Det er ikke uden udfordringer at skulle hente brillebjørne fra Storbritannien til GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA til jubilæumssæsonen. Først truede Brexit og krævede akut planlægning for at hente bjørnene ud af England inden et eventuelt hårdt Brexit den 29. marts. Nu har en tuberkulosetest sat nye benspænd ind i planlægningen. 

Det er ikke kun håndværkere, der arbejder på højtryk for at gøre klar til, at to femårige brillebjørne-brødre kan rykke ind i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA til parkens jubilæumssæson. 
Også dyrlægen, zoologen og direktøren arbejder intenst med planlægningen, der er nødvendig for at få dyrene til Danmark. 

– Lige nu hænger importen af bjørnebrødrene desværre i en lidt tynd tråd, må vi nok sige. Vi har fuld fokus på sagen, og håber, det er muligt at få bjørnene hjem til Danmark snarest. Men vi ved ikke med sikkerhed, om det lykkedes til parkens åbning d. 13. april, fortæller dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen. 

Først truede Brexit bjørnenes ankomst 
I de seneste måneder har udfordringen været Brexit. Hvis dyr udveksles mellem zoologiske haver inden for EU, er der ikke de store problemer med transport og papirarbejde. 
Men så snart det drejer sig om lande uden for EU, er historien en helt anden. 

– Egentlig ville vi helst vente med at få bjørnene til Danmark til april, gerne så tæt på vores åbningsdag den 13. som muligt. Men så ville Storbritannien måske stå uden for EU på grund af Brexit. Og så ville der være helt andre krav til tests og papirarbejde i forbindelse med flytningen af bjørnene, som slet ikke er aftalt endnu mellem landene. Så det ville blive en helt anden tung og langsommelig proces, forklarer dyrlægen.

For at undgå at skulle hente bjørnene hjem efter Brexit, har GIVSKUD ZOO derfor samarbejdet tæt med både den britiske zoo, bjørnene kommer fra, med de danske fødevaremyndigheder samt myndighederne i Storbritannien for at hente bjørnene til Danmark inden den 29. marts.
Der er også sat ekstra turbo på byggeriet af bjørnenes stald for at have alt klart.

Nu truer mistanke om tuberkulose
Udover Brexit er transporten ramt af endnu et benspænd. Det har nemlig vist sig, at en ged i den britiske zoo, hvor bjørnene skal komme fra, er under mistanke for tuberkulose. Og det betyder, at bjørnene ikke længere bare kan sendes til Danmark.

– Tuberkulose er en meget sjælden sygdom i zoologiske haver, men mistanken dukker op med års mellemrum, typisk som falsk alarm. Tuberkulose kan give små knuder i blandet andet lunger og lymfeknuder, så findes det ved en obduktion, skal knuderne undersøges nærmere. Det tager typisk seks til otte uger at få afblæst mistanken igen. I dette tilfælde gik gederne i en helt anden afdeling af zoo end bjørnene, og det er ekstremt sjældent, at bjørne får tuberkulose. Så risikoen for at bjørnene skulle have tuberkulose, er nærmest ikke-eksisterende. Men det er klart, at det er en sygdom, man ikke vil have spredt, og som vi heller ikke vil have i GIVSKUD ZOO. Derfor er der nu anderledes krav til flytning af dyrene, forklarer Ditte- Mari Sandgreen og tilføjer:

– Hvis vi skal have bjørnene til Givskud, kræver det særlige tests, så vi kan bevise, at de ikke har tuberkulose, og myndigheder skal godkende transporten på ny med krav om streng karantæne her hos os, indtil der er svar på gedens prøver. Fordi tidsrammen er så snæver, betyder det kort sagt, at når bjørnenes testsvar er klar, har Fødevarestyrelsen 48 timer til at vælge, om de vil tillade bjørnene indrejse eller ej inden Brexit.

Hvis bjørnene skal nå frem til den 29. marts, skal de rejse fra Storbritannien den 27. marts. Om det bliver muligt, afgøres i de nærmeste dage.  

https://danbolig.dk/bolig/fredericia/7000/villa/2452761p018-245
Annonce – klik på billede for at se huset