Forside Debat FT-Kandidat: Slavearbejde på dansk jord er no-go

FT-Kandidat: Slavearbejde på dansk jord er no-go

DEL
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.

Af: Jens Jonatan Steen, Folketingskandidat for Socialdemokratiet i Fredericia.

Tvangs- og slavearbejde (burde) tilhører en for længst svunden tid. Stavnsbåndet er ophævet. Jeg havde aldrig troet at tvangsarbejde skulle blive regulær trussel på det danske arbejdsmarked i min levetid.

Det er vores værste anelser, der bliver til virkelighed, når filippinske chauffører lever under uhyrlige forhold i Padborg eller når pakistanske bygningsarbejder i Holbæk behandles som slaver. Det er slet ikke det Danmark, som jeg kender.

Når den pakistanske bygningsarbejder Yasir Dawood beskriver sin tid i vores land sådan her, så bør det gøre indtryk: ”Tiden i Danmark har været den værste oplevelse i mit liv. Det blev et sandt mareridt. Jeg var deres udenlandske slave”.

Det er løfter om høj løn og godt arbejde, som danske arbejdsgivere bruger til at lokke Yasir Dawood og andre udlændige til Danmark. De blev behandlet forfærdeligt og firmaet bag er ikke overraskende gået konkurs, mens arbejdsgiveren pudsigt nok har forladt landet.

Tvangsarbejde og menneskehandel må aldrig blive en del af virkeligheden på det danske arbejdsmarked. Langt de fleste af vores arbejdsgivere kunne aldrig finde på at bruge de omtalte metoder, hvorfor vi bør kunne danne fælles front mod udnyttelse af globaliseringens skyggesider og tendensen til at presse udsatte udenlandske arbejdere til det yderste.

Vi kender ”kælder-sag”, ”garage-sag” og ”altan-sagen”, der alle viser hvordan udenlandske arbejdere i Danmark udsættes for umenneskelige vilkår. Alligevel så slipper bagmændene gang på gang fri. Siden 2009 har 74 personer været udsat for menneskehandel. Det har Socialstyrelsens Center mod Menneskehandel vurderet. Alligevel er ikke en eneste bagmand blevet dømt.

De gentagne eksempler viser, at de herrer og damer i folketinget skal vågne op.

Der er for mange sager, som vi aldrig opdager og for mange der helt slipper uden straf. Straffelovens bestemmer om menneskehandel og tvang skal strammes gevaldigt op, så de fremover vil omfatte urimelige arbejdsforhold og sikrer ekstra beskyttelse til særligt udsatte medarbejder, der kan presses til at arbejde under horrible vilkår.

Sammen med skærpet straf og strammere regler, så har vi brug for en selvstændig myndighed, der bekæmper social dumping på tværs af grænser og brancher. En ny myndighed skal have både politimæssige beføjelser, skattemæssig indsigt og tæt konktakt til arbejdsmarkedsparter.  


Vi kan ikke være bekendt at videregive et arbejdsmarked med tvangsarbejde til hverken vores børn eller vores udenlandske gæstearbejdere. Både medarbejder, familier, brancher og samfundsøkonomien bliver ramt, når løn, vilkår og skattebetaling presses i bund.

Slavearbejde er og bliver aldrig dansk.

www.eventc.dk
Skal du med til nogle fede koncerter? Klik her og se mere.
DEL