Du kan komme ombord på et af Danmarks største flådefartøjer, når Fredericia den 5. september fejrer sine veteraner og tidligere udsendte i dansk tjeneste. Flagdagen flytter i år fra Rådhuspladsen til Kastelskaj på FredericiaC, hvor byens adopstionsskib, den 138 meter lange fregat, Iver Huitfeldt danner ramme om festlighederne.

”Det er meget vigtigt, at vi som stolt og traditionsrig fæstningsby viser vores støtte til de soldater, sygeplejersker og politifolk, der har gjort tjeneste for Danmark. Flagdagen er vores mulighed for at sige tak for indsatsen og samtidig byde velkommen til byens adopstionsskib”, siger borgmester Jacob Bjerregaard.

Flagdagen markeres med gudstjeneste i Sct. Michaelis Kirke, kranselægning ved Den Tapre Landsoldat efterfulgt af march til Kastelskaj. Her taler blandt andet veteran og tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup og 6. juli garden står for underholdningen. Herefter er der march gennem byen til Trekantområdets Veteranhjem, hvor tidligere udsendte og familier er inviteret til middag.

”Jeg håber, at rigtig mange Fredericianere vil møde op og vise deres støtte og taknemmelighed til vores veteraner og være med til en weekend, hvor gaderne er fyldt med parader, musik og underholdning”, siger Jacob Bjerregaard.

Fredericia Kommune adopterede allerede i 2010 fregatten Iver Huitfeldt, der i den mellemliggende periode blandt andet har jagtet pirater ud for Afrikas Horn. Men den 4. september er fregattens første officielle besøg her i byen. Iver Huitfeldt lægger til kaj kl. 16, og besøget fejres med en adoptionsreception fredag aften. Lørdagen igennem deltager Iver Huitfeldt og besætning i festlighederne i forbindelse med flagdagen.

På sin rejse fra Korsør til Fredericia medbringer Iver Huitfeldt, som en del af adoptionssamarbejdet, elever fra 9.d. fra Erritsø Fællesskole og et hold studerende fra Maskinmesterskolen. De får mulighed for at kigge nærmere på søværnets mest avancerede fartøj.

Lørdag og søndag vil der være åbent skib for nysgerrige fredericianere, der vil se et af forsvarets mest moderne skibe indefra. Søndag kl. 13 afholder KFUM soldaterhjem sponsorcykelløb med start og slut på J.B. Nielsens Plads.

 

Skærmbillede 2015-08-31 kl. 18.02.04