Fredericia AVISEN besøger frisør PILI i Vendersgade, som i dag byder på en første arbejdsdag for en ny frisør. Vi møder en smilende Fllanza Xhemaili og byder hende velkommen til fæstningsbyen.

Det blev en noget anderledes første arbejdsdag for den unge frisø Fllanza Xhemaili. Knapt nok var hun kommet ind ad døren og trukket i arbejdstøjet, før de første kunder skulle klippes og der skulle være besøg af den lokale Fredericia AVISEN.

Vi møder Fllanza, som det første, da vi åbner døren, hun virker, som en der allerede er godt vant i salonen. Hun er 21 år og har i sin søgen efter en såkaldt grøn frisør fundet frem til PILI i Vendersgade, hvor vi møder hende i dag.

Jeg er 21 år gammel og blev født i Kosovo, men kom til Danmark, da jeg var kun to måneder. Mine forældre har altid sagt, at de vidste, jeg skulle være frisør, jeg ordnede altid mine søskendes hår. Jeg har en storesøster og en lillebror. Min lillebror var ligeglad med at få sat hår, han er gamer, så han var ligeglad med sine frisure, bare han kunne spille”, griner Fllanza.

Fllanza flyttede hjemmefra allerede, da hun var 16 år, familien boede i Sønderborg og Fllanza skulle starte på grundforløbet som frisør i Kolding. Efter grundforløbet kom hun i lære hos Hårrødderne i Kolding.

Svendeprøven for at blive frisør varer to dage, med prøver fra 8.00 – 16.00. Til prøverne kommer man vidt omkring, for Fllanzas vedkommende bød det blandt andet på permanent, dameklip, herretrend, langhåropsætning og den engelske stil, som også er en herreklip. Hun bestod med ros, så det er en dygtig frisør, der er startet hos PILI i dag.

“Det at flytte hjemmefra i så tidlig en alder fra Sønderborg til Kolding, har modnet mig enormt meget. Jeg er blevet meget bedre til mennesker, nu kan jeg snakke med alle aldersgrupper, før var det kun dem på min egen alder. Det er næsten ligeså vigtigt at kunne tale med kunderne og vise medfølelse, som det er at klippe. Faget har masser af personlig betjening og det er meget service, det kan jeg godt lide”, siger Fllanza.

Fllanza havde lyst til at udforske sit fag mere og ville gerne prøve kræfter med det at være en grøn frisør. Hun havde googlet en masse om det og da hun så faldt over et stillingsopslag i en gruppe for frisører på Facebook fra PILI, var det første skridt til ansættelsen.

“Da jeg så, at PILI var en grøn frisør, fandt jeg opslaget spændende. En grøn frisør er en salon, der tænker meget over, hvad der bruges af kemi og ikke skadelige produkter. Jeg går op i at tænke over, hvad jeg arbejder med, hvad jeg har i hænderne, hvad man indånder og hvad det gør ved en“, siger Fllanza.

Hun drømmer om at få noget mere erfaring gennem hendes nye job hos PILI og skal lige vende sig til tidsrammen for klipning. Hun ser tidsrammen som en udfordring, der skal være med til at dygtiggøre hende som frisør.

Fritiden bruger hun på venner og familie, og prøver at leve lidt sundere.

“Min første arbejdsdag har budt på to klipninger, det har været fint og jeg kan mærke, at vi har nogle gode og søde kunder. Jeg skal selvfølgelig lige finde rundt i sagerne, men det har været en afslappende start”, afslutter Fllanza.

http://www.lecture.dk/kommende-arrangementer/
Annonce. Køb billetter – klik på annoncen