Fredericia AVISEN sætter spot på en af pionerende inden for Hip Hop genren. Selvom Grandmaster Flash er 61 år gammel, så rejser han stadig verden rundt med sine pladespillere og spiller den Hip Hop, som han elsker så meget.

Noget af det første jeg hørte af rapmusik var gruppen, Grandmaster Flash and the Furious Five. Der skulle da gå lidt tid, før jeg fandt ud af, hvad Grandmaster Flash-navnet var. Joseph Saddler er hans borgerlige navn og han var DJ. Det at være DJ fik en ny betydning i Grandmaster Flashs hænder, fordi det gik mere på at lave tricks, scratche og gentage trommeloops på pladespillerne. Det var meget atypisk, at den der stod bag rapperne og leverede lydtapetet også havde sit navn først i bandnavnet.

Grandmaster Flash fra filmen Wildstyle

I starten af Hip Hop-bevægelsen var det at være DJ en af de vigtigste funktioner, fordi det var personer som Grandmaster Flash, der holdt gang i festen. De fandt de rigtige steder på vinylpladerne, hvor der lå trommer, og gentog dem igen og igen, mens breakere snurrede rundt på gulvet og rappere greb mikrofonen. I starten hed bandet Grandmaster Flash & the 3 MCs og tonede ud i slutningen af 70’ernes New York. Ghettoens børn fandt en vej ud af slummen og banderne ved at opfinde og udføre Hip Hop-kulturen. Der gik ikke længe, før der kom to rappere mere med i bandet, og navnet Grand Master Flash and the Furious Five.

Mix af Grandmaster Flash

Netflix lavede dokumentaren, The Getdown, som på en Hollywoodmåde berører den spæde tid med Grandmaster Flash. Selvom den er drejet en smule væk fra sandheden, så er den meget seværdig og giver et godt indblik i, hvordan det var at være DJ dengang.

The Get Down

Den pris som Grandmaster Flash modtager hedder, “Polar Music Prize” og sammenlignes med Nobelprisen for musik. Den blev stiftet af Stig Anderson som var tekstskriver og manager for ABBA i 1989. Af tidligere vindere kan nævnes Led Zeppelin, BB King, Metallica, og Paul McCartney.

Grandmaster Flash dropper tung knowledge.

Som den første DJ nogensinde modtog Granmaster Flash prisen og fik den overrakt af den svenske konge Carl XVI Gustav. Den store respekt som prisen giver, var Grandmaster Flash ikke sen til at dele prisen. Han kvitterede med ordene: “Prisen er for at ære, hver enkelt DJ, hver rapper, hver graffitimaler og hver breakdancer”. Grandmaster Flash er indbegrebet af Hip Hop, og har lagt nogle solide grundsten til den kultur, som alle kender i dag.

Tillykke med prisen Grandmaster Flash.

http://prinsenafegypten.dk