Af det seneste budgetforlig, som alle partier samt byrådets løsgænger står bag, kan man læse, at alle er enige om at iværksætte en ’gentænkning’ af fritidsområdet, og det hilser vi i SF Fredericia meget velkommen.

SF har siden 2016 efterlyst en grundig undersøgelse af, hvor de unge, der brugte Midtbyklubben og andre tilbud, blev af, da klubberne lukkede ned og Ungdommens Hus gradvist mistede de pædagogiske medarbejdere. Skole- og fritidsområdet er siden blevet delt, hvilket skal give plads til refleksion i forhold til at skabe de allerbedste rammer for vores børn og unge i deres fritid.

Idealet for klubområdet bør og skal være en praksis, der kombinerer et kulturelt indhold med et socialt sigte. Det skal fungere i egne lokaler, i lokalområderne og på baggrund af data og viden og som kobling til de mange fritidsforeningstilbud. Alt dette virker som forebyggende foranstaltninger i forhold til mistrivsel, ensomhed, misbrug, kriminalitet, radikalisering mm. Der er ingen tvivl om, at gode fritids- og ungdomsklubber skaber små daglige mirakler, det ved klubpædagogerne, og det bakkes også op af dansk såvel som international forskning.

Forligspartierne har i stedet for en grundig undersøgelse været i gang med en såkaldt ’temperaturmåling’, som har resulteret i, at man har set et potentiale i at samle de tilbud, der er for børn og unge på fritidsområdet, i en samlet organisering under Børn og Unge. Det betyder, at man vil samle Ungdommens hus, Gasværksgrunden og de Orange Haller under det nye fritidsområde. Forligspartierne beskriver således i Budget 2020, at man vil styrke fritidsområdet med 1,35 millioner kroner, noget man knapt kan kalde en styrkelse, da midlerne finansieres af tidligere afsatte midler til fritid fra Budget 2019.

De Orange Haller er indtil videre en saga blot, og Gasværksgrunden er mere eller mindre uden voksent opsyn. Det betyder så, at vi kun har Ungdommens Hus tilbage, hvor der er noget, der minder om voksent opsyn. Der er ingen udsigt til at byens børn og unge får et sted at være før tidligst om et år, men vi har stadigvæk masser af børn og unge, som har brug for at sted at være i midtbyen, og de må desværre kigge langt efter et godt pædagogisk tilbud.

Vi har brug for handling nu, derfor forslår SF Fredericia, at Ungdommens hus slår dørene op for målgruppen 15-25 år i dag- og aftentimerne indtil en permanent løsning er på plads. Det kræver dog, at der sættes midler af til pædagogisk personale, der kan være til stede i dag- og aftentimerne, ligesom de mange uden for målgruppen (de over 25årige) må henvises til at anvende lokalerne uden for det tidsrum, hvor de unge benytter dem.

Ved således at invitere de unge ind i Ungdommens Hus handler vi proaktivt og lader ikke vores unge være overladt til togvogne, parkeringshus eller lignende i endnu et år frem.

Marianne Lind Thomsen og Sune Nørgaard Jakobsen, medlemmer af SF Fredericia

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer