Forside Danmark Fredericianerne vil EU og fredericianerne styrkede demokratiet

Fredericianerne vil EU og fredericianerne styrkede demokratiet

DEL
Fredericia Gymnasium dannede rammen om det største valgsted. Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Meget er skrevet. Meget er sagt. Mange har gisnet om EU, stemmeprocenter, Brexit, nationalisme, grænsekontrol, klima, og meget andet. Vi ser tilbage på et valg, der ikke gik helt, som eksperterne havde spået – et valg, hvor EU blev genoplivet.

Vi kan glæde os over, at 3490 flere stemte i Fredericia til EP-valget end ved sidste valg. Det viser, at en målrettet kampagne for at få flere til stemmeurnerne har virket. Man kan også pege på, at danskernes interesse for politik og EU i perioden er steget grundet en folketingsvalgkamp, der slutter endeligt Grundlovsdag 5. juni, når vi igen skal stemme.

3490 er flot på en dag, hvor regnen silede ned over Fredericia – og lad det bare blive en trend; at flere og flere stemmer. Det klæder demokratiet.

Valgresultatet viser, at partierne, der næsten ikke har turdet stå ved, hvor meget de vil det europæiske samarbejde, godt kan puste ud og anerkende, at befolkningen vil EU og dem.

Undervejs i valgkampen mødte vi imidlertid også et væld af unge vælgere, der støttede EU, men samtidig ønsker et nyt EU, der blander kortene på ny, kommer med nye visioner og ideer til Europa. Vi mødte også vælgere, der ikke forstår, hvad EU er og hvor meget EU betyder for deres hverdag. Det er et demokratisk problem, når borgere udtrykker den følelse, men også en bekræftelse på, at man ønsker et nyt EU.

Vi mødte mange i EP-valgkampen, der sagde, at EU havde udspillet sin rolle, og endeligt, at EU var et projekt, vi godt kunne lægge i graven, men endnu flere, der ville EU på en ny måde. Danskerne er blevet pro-europæere igen.

Måske var det frygten for et dansk exit fra EU, mere grænsekontrol og mindre samarbejde over grænserne, der fik danskerne til at sige: Vi vil EU, ikke mindre EU. Vi vil samarbejdet i Europa. Vi tror på Europa. Vi gemmer os ikke og eller stikker af.

En opfordring fra borgerne har undervejs været, at gentegne og skabe EU i en ånd om fredens, fremtidens og folkets Europa, hvor det ikke er afgørende, om det bliver Europas “forenede” stater, men derimod, at Europa står sammen i en verden, hvor de internationale forhold ændrer sig lige så hurtigt, som isen desværre smelter ved polerne. Borgerne ønsker et EU, hvor grådigheden taber, samarbejdet vinder og fælles løsninger på fremtidens udfordringer vinder frem.

Valgets resultat giver helt sikkert fornyet energi, særligt til Venstre, der i meningsmålingerne til Folketingsvalget står til et nederlag. Men Venstre har fået styrke. Partiet står med det bedste resultat nogensinde til et EU-valg, og bliver samtidig partiet med flest mandater i EP, hvilket giver et boost, som naturligvis vil kanalisere ned til de frivillige, de opstillede og endeligt hos Venstres vælgere. Men partiet vil helt sikkert ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt. Det ved Lars Løkke Rasmussen, der så en af partiets hele store stjerner, Uffe Ellemann Jensen, fremtorne på forsiden af Ekstra Bladet i 1998 med: “Den er hjemme”.

Hos Socialdemokratiet var valget tilfredsstillende, men partiet stod alligevel med en lang næse sent i går aftes, da Venstre overhalede dem indenom, og partiets formand, Mette Frederiksen opfordrede til at sove længe, spise en basse og drikke en kop kaffe. De fire mandater til Venstre blev en lyseslukker hos socialdemokraterne i går aftes.

Mette Frederiksen må frygte, at Lars Løkke Rasmussen og Venstre har spist flere basser og nu bruger den sukker, der ligger i det danske wienerbrød til en stor slutspurt. Hun nyder dog sin store popularitet, når hun kommer rundt i Danmark og modtages med romkugler, smil og skulderklap.

Radikale Venstre fik via sit valgforbund med Alternativet to mandater med Morten Helveg Petersen spidsen – en mand, der fik Europa ind med sutteflasken, og leverede et historisk valg. Radikale Venstre står styrket frem mod Folketingsvalget.

Det Konservative Folkeparti var dømt helt ude, men overlevede, mens Folkebevægelsen mod EU måtte overlade sin plads til vennerne fra Enhedslisten.

Værst ser det ud for Dansk Folkeparti, der blev valgets største taber, og mistede tre mandater, men også stod uden stemmesluger Morten Messerschmidt. Partiet har de senere år leveret store valgresultater, og har samtidig tegnet dagsordenen for dansk politik, men Kristian Thulesen Dahl og partiet er blevet valgets, “Lykketoft”; en rolle, hvor man kommenterer mere på meningsmålinger, hypotetisk tilbagegang, hvem der ryger ud, og dermed ikke får mulighed for at fortælle om sig selv og hvad man vil. I 2005 kom Lykketoft aldrig igen, han blev kørt over af Anders Fogh Rasmussen, men valget den 5. juni er stadig fuldstændig åbent, og der kan ske meget de sidste ni dage af valgkampen.

Vi har kørt gennem Europa for at møde europæerne, og vi mødte nationalisme i Polen, europæisk håb i Tyskland og endelig i Danmark en tro på Europa. Og jeg vil slutte med det sidste:

Europa sejrede i går – men det forpligter, også når hverdagen melder sig igen.

Mere EU-dækning

I dag får vi de personlige stemmer, og det bliver spændende at se de første 13 kandidater, der skal repræsentere Danmark i Bruxelles. Den 14 kandidat tiltræder, når Storbritanien er trådt endeligt ud. Vi følger op på valget i de kommende timer.

http://bit.ly/sofielindelecture
DEL