Danmarks største trafiksikkerhedskampagne, Trafiksikkerhed i Øjenhøjde, som er henvendt til børn fra 3. – 5. Klasse, opfordrer børn og deres forældre til holde sig væk fra lastbilers kritiske zone ved højresving. Den 3. maj fra kl. 08.15 – 10.45 rykker Trafiksikkerhed i Øjenhøjde lastbilen ind i skolegården på Ullerup Bæk Skolen i Fredericia for lære børnene, hvordan de placerer sig og tager sig i agt, når de møder lastbiler i trafikken.

Trafiksikkerhed i Øjenhøjde er i gang med sin 13. sæson, og ca. 93.000 elever har allerede modtaget undervisningen. Børnene lærer, at når de som cyklister skal ligeud i et vejkryds, samtidig med at en lastbil skal til højre, så skal de tage sig i agt for lastbilens kritiske zone. Særligt lige før og i selve svinget. Den kritiske zone går ca. 2 meter ud fra lastbilens højre forhjørne/A-stolpe. En refleksvest eller tøj i pang-farver til børn og voksne gør samtidig en markant forskel i trafikken og er et effektivt redskab til ikke at blive overset.

Som udgangspunkt er det chaufførens ansvar at undgå højresvingsulykker, men opgaven med at orientere sig efter cyklister både gennem ruderne og i op til 4 spejle, og på samme tid, være opmærksom på den øvrige trafik og på at manøvrere lastbilen, er en vanskelig opgave, som muligvis ligger på grænsen af den menneskelige opfattelsesevne. Mere end 80 % af de fatale ulykker sker omkring lastbilens front eller højre side af førerhuset*. Cyklisten bliver typisk kørt over af højre forhjul. Derfor er det som cyklist og fodgænger vigtigt at være bevidst om risikoen og holde sig udenfor en lastbils kritiske zone.

I 2016 vil kampagnen primært besøge folkeskoler i Østjylland, fra Aarhus til Herning i nord ned til Vejen og Kolding i syd, og afvikles i perioden fra uge 17 til uge 23. Der er i år tilmeldt 52 skoler, og der undervises ca. 215 klasser. Kampagnen deltager også på særlige events i forbindelse med Fars Dag på Teknisk Museum i Helsingør på Grundlovsdag den 5. juni og på den årlige Falck-dag på Egeskov slot den 6. august. I løbet af året vil elev nr. 100.000 blive undervist og det vil blive fejret ved en særlig begivenhed i kampagne-perioden.

For at holde fokus på de gode vaner og passe på sig selv i trafikken, fortsætter Trafiksikkerhed i Øjenhøjde successen fra 2015 med Årets Trafikhelt, hvor alle børn fra 0.- 5. klasse kan deltage. For at blive nomineret til Årets Trafikhelt skal man have gjort en forskel for andre i trafikken. Læs mere og nominér én du kender på www.trafikhelt.dk

Partnergruppen bag Trafiksikkerhed i Øjenhøjde består af vognmandsorganisationen DTL – Danske Vognmænd, fagforbundet 3F’s Transportgruppe, energiselskabet OK, Danske Fragtmænd, Volvo Trucks, Børneulykkesfonden og Codan Skadesstop. De håber, at kampagnen kan være med til at etablere en bedre og mere hensigtsmæssig trafikadfærd og dermed reducere antallet af ulykker, hvor lastbiler er involveret.

Siden 2005 er 167 mennesker kommet til skade i forbindelse med højresvingsulykker. Heraf var knap 25% med dødelig udgang. De fatale ulykker har i en årrække været for nedadgående, men med store udsving som i 2013, hvor 7 personer omkom. Heldigvis er den positive udvikling fortsat i 2014 og 2015, men statistikken understreger alligevel vigtigheden af denne kampagne og andre gode initiativer.

Se mere på: www.trafiksikkerhed.info