I anledning af 100 års dagen for genforeningen af Sønderjylland og Danmark markerede man det med nedlæggelse af kranse ved den statue, der i dag symboliserer begivenheden.

Østerstrand stod med en en smuk sommerudsigt og strålende solskin. Foran Bülows kaserne står et monument som mange måske er gået forbi uden at tænke over historien bag. Men det er en historie om Danmarks nok værste nederlag og en tid hvor nationen skrumpede ind og vi mistede en stor del af vores landsmænd, der blev indlemmet i fjendens nationalisme.

Der blev nedlagt kranse i dagens anledning (Foto: Fredericia AVISEN)

Christian Jørgensen (V) var med til at markere genforeningen. Selve fejringen er udskudt til næste år på grund af Coronakrisen, men det ændrer ikke ved hans opfattelse af betydningen:

“Det er et historisk vingesus der hviler over en begivenhed som må give anledning til reflektion i en urolig og usikker tid. Her er et historisk eksempel på at politikerne valgte at følge og respektere befolkningens stemme i en demokratisk folkeafstemning i Nordslesvig”, udtaler Jørgensen.

Der var et markant flertal for tilbagevenden til Danmark, mens der i selve Flensborg var var et markant flertal for at forblive under Tyskland.

Monumentet kan ses på Øster Strand (Foto: Fredericia AVISEN)

Leave a Reply