10 parkeringspladser i Kolding midtby bliver nu reserveret til bilister, der kører sammen. Nem og gratis parkering skal gøre det lidt mere attraktivt for især pendlere at køre sammen i stedet for i hver sin bil.

”Det er en stor opgave at ændre folks kørselsvaner. Men nu går vi lige så stille i gang og afprøver forskellige tiltag for at få folk til at køre sammen. Vores første tilbud i projekt Brug Bilen er gratis parkering til samkørselsbilister,” forklarer trafikplanlægger Steen Langhoff fra Kolding Kommune.

Parker gratis
Fra 26. september og frem til 1. december 2016 vil 10 parkeringspladser i Kolding midtby være reserveret folk, der kører sammen. Det drejer sig over tre pladser ved OK-klubben i Ålegården, tre pladser i Midtgården og fire pladser ved Riberdyb.

I tidsrummet klokken 07-09 på hverdage er de 10 p-pladser reserveret biler med minimum to voksne. Det er gratis og uden tidsbegrænsning at parkere på pladserne for samkørselsbilister. Uden for tidsrummet kan p-pladserne bruges af alle efter de regler, som gælder på de pågældende parkeringspladser.

”Bilister, der kører sammen, kan frit parkere på de afmærkede samkørselspladser. Man skal ikke have en særlig licens eller et mærkat til at sætte i bilruden. Fra kommunens side overvåger vi forsøget for at se, om reglerne bliver respekteret, men vores håb er, at bilisterne selv kan styre det,” siger Steen Langhoff og fortsætter:

”Som designkommune skal vi have modet til at gå nye veje. I stedet for at lægge ud med kontrol og restriktioner vil vi her i testfasen undersøge, hvor meget vi kan få borgerne med på. Vi tester vores ideer i virkeligheden uden at vide, om de virker. Lykkes det ikke, justerer vi blot, men dybest set er det jo i alles interesse, at vi får flere til at køre sammen. Samkørsel fjerner biler og letter presset på vores veje og p-pladser.”

Få råd til det gode liv
På kommunens hjemmeside kan du finde et tema, som fortæller om fordelene ved at køre sammen, og hvordan du kommer i gang. Her finder du også den rapport og de undersøgelser, som projekt Brug Bilen er baseret på.

Vidste du f.eks., at du som bilejer kan spare én kr. pr. km, hvis du dropper at køre alene? Og det beløb er endda meget lavt sat. Pendler du mellem Vejle og Kolding, bliver det til en årlig besparelse på 13.000 kr., mens turen Odense-Kolding vil give hele 30.000 kr. – skattefrit selvfølgeligt.

”I de interviews, vi har gennemført sammen med designfirmaet MADE for at blive klogere på potentialet for samkørsel, har de fleste pendlerbilister ikke været opmærksom på, hvor meget det koster at køre alene i egen bil. Men for mange pendlere er der tale om pænt store beløb. Sparer man dem ved at køre sammen, bliver der lige pludselig lidt ekstra penge til det gode liv. Det kan være en ekstra uge i sommerhuset eller et par timers rengøringshjælp om ugen,” siger Steen Langhoff.

Kører man sammen, kan den daglige transport samtidig blive et afslappende frikvarter. Som passager kan man f.eks. nå at tjekke mails, klare de sidste arbejdsopgaver, hygge sig med de andre i bilen eller få sig en blunder, så man er frisk og udhvilet, når man kommer hjem.

”Selvfølgelig er der også ting, som trækker i modsat retning. Men pudsigt nok viser erfaringerne, at de praktiske problemer er langt mindre end frygtet, når samkørsel først er blevet en rutine. Derfor er mit bedste råd: Giv samkørsel en chance og se, om det fungerer for dig,” siger Steen Langhoff.