Tirsdag middag var der inviteret til pressemøde ved Gudsø lidt uden for Taulov. Temaet var Center Danmark – et nyt center der skal binde den grønne omstilling i Danmark sammen.

Pressemødet blev afholdt i en ridestald på en gård liggende med udsigt til Kolding Fjord. Flotte omgivelser til dagens vigtige tema.

Center Denmark ser dagens lys i Gudsø, Fredericia. Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.
Center Denmark ser dagens lys i Gudsø, Fredericia. Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.

Det er næppe nogen hemmelighed, at den grønne omstilling fylder meget på den politiske dagsorden. Den globale opvarmning sætter sine spor, men et nyt center i Fredericia skal binde forskning på området sammen.

Center Danmark bliver etableret på et 30 hektar stort område ved Gudsø mellem Fredericia og Kolding, lige ud til Kolding Fjord. Forskningscenteret bliver bygget op om det virkelige samfund med bygninger, beboere, klimatiske, biologiske og geologiske forhold for at få de bedst mulige real-life konditioner.

Center Danmark, som blandt andet bygger på forskning under CITIES projektet (Centre for IT–Intelligent Energy Systems), er et integreret forsknings-, formidlings- og udviklingscenter, der skal dække alle aspekter af energisystemet, herunder elektricitet, gas, fjernvarme/køling og biomasse. Vigtigst er, at der skal udvikles metoder til at forudsige, kontrollere og optimere ved brug af IT-løsninger.

Centrets brug af avanceret teknologi vil optimere fleksibilitet i hele energisystemet gennem en bred vifte af forsknings-, udviklings- og demonstrationsaktiviteter, der skal støtte det danske mål om et 100% vedvarende energisystem inden 2050.

Målet er at den grønne omstilling sker gennem grøn innovation. Center Danmark er et tæt samarbejde mellem flere danske universiteter, firmaer, interesseorganisationer og kommuner og får geografisk hovedsæde i Trekantområdet ved Kolding, Vejle og Fredericia.

Se Fredericia AVISENs liveudsendelse fra pressemødet her:

 

Stor opbakning til projektet

“Centret skal være samlingssted for al viden, der kan fremme den grønne omstilling. Vi har allerede et godt stykke tid haft et godt samarbejde med universiteter og forskningsmiljøer, ligesom vores lokale energikoncern EWII og andre virksomheder har spillet konstruktivt med” fortæller idemanden bag, Henrik Thorsen.

“Vi skal kunne balancere energisystemet, så forbruget følger produktionen. Det betyder at vi skal have et mere fleksibelt energisystem, og der kommer Center Danmark til at spille en nøglerolle” siger professor ved DTU Compute, Henrik Madsen.

“Fredericia er stærkt optaget af den grønne omstilling og fremtidens energiformer. Derfor bakker vi helhjertet op om Center Danmark og vil gøre alt, hvad vi kan for at få projektet realiseret” fortæller Borgmester Jacob Bjerregaard.

“Det er en utrolig stor dag for Fredericia. Det er en utrolig stor dag for erhvervslivet, og for fremtidens erhvervsmuligheder i en verden under forandring hvad angår klima i almindelighed, og i særdeleshed moderne teknologi og brug af energikilder” siger Erhvervsdirektør Kristian Bendix Drejer og fortsætter:

“Dette projekt vil på sigt både skabe nye arbejdspladser til gavn for hele Lillebælt-områdets erhvervsliv, men også sætte Fredericia på landkortet som et attraktivt sted at flytte hen for unge forskere. Jeg er derfor utrolig glad for, at EWII, Henrik Thorsen og DTU er gået sammen om dette projekt i Fredericia”

“Vi får samlet energiforskningen i Danmark og sat de fremmeste virksomheder inden for innovative energisystemer sammen med nogle af de bedste forskere i verden” udtaler administrerende direktør i EWII, Lars Bonderup Bjørn om projektet.

Ewii-direktør Lars Bonderup Bjørn i samtale med Danmarks Tekniske Universitets direktør, Claus Nielsen. Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.

https://www.fredericiavin.dk/
Annonce