Er du klar over, at du frit kan vælge mellem bybusser og rutebiler, når du tager bussen i Kolding by? Hvis du husker, at en bus er en bus, får du markant flere afgange at vælge imellem.

”Mange passagerer er ikke opmærksom på, at de også kan tage de regionale og lokale ruter inde i byen, og det er en skam, for på den måde går man glip af rigtigt mange afgange. På hverdage er der 431 bybusafgange i Kolding, men hvis man er opmærksom på de lokale og regionale busser, som kører gennem Kolding, får man yderligere 250 afgange til rådighed,” forklarer trafikplanlægger Karina Mortensen, Kolding Kommune.

Tydeligere skiltning

Når mange passagerer er usikre på, om de frit kan vælge mellem bybus og rutebil, kan det skyldes, at der hidtil har været både gule bybusskilte og blå rutebilsskilte ved mange stoppesteder. For at undgå misforståelser og tvivl er de blå skilte nu pillet ned, så der ved stoppestederne blot er et gult skilt, som viser, at her kan passagererne stige af og på bussen.

Mest mulig buskørsel for pengene

Når Koldings nye bybusnet træder i kraft 28. juni, så vil bybussernes afgange på flere ruter være planlagt efter, hvornår de lokale og regionale ruter kører på samme strækninger.

”Målet er, at borgerne får mest mulig buskørsel for pengene, og derfor har vi forsøgt at koordinere afgangene for bybusser og rutebiler,” fortæller Karina Mortensen og fortsætter:

”Et eksempel er linje 3 i Vonsild by, hvor bybussen kun vil have én afgang i timen, men da regionalrute 134 og lokalrute 252 også kører gennem Vonsild, vil passagerne reelt få op til tre afgange i retning mod Kolding by i dagtimerne og tilsvarende i modsat retning. Ved at organisere buskørslen på den måde har vi samtidig fået råd til at lave en ny afgang fra Blåbærvej i den nordlige udkant af Vonsild, som sikrer bus til de nyere boligområder i Ådalsparken og Forsytiavænget.”

Et andet eksempel, hvor bybusser og rutebiler kommer til at supplere hinanden, er betjeningen af Kolding Politistation og virksomhederne på Birkemose Allé. I dag skal man tage linje 4, men når det nye bybusnet træder i kraft, overtages betjeningen af regionalrute 106, som kører mellem Kolding og Middelfart. Det giver samme antal afgange på hverdage i dagtimerne, men hurtigere rejsetid til og fra bymidten. Samtidig vil man stadig kunne tage en flextur ud til Birkemose Allé.

Brug Rejseplanen.dk

Hvis du vil have overblik over, hvilke busser du kan bruge, foregår det lettest ved, at du taster din rejse ind på Rejseplanen.dk. Herefter kan du se, hvilke ruter og afgangstider, der er relevante for dig.

”Det er dog vigtigt at huske, at de lokale og regionale busser ikke er velegnede til alle passagerer. Rutebilerne har ikke lavt gulv, så personer med barnevogne kan ikke tage de lokale og regionale busser. Samtidig kan det være svært for gangbesværede og folk med rollator at komme op ad trappen i rutebilerne,” oplyser Karina Mortensen.

Du kan læse mere om det nye bybusnet, som træder i kraft 28. juni, på www.kolding.dk/nytbybusnet.