har set af Fredericia. Der er vand rundt omkring, og det synes jeg er dejligt. Min datter interesserer sig meget for heste, og rider hver dag, så det er vigtigt vi finder et sted, hvor hun kan have heste med, siger den kommende FHK-træner.

Særligt i forbindelse med det danske OL-guld i 2016 blev der dannet et indtryk af, at Gudmundur Gudmundsson er en træner, der får sine spillere klistret til skærmen for at se video.

Det billede har mange lavet af mig, men jeg tager mit job alvorligt og er dedikeret, og en del af det er at analysere kampene, men jeg passer på med ikke at lave for lange videomøder, slår han fast og fortsætter:

– Dengang til OL var målet at vinde en medalje, og det endte med vi fik guld. Vi havde brug for at investere arbejdet i det, og var meget godt forberedt. Når jeg ser finalen mod Frankrig, kan man se, at vores strategi omkring kampen var fantastisk, men mine videomøder varer ofte kun 20 minutter.

Gudmundur Gudmundsson har rykket teltpælene op fra Melsungen efter fyringen. Turen er gået hjem til Island, da familien ikke var med i det tyske, og selvom han ikke har noget klubhold at se til på daglig basis, har Gudmundsson hænderne fulde frem mod sin tiltræden i FHK.

– Jeg kommer til at se Fredericias kampe, og forberede mig selv på jobbet, men jeg har også opgaver med det islandske landshold. I starten af november har vi den første træningssamling siden 2018, hvor jeg har besluttet, at vi ikke skal spille kampe, men kun træne. Vi skal også have talt om målsætninger og lignende. Jeg har været igennem et generationsskifte med holdet, som nu er overstået. Til januar kommer der EM, så jeg har rigeligt at se til, slutter Gudmundur Gudmundsson med et smil.

Gudmundur Gudmundssons trænerkarriere startede i 1989 i den islandske klub Vikinger Reykjavik, og siden har han af tre omgange trænet det islandske landshold, hvor den største bedrift var OL-sølv tilbage i 2008. På klubplan har Gudmundsson trænet blandt andet GOG og Rhein-Neckar Löwen, hvor han førte sidstnævnte frem til EHF Cup-trofæet tilbage i 2013. Gudmundssons største merit som træner var tilbage i 2016. da han vandt OL-guld med Danmark.