Europaparlamentariker Marianne Vind kommer til Fredericia for at lære fra dansk erfaring i kampen for den grønne omstilling. Fredericia er på mange måder i centrum af Danmarks grønne omstilling.

I takt med at Danmark siger farvel til kul, olie og benzin og goddag til eldrevne apparater sættes der nemlig store krav til det danske energinet. Og selveste kontrolrummet for hele Danmarks elsystem ligger i Fredericia – nærmere bestemt hos Energinet.

Derfor har den socialdemokratiske europaparlamentariker Marianne Vind taget sig for at besøge Energinet på en af hendes dage i Danmark. På dagsordenen står en diskussion af energi- og klimapolitik med særlig fokus på omstillingen af transporten. Marianne Vind sidder nemlig i Parlamentets transportudvalg.

“Vi står over for en kæmpe omvæltning af vores transportindustri, hvor vi inden for få år vil skulle udfase benzin og diesel og vænne os til eldrevne køretøjer. Det vil skabe et enormt pres på vores energinet. Her er det vigtigt, at vi får infrastrukturen med,” sige Marianne Vind.

Energinet beskæftiger omkring 500 mennesker i hovedbygningen i Erritsø og hele 1300 på landsplan. Det er dermed en af Danmarks helt store grønne arbejdspladser. Men drivhusgasser kender som bekendt ikke til grænser, og hvis den grønne omstilling skal lykkes, skal der handling til på europæisk plan.

El er forsimplet sagt ikke anderledes end mælk. Det er en vare, som flyder efter udbud og efterspørgsel – også over grænser. Derfor er der brug for fælles europæisk politik, og der kan Fredericia være med til at inspirere.  

“Jeg glæder mig meget til at komme helt ind i kontrolrummet her i Fredericia og se hvordan strømmen kommer ind og ud og rundt i Danmark. Det er vigtigt for at forstå, hvad der skal til, for at vi så hurtigt som muligt kan sige farvel til benzin og diesel,” siger Marianne Vind.

Den socialdemokratiske gruppe i Europaparlamentet sidder samlet både i Transport-, Energi-, og Miljøudvalget, der sammen skal være med til at definere EUs grønne indsats over de næste fem år.

https://www.billet.dk/order/tickets/13261438/tyrolerfest-i-fredericia-2019-eksercerhuset-2019-11-02-17-00-00?