Det danske kørestolslandshold i rugby spiller EM på hjemmebane. På holdet er fredericianske Kaare Momme Nielsen, der håber at holdet formår at kvalificere sig til de Paralympiske lege i forbindelse med slutrunden

Fra onsdag og frem til søndag er der kørestolsrugby EM i Vejle, og med på holdet er 27-årig Kaare Momme Nielsen, der brækkede nakken i 2010 og i den forbindelse fik en rygmarvsskade, der gør, at han har nedsat funktion i hænderne. Det gør, at Kaare må være en del af kørestolsrugbylandsholdet.

Når tiden ikke går med kørestolsrugby har Kaare tilbragt en del tid med studiebøgerne. Han har netop færdiggjort Civilingeniøruddannelsen på Aalborg Universitet, og leder efter et fast job nu, men i den kommende tid står den på kørestolsrugby EM.

Til at starte med lå det ikke helt i kortene, at Kaare ville nå så langt med sporten, men interessen kom med tiden.

“Jeg skulle til Aarhus for at studere, og startede på holdet der. Med tiden kom interessen, og så kom jeg på talentlandsholdet, hvor de er gode til at holde folk i gang. I starten af året kom jeg med på landsholdet, og nu skal jeg så til EM,” siger Kaare til Fredericia AVISEN.

Hvordan kommer man på landsholdet?

“Det starter med, at man kommer på talentlandsholdet, hvor klubberne kan melde ind, hvis man ser noget. Så prøver man at komme og spille på camps med landsholdet og så ser man om det er noget for en selv – det var det heldigvis for mig,” siger Kaare.

Oplevelsen med EM på hjemmebane bliver noget helt specielt for Kaare og resten af landsholdet.

“Det bliver sindssygt fedt, fordi det er i vejle og det er lokalområdet og det med at få opbakningen fra venner og familie. Der bliver god stemning. man kan mærke vejle har gjort meget ud af det med at sprede det ud til folk. der er kontakt mellem stolene, og det er derfor mere publikumsvenligt end flere andre parasportsgrene,” fortæller Kaare.

Det danske landshold er ikke bare med til EM-slutrunden som statist. Holdet har ambitioner om at klare sig så godt, at de kommer med til de Paraolympiske Lege næste år i den japanske hovedstad Tokyo.

“Vi vil selvfølgelig gerne vinde, men Storbritanien er favoritter og har vundet mange gange før. Vi vil gerne i finalen, da vi så kommer med til de Paraolympiske Lege næste år,” siger Kaare og kommer ind på chancerne for at det sker:

“Vores chancer er fine. Der er Storbritanien, der er større og har er et større budget træningsmæssigt, men ellers er det meget 50/50 mellem Frankrig og os. Vi forventer, at møde Frankrig i semifinalen, og det er det, der kommer til at afgøre om det lykkes.”

Rullestolsrugby som sportsgren

Selvom det hedder rullestolsrugby foregår det ikke på samme måde som rugby på normalvis. Der er fire spillere på hvert hold, og så er spillerne pointsat efter ens handicap.

“Det går fra 0,5 point og op til 3,5. Man har i alt otte point på banen, og skal selv lave en sammensætning. Der er mange forskellige handicap, og det har også noget at sige i forhold til rollen på banen. Nogen kører hurtigt, nogen skal screene så man kan komme fremad på banen. Det er meget taktiskpræget, hvor man skal udnytte hinandens kompetencer,” siger Kaare og fortsætter:

“Man skal have skader på arme eller hænder for at være med. Jeg har min rygmarvsskade, som gør, at jeg ikke har fuld funktion i hænderne. Sporten generelt er meget mandsdomineret, men der er både kvinder og mænd med. På vores hold har vi en kvinde med.”

Hvad er din rolle på holdet?

“Jeg har en rolle som 3’er, hvor jeg skal indbounde bolden og måske lav en screening for at få et højpoint til en, der skal køre med bolden. Det hele skal gå stærkt, når man har bolden har man kun 12 sekunder fra bolden er på banen, til man kommer over midten. Ellers går bolden over til det andet hold,” siger Kaare.

Kørestolsrugby EM finder sted fra onsdag og frem til på søndag, hvor finalen spilles.

https://www.billet.dk/order/tickets/13261438/tyrolerfest-i-fredericia-2019-eksercerhuset-2019-11-02-17-00-00