Ved det seneste byrådsmøde i Fredericia var der stor debat om fredningen af skovene i Trelde. Bølgerne gik højt i en sag, hvor linjerne er trukket skarpt op. Nu har sagen også nået det landspolitiske lag, hvor flere blå partier ønsker at stække Danmarks Naturfredningsforenings mulighed for at rejse fredningssager.

En af de lokale politikere der går meget op i fredningssagen er løsgænger Karsten Byrgesen. Til en start manede Byrgesen til besindighed og appellerede til tillid frem for fredning. Siden har han skrevet et læserbrev om sagen, hvor tonen var lidt hårdere omkring sagen.

Danmarks Naturfredningsforening beskriver skovene i Trelde som en dansk kronjuvel, der kræver en ekstra beskyttelse – og den beskyttelse skal altså komme i form af en fredning, hvis man spørger DN.

Der bliver taget stilling blandt MF’ere

For over 80 år siden fik Danmarks Naturfredningsforening retten til at rejse sager om fredning. Hvis man spørger miljøordførerne for Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre.

“De rammer ved siden af skiven” lyder det fra de tre store partier. Blandt partierne bliver snakket om en række aktuelle sager – og ifølge Fredericia AVISENs oplysninger, er sagen om fredningen af Treldeskovene en af de sager man mener med “rammer ved siden af skiven”.

Til spørgsmålet om hvorvidt DN misbruger deres særstilling svarede Liberal Alliances Carsten Bach sådan her:

“Det synes jeg, at de gør, hver gang de fremsætter forslag til fredning af privatejede arealer. Det er udtryk for et demokratisk underskud, at en privat interesseorganisation kan fremsætte den slags forslag. Der ligger jo ikke nogen demokratisk proces bag”

Dansk Folkepartis ordfører, Pia Adelsteen, siger til Fyens Stiftstidende, at hun vil forsøge at få sit partis opbakning til et forslag om at fjerne DN’s lovfæstede ret til at rejse fredningssager.

Hvilken indflydelse det får for den lokale debat om fredningen af Treldeskovene vides endnu ikke, men mon ikke der snart kommer en melding fra de lokale politikkere på begge sider af sagen? Én ting er sikkert: Vi følger sagen tæt her på Fredericia AVISEN.