Torsdag aften var der vælgermøde i ADP Loungen i Fredericia Idrætscenter arrangeret af Fredericia Idrætsråd. Temaet for debatten var kultur- og idrætspolitik, og under debatten var der generel stor uenighed blandt partierne. Særligt blev der heftig debat omkring gratis halleje, som flere borgerlige partier bragte på banen.

I debatten deltog Christian Jørgensen (Venstre), Thor Nielsen (Frie Danske), Poul Rand (Liberal Alliance), Jan Filbært (Enhedslisten), Jonas Straarup Christensen (SF), Karsten Byrgesen (Nye Borgerlige), David Gulløv (Socialdemokratiet), Inger Nielsen (Dansk Folkeparti), Søren Stampe (Borgerligt Fællesskab), Karsten Byrgesen (Nye Borgerlige) og Tommy Rachlitz (Konservative).

Til at styre debatten var det Claus Elgaard, der er tidligere journalist på TV 2, og kunne huske, at han havde et nyhedsindslag med, at Fredericia blev årets idrætskommune. Siden er Fredericia dalet ned ad listen, og i den seneste Team Danmark-undersøgelse er kommunen nede på 80. pladsen. 

Efter en indledning gav Elgaard ordet til hver enkelt kandidat, der præsenterede deres mærkesager indenfor området. Søren Stampe, Inger Nielsen og Poul Rand talte blandt andet om gratis halleje, mens Thor Nielsen, Jan Filbært og Jonas Straarup Christensen pegede i retning af, at man hellere ville være i Superligaen i breddeidræt end i fodbold.

Særligt emnet omkring den gratis halleje skabte debat, og der var stor uenighed i panelet, hvor Christian Jørgensen, David Gulløv, Karsten Byrgesen og Tommy Rachlitz stod på en fløj sammen om, at de ikke er for gratis halleje, mens der fra Søren Stampe, Inger Nielsen og  Poul Rands side blev argumenteret for det. Midt imellem stod Jan Filbært, Jonas Straarup Christensen og Thor Nielsen, der ikke ønskede, at nogle bliver forfordelt med huslejefritagelse, når ikke alle får det.

Tilhørerne kunne blandt andet opleve, at at af de store temaer var gratis halleje. (Foto: AVISEN)

En der ellers normalt er på hjemmebane, når det kommer til idrætspolitik, er Christian Jørgensen, men der blev skudt med skarpt mod ham fra særligt Søren Stampes side, da han påpegede, at man i Vejle har gratis halleje.

– Hvorfor kan man i Vejle, og ikke her? sagde Borgerligt Fællesskabs’ kandidat, hvorefter Christian Jørgensen svarede:

– Vi har prioriteret og sammen med de frivillige har vi lavet Danmarkshistoriens største investering i idrætsanlæg. Nu gælder det om at optimere rammerne og fylde dem ud, og gratis halleje er måske en brik i spillet, men det er for nemt at sige. 

Den sidste bemærkning fik Dansk Folkepartis Inger Nielsen til at reagere.

– Det er for billigt, at synes det er nemt og sige. Du nedvurderer det. Det kan du ikke være bekendt, sagde hun til Christian Jørgensen.

Venstre-politikeren fik efterfølgende opbakning fra både David Gulløv og Tommy Rachlitz.

– Er der behov for gratis halleje? Foreningerne har større problemer end det. Der er fritidspas, og forskellige muligheder for dem, der har det svært, sagde Gulløv og blev suppleret af Rachlitz:

– Vi skal gøre det på et oplyst grundlag, hvor vi skal vide effekten og det har jeg ikke set nogen forklare endnu. Det er nemt at sige, at noget skal være gratis, men vi har et ansvar for at bruge pengene ordentligt, sagde Konservatives borgmesterkandidat, der tidligere havde forklaret, at den almene borger har råd til selv at betale for halleje.

Niels Henry Andersen rejste sig og stillede et spørgsmål. (Foto: AVISEN)

Løbende blev tilhørende i salen spurgt om indspark, og en af dem der tog ordet var formand for Elbohallen, Niels Henry Andersen, som sagde følgende:

– Kommer der gratis halleje som en prøveperiode bliver jeg nødt til at sige, at jeg kommer på rådhuset og afleverer min nøgle. Det er ikke tænkt igennem. Dem, der er i de selvejende haller administrerer dem gratis, og vil I bruge / misbruge de frivillige til det her eksperiment.

Christian Jørgensen gav Niels Henry ret og sagde:

– Man skyder aben ud til de selvejende haller. I Erritsø Idrætscenter har vi lige haft en kasserer, der er gået på pension efter 40 år. Vi har måtte ansætte en lønnet medarbejder for at erstatte ham, sagde Jørgensen.

Et emne, der fyldte noget for Enhedslisten var, at FC Fredericia og FHK har huslejefritagelse som følge af deres aftale med Fredericia Kommune.

– Hvorfor har nogen gratis og andre ikke, spurgte han?

Det spørgsmål samlede Christian Jørgensen op og svarede på.

 – Jeg synes det er fair nok at mene det, men min præmis er, at vi skal have plads til både bredden og eliten, og der har vi lavet faciliteter til begge dele, sagde Jørgensen.

Slutteligt spurgte Claus Elgaard alle partierne om, hvad de vil gøre for Fredericias idrætsliv. Til det svarede de fleste partier, at de vil i dialog med foreningerne, da politikerne ikke skal beslutte det alene.