Som noget helt nyt kommer Sct. Jørgens Gård denne gang til at danne rammen om en aften, hvor forældre til børn med angst kan blive klogere på, hvad angsten er for en størrelse – og hvordan den kan behandles. Børnene er også velkomne og pædagoger, lærere og alle andre interesserede.

Det er den lokale psykoterapeut og specialist i behandling af angst Lene Brøndum Madsen, som vil fortælle om angst og angstbehandling denne aften.

1 ud af 10 børn lider af angst
350.000 mennesker lider lige nu af angst og OCD i Danmark i en grad så det begrænser deres livskvalitet og ofte arbejdsevnen.
Angst er dermed den mest almindelige psykiske lidelse i Danmark – og det gælder desværre også hos børn, som ofte lider i en grad, så det ikke er muligt for dem at passe deres skole, deltage i fritidsaktiviteter eller være sammen med deres venner.
Undersøgelser viser, at for 1 ud af 10 børn er angsten så alvorlig, at den griber forstyrrende ind i barnets liv og udvikling.
Sundhedsstyrelsens rapport fra 2015 om Sygdomsbyrden i Danmark viser samtidig, at angst er den hyppigste årsag til førtidspensionering, så det giver god mening at behandle angsten, så tidligt som muligt.

Angsten bliver mindre når vi taler om den
“Jeg er sikker på, at ALLE børn ønsker sig et liv med venner, skole og fritidsaktiviteter – der er simpelthen ingen, som ikke gerne VIL dette, men der er mange, som ikke KAN på grund af angst” siger Lene Brøndum Madsen.
Hun fortæller videre “Det er en vigtig del af at hjælpe barnet fri af angsten, at såvel barnet selv som forældre og søskende og andre pårørende ved noget om, hvad angst er og hvad man kan gøre for at blive fri af den – og også hvad man i hvert fald slet ikke skal gøre”. Lene vil fortælle om de evidensbaserede behandlingsprogrammer for børn med angst “Cool kids” og “Chilled”, men også om individuel terapi til børn, fordi angsten for ethvert barn er forskellig.

Det hjælper barnet, når klassekammeraterne forstår hvad barnet kæmper med
Lene Brøndum Madsen tager gerne ud på børnenes skole og forklarer de andre børn, hvad det er deres klassekammerat lige nu kæmper med. “Senest var jeg på Kolding Realskole og herunder klasselærer Lisbeth Ravn Friis oplevelse efter at jeg havde besøgt klassen”:

“I min 5. klasse er der en elev, som kæmper med panikangst. Hun kæmper i en sådan grad, at hun i en længere periode stort set har været fraværende fra skole. Hun er savnet blandt sine klassekammerater. Jeg oplever, at det er svært for dem, at sætte sig ind i, hvad deres klassekammerat kæmper med – for hvorfor kan man ikke bare gå ind i klassen og sætte sig, som man plejer? Og hvorfor siger hun pludselig nej til legeaftaler?
Vi fik besøg af Lene, som med sin smilende og meget behagelige facon i første øjeblik havde hele klassens fulde opmærksomhed – og jeg vil endda sige tillid. Lene formår i børnehøjde at sætte ord på angst, så det bliver afmystificeret. Lene besøgte os en hel lektion, hvor eleverne med god information, små fortællinger fra det virkelige liv, med spørgsmål og også med små øvelser på egen krop, kom emnet meget nærmere. Øvelserne illustrerede enkelt og fint, hvordan vore tanker har så stor en indvirkning på vores sindstilstand.
Den tillid, Lene vakte i børnene, betød, at de ikke tøvede med at komme med eksempler fra deres egen hverdag, hvor tanker kan være svære at håndtere. Som klasselærer, blev jeg meget imponeret over, at en ny elev i klassen endda turde at dele med os alle, at hun faktisk også har lidt af angst i en grad, så der måtte hjælp til. Med de ord lettede pigen en anden elev, der også slås med angst i det daglige – og i al hemmelighed for resten af klassen.
Derfor vil jeg på det varmeste anbefale, at få et besøg i sin klasse af Lene, så hun også dér kan hjælpe med at få afmystificeret emnet angst”.

– Lad os bryde tabuet og tale om angsten. Alle er velkomne denne aften – især børnene.
Der er gratis adgang, men tilmelding venligst til info@leneikolding.dk, oplyser Lene Brøndum Madsen.

Onsdag den 29. marts kl. 19-21 i Sct. Jørgens Gård i Kolding