Selvom man bor i byen, kan man sagtens få en ”have” fuld af liv. Danmarks Naturfredningsforening har lavet en guide til, hvordan man med de rette planter på altanen og tagterrassen kan lokke både bier og sommerfugle til.

Bier og sommerfugle er under et stort pres. De mangler nemlig steder at bo og mad at spise. Ifølge den seneste rødliste fra 2019 er hele 35 ud af 75 arter af danske dagsommerfugle truet eller sårbare.

– Den danske natur er blevet for ensformig. Der er ikke længere plads til mange forskellige planter. Det går ud over de insekter, der er knyttet til bestemte plantearter, siger Therese Nissen, natur- og miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, og fortsætter:

– Du kan gøre en hel del for at hjælpe insekterne på vej, også selvom du bor i lejlighed midt i byen. Har du en altan eller en tagterrasse, så skal der faktisk ikke så meget til for at skabe et lille paradis for bier og sommerfugle.

De vigtigste ingredienser til en insektvenlig altan er mangfoldighed og planter, der blomstrer på forskellige årstider. Med mange forskellige planter kan du nemlig hjælpe mange forskellige insektarter.

Sådan kommer du i gang

Når du skal gøre din altan eller din tagterrasse insektvenlig, kan du følge disse seks trin:

 1. Brug store krukker eller plantekasser, de er nemlig bedre til at holde på vand, så du ikke behøver at vande så tit.
 2. Plant planterne i den samme type jord, som de er købt i (’sandet’, ’blandet sand og muld’ eller ’muld’).
 3. Køber du frø, så er det en hovedregel, at mange blomster godt lide en sandet jord. Her kan du blande muldjord med sand.
 4. Bland forskellige plantearter i de samme krukker og plantekasser. For eksempel kan du blande løgplanter med stauder. Stauder blomstrer først, når løgplanterne er afblomstret. Stauder er desuden nemme at passe og kommer igen år efter år. Nedenfor kan du læse mere om plantevalg.
 5. Det er bedst at plante i sensommeren, men planter du i løbet af foråret eller tidlig sommer, så skal du huske at vande ofte.
 6. Nogle planter skal gødes, fordi de ikke kan hente næring fra den omkringliggende jord, som de kan i det fri.

Forårsblomster

Når foråret begynder, er humlebierne nogle af de første på vingerne. Derfor er det optimalt at plante blomster, som de buttede flyvere elsker.

– De tidligt blomstrende planter er for eksempel løgplanter som krokus, perlehyacinter, skillaer og snepryd. Når det bliver forår, kan du også lave stiklinger af pil. Du skal bare have fat i han-planterne. Det er han-planterne, der har gule blomster med pollen, som bierne skal bruge, siger Therese Nissen.

Både enlige bier og humlebier er glade for pil. En af de foretrukne arter er sejlepil. Pil skal have en del fugt, så du skal huske at vande jævnligt eller sætte pil-planterne, så de får rigeligt med regn.

Sommerblomster

Solens varme stråler får mange planter til at blomstre. Der er derfor rigtig mange planter at vælge imellem om sommeren.

– Når vi kommer lidt længere hen, så kommer de enlige, vilde bier frem – og både dem, humlebierne og sommerfuglene kan du forkæle med for eksempel roser, lavendel, merian, timian og salvie, siger Therese Nissen.

Roserne skal dog være åbne, så bierne kan komme ned i dem. Alle fremavlede planter med en lukket eller fyldt blomst er kun til pynt og ikke spor nyttige for bierne. Du kan derfor godt have roser i krukker på altanen, men du skal finde sorter, der egner sig.

Roser er desuden rigtig gode til bladskærerbier. De skærer nemlig bladstykker ud til at lave reder.

Efterårsblomster

Når det bliver efterår, er der ikke nær så mange blomster at vælge imellem.

– I de lidt koldere måneder, er det oplagt at vælge planter som hedelyng, gedeblad og solhat. De blomster nemlig alle relativt sent på året, forklarer Therese Nissen.

Dog er der flere af sommerblomsterne, der blomstrer flere gange – også i løbet af efteråret.

Frugttræer er gode til både mennesker og insekter

Ud over planter, så kan du også pynte din altan med små træer. Her er frugttræer oplagte.

– Frugttræer på altaner og terrasser blomstrer typisk om foråret eller i den tidlige sommer, og om efteråret kommer der frugter til, som både mennesker og fugle kan spise af, siger Therese Nissen.

Hvis du vil have et eller flere frugttræer på din altan eller terrasse, så er blomme, mirabel, æble og pære særligt gode til sommerfugle og bier.

Du skal dog væbne dig med tålmodighed, når det kommer til frugttræer. Der kan godt gå nogle år, før du får frugter på træet. Kommer der frugter i de første par år, kan det være en fordel at nippe dem af, så træet kan bruge sine kræfter på at vokse.

Skab levesteder på altan og tagterrasse

Du behøver ikke at nøjes med at lave spisekammer til de vilde bier og smukke sommerfugle.

– Hvis du har meget sol på din altan eller din tagterrasse, kan du lave et bi-hotel. Bi-hoteller skal hænges op et lunt sted, hvor der samtidig er læ. På den måde giver du bolig til de enlige hulboende bier, siger Therese Nissen.

Du kan også gøre altankassen beboervenlig, hvis du lader noget tør, gruset jord være i altankassen. Det skal ikke vandes, og skal stå et tørt sted, hvor det ikke udsættes for regn. Desuden må det gerne være syd/østvendt. Her kan jordboende, enlige bier lave reder, for eksempel arter af Andrena.

– Bladskærerbier kan lave reder alle mulige steder – også i bar jord. Jeg har sågar hørt eksempler på, at de bygger reder i drivhustomater, siger Therese Nissen.

Du skal ikke være bekymret, hvis der flytter en bi eller to ind i muren. Det kan murerbier godt finde på, og de laver huller der, hvor mørtlen i fugerne ikke er så gode. Biernes redehuller kommer ikke ind i hulmuren.

Husk også at sætte vand frem til insekterne. Det kan du gøre med en potteunderskål og et stykke træ, der kan suge vandet op. Så drikker insekterne vandet fra træstykket.

Boliger til sommerfuglene

Sommerfuglens larver lever af og på bestemte typer af planter. Det kan du sagtens tænke med i din insektvenlige altan.

– Violer og stedmoderblomster burde nemt kunne skaffes i byen, og ellers kan du gå på jagt efter kællingtand, som larverne er meget glade for, forklarer Therese Nissen.

Hvis du vælger at plante værtsplanter til larverne, så må du ikke “rydde op” i krykkerne og altankasser om efteråret. Så risikerer du nemlig at fjerne små æg fra sommerfuglene.

FAKTA: 5 planter med forårsblomster

 1. Løgplanter som krokus, perlehyacint og skilla/snepryd
 2. Juleroser
 3. Pil
 4. Rød tvetand (står som ’ukrudt’ mange steder, som du kan hente, men husk at lade nogle være)
 5. Stedmoderblomst

FAKTA: 5 planter med sommerblomster

 1. Lavendel
 2. Krydderurter som salvie, timian og merian
 3. Brombær og jordbær
 4. Mælkebøtter (kommer ofte af sig selv, men ellers kan den hentes de fleste steder)
 5. Anisisop og isop

FAKTA: 5 planter med efterårsblomster

 1. Hedelyng (skal være den med åbne blomster)
 2. Gedeblad
 3. Solhat
 4. Verbena
 5. Brombær og flere af krydderurterne blomstrer over flere gange – nogle helt hen i november
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer