I september sætter Fredericia Kommune fokus på partikelforureningen fra private brændeovne

Klar røg stiger op fra skorstenen – sådan skal det helst se ud, når der er fyret korrekt i en brændeovn. Mørk og ildelugtende røg betyder, at der er noget, der er gået galt.

Miljøafdelingen i Fredericia Kommune sætter derfor gang i en kampagne, der oplyser om, hvordan du kan undgå generende røg. Med den nye kampagne ”Fyr den af, men gør det ordentligt”, vil der blive sat fokus på, hvad du kan gøre for at reducere generne for dine omgivelserne, når du fyrer op i din brændeovn.

Brændeovne udleder sundhedsskadelige partikler, og selvom udledningen er reduceret med 30% siden 2008, er de 750.000 brændeovne stadig den største kilde til partikelforurening i Danmark. Ifølge Miljøstyrelsen kan man sænke partikelforureningen med op til 80% ved at følge Miljøstyrelsens fire råd om korrekt fyring.

Desuden kan du reducere partikelforurening yderligere ved at udskifte den gamle brændeovn med en nyere model. En brændeovn, der er produceret før 2005, udleder fire til fem gange flere partikler end en ny ovn.

Udstilling i Det Grønne Rum

Fra onsdag den 6. september og måneden ud, kan du se en spændende udstilling i Det Grønne Rum, om hvordan du kan minimere luftforurening fra din brændeovn. Udstillingen giver fakta og gode råd til både brændeovnsejere og naboer til en brændeovn. Der er også en konkurrence, hvor du kan ”Tippe 10 rigtige fyringsråd” og vinde et gratis besøg af en skorstensfejer eller biografbilletter. 

Hør, hvad eksperterne siger om partikelforurening

Den 27. september har Fredericia Kommune inviteret seniorrådgiver Kåre Press fra Det Økologiske Råd, der vil komme og fortælle om både indendørs- og udendørsforurening fra brændefyring. Han vil også fortælle om målinger fra Århus, hvor man har kortlagt forureningen i detaljer. Det foregår i Det Grønne Rum fra kl. 19-21. 

Mød en skorstensfejer

Lørdag den 30. september besøger en lokal skorstensfejer og en brændeovnsforhandler Det Grønne Rum. Skorstensfejeren vil demonstrere fyringsteknik, og der vil blive mulighed for stille spørgsmål til dem begge.

Rum for en grøn udvikling

Det Grønne Rum er Fredericias dialogrum for bæredygtig udvikling. Her kan du opleve udstillinger, events, pop-up caféer, workshops, foredrag og borgermøder arrangeret i fællesskab med byens borgere, skoler, foreninger og virksomheder, som vil være med til at udvikle Fredericia til en grøn by.

Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid, og derfor ligger Det Grønne Rum der, hvor vi møder hinanden – midt i gågaden – midt i hverdagslivet.

Det Grønne Rum ligger i Danmarksgade 13 og holder åbent onsdage 10-15, torsdage 10-17, fredage 10-14 og 10-13 på lørdage i ulige uger.