De to fredericianske svømmeklubber, Delta Swim og Erritsø Svømmeklub, er fusioneret til én samlet klub, der nu går under navnet Fredericia Svømmeklub – en del af EGIF, der har i alt 1.200 medlemmer.

Erritsø Idrætscenter summer af liv. Efter den omfattende renovering af centeret er der mulighed for at sidde i områder og lave lektier. Inde i svømmehallen er der også gang i den under vores besøg tidligt  tirsdag aften, hvor en masse børn har indtaget bassinet i svømmehallen.

I receptionen stod Tanja Billesø Beck klar, og turen gik hen til et bord, hvor snakken gik på den nylige sammenlægning mellem Delta Swim og Erritsø Svømmeklub.

I godt to sæsoner har der været et samarbejde på tværs af klubberne i konkurrenceafdelingen og det har været lige til. 

– Nu har vi én bestyrelse og en fælles drift, samt fælles undervisere. Vi kører på tværs med frivillige, og har gjort det med virkning fra sæsonstarten, siger Tanja Billesø Beck og kommer ind på, hvordan opstarten med det er gået:

– Det er gået rigtig godt. Helt generelt er det sådan, at det er svært at lægge to klubber sammen. Vi har gjort en masse forarbejde for at prøve og være skarpe på, hvad vi vil som klub. Vi har lavet en god vision og kigget på, hvilke tilbud vi kan give borgerne og vi skal have en ensarthed. Jeg har selv svømmet her som barn, hvor man talte om at lægge klubberne sammen, men der skete ikke noget dengang, siger hun.

Forskellen fra dengang Tanja gik til svømning og til nu er, at de respektive bestyrelser har taget skeen i den anden hånd og sammenlagt det hele.

– Det er to mindre klubber, så vi sagde til hinanden, at det ikke kan være rigtigt, at det ikke er én klub. Det er svært at drive en klub og finde frivillige, og så fandt vi den her løsning. Vi prøvede det først i konkurrenceafdelingen, og der gik det fint. I svømmeskolen er det mere med vaner, hvor man mere hører til ét sted, og har gjort det i mange år, men det er gået godt, selvom der altid er ”kanter” og kulturer, hvor man skal finde ud af, hvad der er det rigtige. Vi skal finde gode værdier til begge afdelinger, og det er det vi har formået at gøre indtil nu, siger Tanja.

Tanja nævner selv, at Fredericia Svømmeklub har lavet en vision, men hvad går den ud på? Det spurgte vi hende om.

– Målet er at skabe et godt svømmetilbud til alle i byen. Det er fra de helt små i badelandet med varmt vand, og fra fem år, hvor man kan være i begge svømmehaller. Vi kan udbygge ungdomsafdelingen, da vi nu har mere vandtid, og kan lave ting for dem, der ikke vil i konkurrence. Vi har challengehold, livredningshold og voksenafdelingen (med begynder, øvet og tri-svømning og aquafitness), der kan udbygges. På den måde kan vi tilbyde bredere aktiviteter fordelt i begge svømmehaller

Fredericia Svømmeklub har som nævnt omkring 1.200 medlemmer, og kigger man på det på landsplan i forhold til tillslutningen, er klubben godt med, fortæller Tanja.

– Det er der generelt i Lillebæltsområdet, og det hænger måske sammen med, at vi er omringet af vand her, og mange gerne vil lære deres børn at svømme, men man skal have lyst til at blive ved med at svømme og være aktiv i vandet. Det er vores overordnede mål. Vores princip er, at alt skal blive lært igennem leg, og når man søger flere udfordringer, putter vi noget mere svømmeorienteret på, siger hun.

Fredericia Svømmeklub har ansat en talentudvikler, og samarbejder med Fredericia Eliteidræt, hvor flere af klubbens medlemmer går, og det er vigtigt for klubben, at man som ung kan dygtiggøre sig.

– Vi har nogle unge, der er dygtige, og det er også en del af mangfoldigheden vi har. Når man først er blevet ældre, og har lyst til at konkurrere, har man derfor en god mulighed for at kombinere skole med idræt, og derfor vi har fokus på at få hjælp til den nødvendige træning, siger Tanja.

Tanja er ikke længere selv aktiv svømmer, men hun har svømmet i omkring 35 år, og har derfor stor erfaring.

– Jeg svømmede på eliteplan frem til jeg var 24 år, og var på landsholdet, men jeg stoppede og blev tilknyttet en privat svømmeklub i Nordsjælland, hvor vi bevægede os i vand, og jeg lærte fra mig. Jeg har selv tre børn, der går her, og så blev jeg for fem år siden spurgt om jeg ville hjælpe og derudover har jeg været svømmekonsulent i DGI, slutter Tanja.