Det er ikke skrappe slanke- eller sultekure, du skal ty til, hvis sommerferien har været lidt for stillesiddende. 4 ud af 5 personer, der taber sig, tager det hele eller mere på igen. Få diætistens tricks til et vægttab, der holder.

Er du også en af dem, der er rigtig god til at slappe af i ferien og måske tager et par kilo for meget på for derefter at gå på slankekur, når hverdagen starter igen? Så er du ikke alene. Tiden efter sommerferien er slankekurenes højsæson. Men nu advarer Diætisthuset mod skrappe slankekure, der prædiker for intense ændringer i kost-og motionsvaner. 80 procent af de personer, der har gennemført et vægttab ved hjælp af slankekure, tager nemlig det hele på igen efter 5 år.

– Mange vil gøre alt for meget på én gang og ændrer derfor både kost- og motionsvaner drastisk. Men ofte knækker de desværre også nakken på det, fordi det bliver alt for hårdt. Det kan betyde yoyo-vægt og endda et højere tal på badevægten, end da de startede ud, fortæller ledende klinisk diætist ved DiætistHuset Pernille Plougstrup og fortsætter:

– I stedet handler det om at få sat gang i stabile vaneændringer, som er tilpasset lige netop din situation. Det vil nemlig sjældent være det samme, der virker for dig, som virker for naboen.

Generelt findes der dog nogle tips, som alle kan have gavn af at følge, uanset alder, form og figur, mener Pernille Plougstrup. Herunder giver hun sine fem bedste råd, der kan være med til at sikre dig en bikinikrop året rundt.

Lav en realistisk plan. Vi mennesker har svært ved at skabe selv små ændringer i vores hverdag. Derfor skal du altid starte ud i det små og lave en plan, som du rent faktisk kan overholde, gerne med delmål. De små sejre er nemlig forudsætningen for vaneændringer, motivation og varige resultater.

Undertryk ikke din lyst – erstat den. Hvis du bare fjerner en dårlig vane, vil du opleve et pludseligt tomrum, som skal fyldes ud af noget andet. Vil du stoppe med at spise slik, så beslut dig for, hvad du konkret vil gøre i stedet, og skriv det ned. For eksempel: “Hvis jeg bliver sliksulten, når jeg kommer fra arbejde, vil jeg gå en tur.”

Få en “buddy.” Forskning viser, at du har større chance for succes, hvis du har en anden person, som du kan udføre dine nye vaner med eller søge støtte hos, når det bliver hårdt. Måske har du en ven eller kollega, der også gerne vil leve sundere, eller måske har du brug for en diætist, der kan hjælpe dig på vej?

Spis fornuftigt, og prioriter søvnen. Det er nemlig oftest, når du er meget sulten eller træt, at du falder tilbage i gamle mønstre. Så lad være med at spise for få kalorier for at få vægttabet til at gå hurtigere, men vælg lækker, sund mad, du kan lide, og sørg for at få syv-otte timers søvn hver nat.

Giv dig selv lov. Ved særlige lejligheder skal du selvfølgelig unde dig selv dit yndlingsslik, et stykke chokoladekage eller en kop varm kakao med flødeskum. Men gør det med måde, så det bliver undtagelsen frem for reglen, og undgå deciderede “snydedage,” hvor du spiser, til du revner. Du kan nemlig ende med at få så mange kalorier på den ene dag, at du ikke taber dig, selvom du resten af ugen har spist eksemplarisk.

https://fairbillet.dk/Store/Basket/BuyTicket?EventId=295&TicketCategoryId=992