Er det bare en flok gamere, der nu udlever deres drengedrøm? Svaret er nej. Cyberværnepligtige er meget mere end det.

Pressen har været inviteret på Ryes Kasserne, hvor de cyberværnepligtige holder til. Fem personer var til rådighed for pressen, og alle havde valgt, at det kun var deres fornavn, der må komme ud offentligt i forhold til fremtidigt arbejde og andre. Dette respekterer Fredericia AVISEN, selvom vi under normale omstændigheder altid nævner folk ved fuldenavn, når vi omtaler dem i et citat.

En af de cyberværnepligtige er Emil, der indtil videre har lært en masse.

“Vi har fået en masse viden og fordi vi er det første hold har vi haft mulighed for at påvirke uddannelse i en retning vi kan lide. Vi har ikke alt at sige, men vi kan komme med noget og sige, at noget fungerer godt og noget andet knap så godt,” siger Emil til Fredericia AVISEN.

Hvor vigtig er jeres uddannelse i forhold til fremtiden i Forsvaret?

“Cybertruslen er en af de højeste og Forsvarets Efterretningstjeneste kalder truslen høj. Man kan tage et eksempel som Mærsk, der er blevet hacket, så kan man se, at det har store omkostninger.

Hvorfor startede du som cyberværnepligtig?

“Jeg gjorde det fordi jeg ville se om det er noget for mig med IT. Jeg har spillet computer i mange år, og nu er jeg på den anden side af gamet . Nu vil jeg ud i Forsvaret eller det private, hvor jeg vil være med til at sikre sikkerheden,” siger Emil, der ikke har lagt sig fast på noget felt, hvor han vil arbejde fremadrettet:

“Det skal bare være noget, hvor jeg gør en forskel. Det skal være noget, hvor jeg aktivt kan gå ind at forebygge cyberangreb. Efterforskning er også interessant, da det er virkelig svært at finde ud af, hvem der står bag.”

Noget af det man blandt andet lærer om som cyberværnepligtig er passwords, der kan hackes uanset hvor lange og svære de er, og det har givet en refleksion hos Emil.

“Nu tænker jeg meget over det, og jeg vil endda sige, at jeg tænkte mere over end gennemsnittet, men det jeg havde gjort var endda i underkanten,” slutter han.

Om Cyberværnepligt:

Cyberværnepligt er et af flere initiativer, der skal styrke beskyttelsen af Danmark mod cyberangreb. Det første hold startede i 2020, og der er 16 personer pr. 11 (11 til hæren, 5 til skiftevis Flyvevåbnet og Søværnet). I første omgang kører det som forsøgsordning i tre år, og man evaluerer efter hvert hold.

Leave a Reply