For mange er skovhaver, og især spiselige skovhaver, et relativt ukendt begreb. Det ønsker Grønt Forum i Vejle og Fredericia sammen med flere andre foreninger og grupper at sætte mere fokus på. Derfor har de inviteret Birgith Rotmann til at komme og fortælle om hendes erfaringer med spiselige skovhaver.

Birgith Rotmann har på Kærbakken i Haarmark på Samsø lavet sig en skovhave med over 300 forskellige planter. Langt de fleste er flerårige planter og kan spises. Ja, alene navnene på planterne er nok til, at det giver et ryk i smagsløgene: chokoladevin, jordbærtræ, kanel¬busk, nepalpeber, passionsfrugt, dadelblomme og kamæleonbusk.

Torsdag den 17. september deler hun ud af sine erfaringer i Børkop Kulturhus. Og fortæller om hendes rejse fra at dyrke traditionelle rosen- og rododendron haver til hendes nyanlagte skovhave på Samsø.

Skovhaver efterligner naturen

Betegnelsen skovhave dækker over den måde, man vælger at plante på. Man efterligner naturen og planter i flere lag. Øverst er træerne, derefter mindre træer og store buske, så små buske og større planter og til sidst bunddække. Det giver et meget afvekslende sted med forskelligartede områder. Nogle steder er der lyst, andre steder halvskygge eller skygge, og det giver gode vækstbetingelser for en lang række planter. I skovhaver arbejder man hovedsagligt med flerårige planter, så der hvert år kan høstes uden at plante nyt. Man kan vælge at lave en skovhave, som efterligner naturen, eller man kan lave en skovhave, hvor træer, buske og planter er spiselige. Begge typer skovhaver er med til at skabe mere mangfoldighed i haven og bedre natur i byen.

Vi håber, at Birgith kan inspirere deltagerne til at prøve kræfter med en ny måde at dyrke sin have på. Vi tror på, at ideen vil sprede sig til flere borgere, og at det vil føre til frodige haver og parker med spiselige træer, buske og flerårige planter rundt i lokalområdet”, siger hortonom Annemette Bargum, Fredericia Kommune.

Alle er velkomne, og der er ingen entre til arrangementet. Foredraget starter kl. 19 i Børkop Kulturhus, Ågade 6, 7080 Børkop.