Forside Danmark Grøftens Restauratør Jacob Elkjær fortæller om den store passion for jagt i...

Grøftens Restauratør Jacob Elkjær fortæller om den store passion for jagt i anledningen af årets bukkejagt går ind

DEL
Jacob Elkjær fra Grøften Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.

I morgen går bukkejagten i Danmark ind, for jægere er det en stor dag. Fredericia AVISEN har talt med jæger og Grøften-restauratør Jacob Elkjær om den store dag. 

“Det burde være en national helligdag”, indleder Jacob Elkjær og fortsætter: “Man er på en-mandsjagt med riffel. Man tager ud ved solopgang, sætter sig, sniger sig rundt og håber man kan støde en buk og finde den helt rigtige. Man bruger gerne mange dage på at lede og kigge efter den rigtige buk. Mange vil gerne skyde den helt rigtige. Sådan er jeg også, men der er forskel på, hvordan man går på jagt”.

Hvordan forbereder du dig?

“Jeg kan godt lide at finde den bedste buk, men der er aldrig garantier for at skyde en buk. Det er et klogt dyr. En værdig modstander. Man kan sagtens komme hjem uden noget. Hvis man imidlertid forbereder sig godt, så kan man arbejder sig ind på den rigtige buks cyklus. Bukken gør nemlig det samme hver ottende time, så hvis man for eksempel har set en buk på én lokation det samme sted fem morgner i træk, så er den der også den sjette morgen. Så det gode hjemmearbejde betaler sig,” siger Elkjær.

Hvad er din største bukkejagtsoplevelse? 

“Den første buk, man skyder, glemmer man aldrig. Den dag står helt klar for en. Man skyder et dyr på dets område. Dyret kender hver en lyd i skoven og lytter nøje efter, hvad der sker omkring den. Min første buk skød jeg på Fænø. Det var en stor oplevelse. Jeg gik med skytten Flemming, der kendte reviret og hvad der skulle skydes. Jeg skød min buk to minutter før, jagten sluttede. Jeg var helt høj bagefter. En brusende lykkefølelse ved at opleve det her, og prøve at være stille i processen og man er så vidt mulig til stede på dyrenes præmisser, hvor man skal finde den rigtige og komme til skud.  Jo dygtigere en jæger, man er, jo flere vinkler kan man skyde fra, men man skal altid tage et sikkert skud, ikke tage et chanceskud. Her skal man hellere tænke, at man får chancen en anden dag,” fortæller Jacob Elkjær.

Hvad er jagt for dig? 

“Jamen, jagt betyder meget. Mange af dem, jeg går på jagt med, kommer fra bylivet. Så det at stå op kl.4.00 om morgenen og tage ud i naturen, og se det hele vågne; solen står op, skoven lever, duftene, lydene – det er i sig selv fantastisk. Hvor tit får man sådan en oplevelse i byen? Der er en helt anden ro i naturen, så man er godt tilfreds lige meget om man skyder noget, bare det at være derude er stort, og det er mega spændende, man er total tændt, spændt og klar. Man lytter efter alle lyde, og bare den mindste gren knækker, så vender man sig om. Man er klar. Det er nuet, der gælder. Det kan jeg godt lide,” siger Jacob Elkjær.

Har du et tip til i morgen? 

“Jeg synes, at man skal lade de små bukke gå. Lad dem få nogle år på bagen, så de er store og ekstra flotte. Det fortjener de smukke dyr,” slutter Jacob Elkjær.