Ligesom så mange andre steder i landet forbereder også Fredericias uddannelsesinstitutioner sig på at modtage en ny årgang af elever efter sommerferien. Der er stadig god tid til, så de skal nok nå at blive klar, men er du som kommende studerende klar? Ellers læs med her og bliv klogere på, hvad du har brug for til studiestart.

En ting, man ikke kommer udenom, næsten uanset hvilken uddannelse man vælger, er en computer. I dag foregår rigtigt meget af undervisningen med computer, og hvis du ikke allerede har en, må du ud at købe en. Hvis kontoen er tom, kan det dog blive et problem at finde penge til en computer.

Overvejer du at låne?

Da kan det være en mulighed at låne pengene, og her kan man undersøge sine lånemuligheder på Matchbanker eller en anden sammenligningsplatform for lån. Det er nemlig ikke lige meget, hvilket låneinstitut, man benytter sig af, for der kan være mange penge at spare ved at finde det billigste lån.

Det er klart, at man ikke skal låne til hvad som helst, og da slet ikke til ting som tøj, briller eller måske byture. En computer er man dog nødt til at have til studiet, og hvis der ikke er andre udveje, kan det altså være en mulighed at låne. Da kan man med fordel prøve at finde det billigste og på den måde minimere omkostningerne.

Gennem matchbanker kan du se alle dine muligheder direkte på sammenligningssiden, hvor du kan sammenligne de forskellige muligheder og se hvilket lån der passer bedst til dine behov.

Tænk over fremtiden

Når du overvejer at låne penge, er det vigtigt at gøre sig klart, at pengene skal betales tilbage igen, og ikke kun det beløb, man lånte, men også renters rente. Låneinstitutterne vil også tjene penge, og det kan de gøre med renter og gebyrer. Netop renter og gebyrer er derfor nogle af de ting, du kan se på, når du sidder med lånetilbuddene i hånden og sammenligner.

En måde at se lånets totale omkostninger er gennem ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent). ÅOP summerer hvad lånet koster totalt i procent og tager altså både højde for renten, gebyrer og eventuelt andre omkostninger.

Det er dog også vigtigt at se på, om man rent faktisk har råd til at betale lånet tilbage i form af de månedlige afdrag. Derfor bør lånet skrues sammen, så det passer til din økonomi og det, du har råd til. Dog er det vigtigt at overveje om et lån overhovedet er den rigtige vej at gå. Hvis du kan undgå det, vil det være bedst. Et lån skal altid ses som en sidste mulighed.

Kan du få øje på alternativer?

Der kan være tilfælde, hvor der ikke er andre muligheder end at låne, men inden du trykker på knappen, kan du med fordel overveje, om der findes alternativer. For eksempel kan du spørge dine forældre, om du kan låne pengene af dem, eller måske kan du nå at spare pengene, eller nogle af dem, inden studiestart.