Der kommer fuld knald på bredbåndsnettet, når teknikere fra YouSee i disse uger går i gang med at installere nyt udstyr i de mørkegrønne teknikskabe, der binder Fredericias kabel-tv-net sammen. Når det sidste skab er opgraderet og lukket igen, har YouSees kabel-tv-kunder fået adgang til fremtidens bredbåndsteknologi kaldet gigabredbånd.

”Danmark er det mest digitale land i EU, og i takt med at vi bliver mere og mere digitale, vokser behovet for hurtige bredbåndsforbindelser. Derfor gennemfører vi i disse måneder en kæmpe opgradering af vores kabel-tv-net, så vi kan fremtidssikre vores kunder med lynhurtig bredbånd,” siger Jacob Mortensen, direktør for tv og bredbånd i YouSee og tilføjer:

”Selvom Danmark er digital forløber i EU, er vi faktisk udfordret på hurtigt bredbånd. Folketinget har besluttet, at alle danskere i 2020 skal have adgang til en bredbåndsforbindelse på mindst 100 Mbit/s, og med denne opgradering af den digitale infrastruktur får rigtig mange danskere adgang til endnu hurtigere forbindelser.”

Halvdelen af Danmark får adgang til fremtidens bredbånd 

YouSee er blandt de første kabel-tv-selskaber i verden til at indføre den nye bredbåndsteknologi, der giver adgang til hastigheder på helt op til 1.000 Mbit/s. Opgraderingen bliver gennemført gradvist by for by landet over, og når det er gennemført har over halvdelen af landets husstande adgang til fremtidens bredbånd.

”Nu er turen kommet til Fredericia, hvor vores teknikere i den kommende tid vil installere det nye udstyr. Når de er færdige, vil 18.000 husstande i Fredericia være blandt de første i Europa til at få adgang til den nyeste bredbåndsteknologi på markedet,” siger Jacob Mortensen.

Opgraderingen betyder ikke kun højere hastigheder. Alle kunder på kabel-tv-nettet vil få en mere robust og stabil forbindelse, uanset hvilken hastighed de har.

”Vi løfter bredbåndsoplevelsen for alle på kabel-tv-nettet. Vi danskere streamer allerede nu på livet løs, og i fremtiden vil efterspørgslen efter højere hastigheder stige. Men det er ikke kun kunder, der køber høje hastigheder på op til 1.000 Mbit/s, som vil få glæde af fremtidens bredbånd. Alle vores kunder vil opleve mere stabile forbindelser og højere billedkvalitet på tv.”

Hurtigere bredbånd betyder farvel til FM En konsekvens af opgraderingen er, at YouSee er nødt til at lukke for FM-signalet i kabel-tv-nettet. FM-radio har traditionelt også været en del af tv-pakken, men radiosignalet optager en del af den plads, der skal bruges til de nye hurtige bredbåndsforbindelser. Man kan dog fortsat lytte til radio via DAB-radio, tv, apps eller stueantenne.

”Jeg ved, at det vil ærgre nogle kunder, at de nu skal finde en anden løsning, f.eks. med en stueantenne for at høre FM-radio. Men vi er nødt til at gøre det for at få mere plads til det, som flere og flere efterspørger – nemlig hurtigere bredbånd og højere billedkvalitet på tv,” siger Jacob Mortensen.

Fakta 

  •  Gigabredbånd er navnet på YouSees højhastighedsbredbånd, der leveres via det såkaldte coax-net, den tekniske betegnelse for kabel-tv-net.
  •  YouSees kabel-tv-net dækker ca. 1,4 mio. husstande, svarende til lidt flere end halvdelen af landets husstande.
  •  Målet er, at YouSee med udgangen af 2017 skal kunne tilbyde hastigheder på op til 1.000 Mbit/s til halvdelen af alle husstande og 100 Mbit/s til ca. 70 pct. af husstandene.
  •  1.000 Mbit/s svarer til 1 Gbit/s.
  •  Med en hastighed på 1.000 Mbit/s kan man teoretisk downloade en to timers spillefilm i fuld HD-kvalitet (10 GB) på ca. halvandet minut.
  •  YouSee bruger eksisterende kabler og opgraderer derfor kun udstyr over jorden. Det er altså ikke nødvendigt at grave kabler ned.
  •  Selv om YouSee lukker for FM-signalet, vil det forsat være muligt at høre radio ved hjælp af kabel-tv-nettet, hvis man benytter sit tv som radiomodtager. YouSee distribuerer i alt 18 radiokanaler, heriblandt alle DR’s kanaler, og de kan aflyttes på kanalplads 701 og opefter.

 FM-signalet er generelt under udfasning til fordel for digital radio. I Norge slukker man det luftbårne FM-signal i år. Herhjemme har Kulturministeriet meldt ud, at det også vil ske i Danmark – hvornår det sker er endnu ikke besluttet.