Søndag den 30. januar var der workshop i Fredericia Idrætscenter i forbindelse med Fredericia Eliteidræts OL-satsning frem mod 2024. Eskild Ebbesen, der er tilknyttet projektet, var i den forbindelse med til workshoppen, og gav atleterne værktøjer til at forbedre deres præstationer.

I 2020 offentliggjorde Fredericia Eliteidræt et storstilet projekt, der skal bringe flere af kommunens atleter med til OL 2024 i Paris. Med i projektet er Magnus Dyhre (BMX), Malthe Lindeblad (svømning), Anna Skade Nielsen (skydning), Nicklas Kildehøj (skydning), Clara Westergaard (landevej + banerytter) og Ida Krum (banerytter). Fredericia Eliteidræt har i den forbindelse tilknyttet Eskild Ebbesen som sportslig coach og Adam Blicher som sportspsykologisk konsulent.

Det er Fredericia Eliteidræt og Eskild Ebbesens indtryk, efter samtaler med atleterne, at det har haft en positiv effekt i internationale konkurrencer for blandt andet Alberte Kjær, Magnus Dyhre og Malthe Lindeblad, der har givet udtryk for, at de har haft gavn af det.

I forbindelse med workshoppen den 30. januar talte vi med Eskild Ebbesen om, hvordan det hidtil er gået med projektet.

– Atleterne har taget godt imod det, men vi har sagt fra start, at bare fordi jeg kommer som OL-guldvinder, så kan jeg ikke bare lige gøre dem til det, men vi taler om detaljerne omkring at være elitesportsmand/kvinde. Hele vores tanke er at få det bedste ud af deres potentiale forstået på den måde, at de ikke er professionelle. De modtager støtte hist og pist, men de har skole, studier og arbejde at passe. Man skal få hverdagen til at hænge sammen med elitesport, så man træner og agerer så effektivt som muligt, siger Eskild Ebbesen.

En af de ting, som Ebbesen har været inde og tale med atleterne om, er optimering af deres daglig dag.

– For nogens vedkommende har det været at skrue ned for studierne og nogen har et arbejde, der er fleksibelt. Vi har også talt om at det optimale ikke er at være fuldtid, fordi man ikke kan træne 24/7. Det kan være en idé at have noget ved siden af. specielt i den her periode, men så skrue ned tættere på OL, siger Eskild Ebbesen

I det seneste års tid har flere af udøverne leveret på den internationale sportsscene. Eksempelvis har Alberte Kjær vundet en World Cup. Det kan hænge sammen med de redskaber, som Eskild Ebbesen har givet.

– Jeg vil ikke tage æren for det. Der kan være mange årsager til, at Alberte vandt en World Cup, og at Ida vandt DM-medaljer, og Malthe blev Danmarksmester på 50 meter. Jeg tror dog, at vores snakke og den inspiration jeg giver, har øget chancen for at lave resultaterne, og forhåbentligt bliver den udvikling ved i lang tid. Jeg kan give dem små tricks, men det er ikke sådan, at man bare lige vinder guld efter det, siger fortæller Eskild Ebbesen, der har tre OL-guldmedaljer på CV’et som aktiv roer, siger han.

Når atleterne og Eskild Ebbesen mødes, er der forskellige temaer. Det er alt lige fra mentale aspekter til fokuspunkter på optimeringen i dagligdagen. Blandt andet fortæller Eskild Ebbesen, at svømmeren Malthe Lindeblad har lagt træningen om med succes som følge af samtaler med Ebbesen.

– Vi taler meget om guldet vindes i hverdagen, da det er fundamentet for præstationerne. Vi taler også om, når det gælder, at man skal levere på toppen, når det spidser til. De har fået nogle gode redskaber med, så fornemmelsen er, at folk får noget med fra det, siger han og fortsætter:

– Konceptet er, at vi tager fat i emner. Vi taler om motivation, hvordan ændrer du en vane og samler op på at guldet vindes i hverdagen, og så får de lov til at gå hjem og “oversætte” det til deres egen daglig dag. I stedet for at sige, at de skal gøre sådan og sådan, så skal de ud fra det, vi har talt om‚ selv bestemme deres justeringer.

Fredericia Eliteidræts mål er at fire lokale atleter skal kvalificere sig til OL 2024. Det mål mener Eskild Ebbesen er realistisk.

– Det gør jeg, men et af fokuspunkterne er også, at vi taler meget lidt om resultater og succeskriterier. Vi taler om at lave det og hvad der skal til for det, og hvilket mindset man skal have. Alt det taler vi meget om, men det med resultater med, at man skal have et eller andet, eller om man er en succes eller fiasko, taler vi ikke om. Vi taler specifikke mål, hvor vi siger til eksempelvis Malthe, at han skal gå efter nogle bestemte tider, slutter Eskild Ebbesen.