Onsdag aften var der inviteret til fødselsdagsfejring i Fredericia Teater i anledning af at Fredericia fylder 369 år. Borgmester Jacob Bjerregaard bød velkommen til et veloplagt publikum i salen. Scenen var pyntet op til jul i en hyggelig stemning, hvor borgmesteren kunne sætte sig i en blød lænestol og interviewe repræsentanter for udvalgte højdepunkter.

“Det er dejligt at fejre vores by. Vi har så meget godt, og det bør vi fejre. Vores by er fantastisk, og det skal vi være stolte af”, sagde en veloplagt borgmester. Efter den glade velkomst var der fællessang, og så kunne Bjerregaard præsenterer Lars Mølsted, skuespiller fra Fredericia Teater.

Skuespiller Lars Mølsted fortalte om Fredericia Teater (Foto: Fredericia AVISEN)

“Der er vel ingen, der er i tvivl om hvor meget teateret betyder fra Fredericia, så vi skal naturligvis høre noget om det”, sagde borgmesteren. Han spurgte skuespilleren om hans følelser for teateret.

“Jeg har jo været med helt fra starten, og det har været en helt vild underlig oplevelse. Da vi startede kunne vi endnu se en 4 meter høj mur fra Kemira-grunden”, sagde Lars Mølsted.

Han forklarede, at Fredericia var i hans dna, og selvom hvis han blev tilbudt noget andet, var det her han hørte til:

“Jeg vil gerne være et sted med de højeste professionelle ambitioner, og det er lige præcis sådan det er her, hvor jeg er”.

Borgmesteren ville også gerne vide, hvordan det havde været, da nyheden kom om at Notre Dame i Paris var i brand. Mølsted forklarede, at han faktisk var blevet meget rørt af det, og tænkte at det bare ikke kunne passe.

“Hvorfor tror du, at Fredericia Teater har fået så stor succes?”, spurgte Jacob Bjerregaard.

Underholdning med skuespillere fra Fredericia Teater (Foto: Fredericia AVISEN)

“Det er et meget stort spørgsmål du stiller, som jeg ikke tror jeg kan nå at svare på her. Men det er jo astronomisk. Vi har vist solgt 280.000 biletter i år. Jeg tror i hvert fald vi har et virkelig godt hold og de rigtige ambitioner”, svarede Lars Mølsted, der også har fået en Reumert.

Borgmesteren ville til sidst gerne vide, om der var et særligt tidspunkt, hvor skuespilleren blev rørt selv under forestillingen.

“Jamen – alle dør jo. Så det er nok til sidst”, svarede han.

Borgmesteren roste teateret og Lars Mølsted og så kom der rigtige mange klapsalver fra salen, hvor der var en stemning af stor opbakning til teateret.

Borgmesteren bad nu Frank Nielsen fra Føringsstøtteregimentet om at komme op på scenen. Han blev spurgt ind til aktiviteterne ude på kasernen, hvor borgmesteren også havde været på besøg flere gange. Det havde været en stor oplevelse for Bjerregaard, der blandt andet skulle kåre den bedste soldat.

Frank Nielsen fra Føringsregimentet i Fredericia fortalte (Foto: Fredericia AVISEN)

Frank Nielsen kunne blandt andet fortælle, at man fra februar næste år skal til at uddanne værnepligtige indenfor cybersikkerhed.

“Hvad er det for trusler, de skal bekæmpe”, spurgte Jacob Bjerregaard.

Frank Nielsen forklarede at det især er de statslige aktører som eksempelvis Rusland og Kina, der udgør en trussel for det danske forsvar. Soldaterne skal trænes til at modgå indtrængelse i de danske edb systemer, det som han meget diplomatisk kaldte for utilsigtet adgang.

Men det var alligevel Dronningens besøg den 24. oktober, der fyldte mest i Nielsen. Han havde været stolt over at hun var kommet for at fejre den nye fane, og syntes det havde været en flot parade.

“Jeg er utrolig glad for at vi har jer i Fredericia”, svarede Jacob Bjerregaard. Frank Nielsen svarede at han også var glad for at være i Fredericia, og det skulle man blive ved med. Det fik Bjerregaard til kvikt at spørge om det var et løfte, hvilket fik smilene frem hos publikum. Men hvis Frank Nielsen kunne bestemme, så ja. Nu havde han selv lyst til at få jævnet nogle gamle bygninger fra 1950’erne, men der kom da nye garager, da der er nyt material i form af moderne køretøjer. Men det var især succesen med uddannelsen, der var hans glæde:

“60% af vores soldater fortsætter i militæret. Vi har nogle hamrende dygtige officerer og befalingsmænd”, sluttede Nielsen af med.

Næste punkt på programmet var Den Reformerte Menighed i Fredericia, der i år kunne fejre 300 års fødselsdag. Borgmester Jakob Bjerregaard udtrykte glæde og stolthed over byens historie, og bad Peter Honore fra menigheden om at komme op på scenen.

Peter Honore fra Den Reformerte Menighed i Fredericia (Foto: Fredericia AVISEN)

“369 år er jo ikke rund fødselsdag, men det er 300 år”, sagde Bjerregaard. Det førte til en snak om historien bag ved menigheden. Men også om de mange efterkommere der i dag er fredericianere.

“Vi har et stort fællesskab. Vi går og fikser kirken og passer kirkegården. Det sætter vi alle ind på, og samtidig har vi jo et godt samarbejde med de andre kirker”, sagde Peter Honore.

Han kunne også fortælle, at tilflytterne dengang medbragte mange nye ting, inklusiv kartoflerne. Bjerregaard mente også at det var en vigtig del af Fredericias historie, og både i lyset af julestemningen og fortællingerne, skabte det en god ramme omkring det næste, der stod på aftenens program.

Borgmesteren kaldte civilingeniør Tina Dinesen på scenen, der gennemgik renoveringen af Fredericia Vold. Et stort beløb fra A.P. Møller fonden muliggør en restaurering, der vil gøre anlægget meget mere attraktivt og genskabe den oprindelige struktur på bestemte steder.

Tina Dinesen forklarede om projektet med Fredericia Vold (Foto: Fredericia AVISEN)

Efter gennemgangen kom hun også hen for at blive interviewet af borgmesteren. Her kunne hun fortælle, at hun var enormt stolt af at få lov til at arbejde med opgaven. Volden er i forvejen den bedste bevarede i Nord-Europa.

Tina Dinensen bliver interviewet af Jacob Bjerregaard (Foto: Fredericia AVISEN)

Julestemningen på scenen var velgennemført, og borgmester Jacob Bjerregaard var veloplagt, så det var en glad forsamling, der efterfølgende kunne se underholdning fra skuespillere fra Fredericia Teater.

Skuespillere fra Fredericia Teater underholdte (Foto: Fredericia AVISEN)

https://danbolig.dk/nabolag/fredericia/villa

Skriv et svar