Når der i begyndelsen af januar skal gøres status over vinteroptaget for nye studerende på Erhvervsakademiet Lillebælt i Vejle, er der specielt én uddannelse, som der skæves til med særlig stor interesse: Uddannelsen til datamatiker.

Her er situationen nemlig den, at for få søger ind, selvom uddannelsen i langt de fleste tilfælde er den direkte vej til et fast job og en god løn.

– Det er en lille smule paradoksalt, at vi i disse tider, hvor arbejdsløshed er et stort problem, står med en uddannelse med noget nær jobgaranti, men der er for få, der søger den, siger Jørn Vesterdal, uddannelseschef for Erhvervsakademiet Lillebælts datamatikeruddannelse, der både holder til i Vejle og Odense.

Rift om studerende
I øjeblikket er der 13, som har søgt ind på datamatiker-uddannelsen i Vejle efter nytår, men tallet kunne sagtens være det dobbelte. Virksomhederne efterspørger nemlig datamatikerne. Ofte sker det allerede, mens de studerende er under uddannelse.

– Det er især små og mellemstore virksomheder, der henvender sig med henblik på at få en datamatikerstuderende i praktik. Men det er ikke altid, at vi har studerende nok, siger Jørn Vesterdal.

Behovet for at få uddannet flere dygtige datamatikere genkendes i it-branchen:

– Vi har en stor interesse i, at der fortsat uddannes mange datamatikere i Vejle – og gerne endnu flere – idet vi løbende ansætter it-udviklere, siger Jens Find, administrerende direktør i Unik System Design i Vejle og medlem af bestyrelsen i IT-Branchen.

Alene i 2015 er der i Unik System Design, som også omfatter søsterselskabet Unik Pine Tree, tiltrådt 27 medarbejdere. De fleste på hovedkontoret i Vejle. 10 af disse har været it-udviklere, heriblandt flere nyuddannede.

– Den kapacitet, jeg skal bruge om et år, skal jeg rekruttere nu. Problemet er, at det er svært at finde de rigtige folk fra den ene dag til den anden, når der er så få kandidater, siger Jens Find.

Fakta: Datamatikeruddannelsen strækker sig over 2 1/2 år og indeholder både skole og praktik. Det kræver en gymnasial uddannelse at komme ind. Der er studiestart i september og februar. Sidste frist for ansøgning til datamatik-uddannelsen på Erhvervsakademiet Lillebælt i Vejle er 5. Januar 2016.