Fredericia Skakforening fylder 120 år. Foreningen er en af Danmarks ældste og har haft stor betydning for skakspillets historie. I forbindelse med fødseldagen udkommer der også snart en bog omkring den fredericianske skakforening.

Forfatteren af bogen er Niels Nybo Jakobsen, der er medlem af Fredericia Skakforening og gennem mange år har haft en stor passion for spillet.

– Processen har været et udviklingsprojekt, og begyndte i de små for et par år siden på Fredericia Skakforenings hjemmeside, hvor der var en lille bemærkning om hvad der var for 100 år siden. Der var Fredericia Skakklub med en formand, og det synes jeg var kortfattet nok, så eftersom jeg har erfaring med historisk forskning, så tog jeg mig for at studere hvad der ellers måtte være i kilderne. Det viste sig, at der var meget mere end jeg havde forestillet mig. Helt tilbage fra forrige århundredskifte er der materiale i Fredericia Dagblad, Fredericia Avis, gamle skakblade og på arkivet lå der protokoller fra forskellige klubber fra 1900-tallets begyndelse og frem. Det var en enestående kilde, og der var alt for meget stof til at gennemføre det som et sommerferieprojet som jeg havde tænkt, og så blev det et vinterprojekt, der blev omfattende, siger Niels Nybo Jakobsen.

Niels Nybo Jakobsen fremhæver flere anekdoter fra tiden, som er nævnt i bogen.

– Før første verdenkrig i den gyldne tid, hvor alle troede, at det kun kunne gå fremad, og det var også en tid med klasseskel i Danmark. Dem der spillede skak var med dem med mentalt overskud.  Det var et par oberster, chefen for syvende regiment, der var kandidat til folketinget og kæmpede for for børns rettigheder. Han var formand en overgang. Vi havde borgmester Scharling, som var aktiv i foreningslivet i byen og meldte sig ind i skakforeningen. Han var ikke en af de stærkeste spillere, men det var prisværdigt at han støttede op om foretagende, siger Niels, der også blandt andet fremhævede lokalopgør mod Middelfart og Strib, som en del af højdepunkterne historisk set.

Bogens forside.

Under besættelsen var skak en svær størrelse, og det fortæller Niels Nybo Jakobsen om.

– Man måtte leve med de restriktioner der var og når man havde klubaften kunne man spille der indtil der kom en luftalarm og man skulle i beskyttelessrummet, så man måtte forlade det hele uden at vide hvor når man kunne komme tilbage. Hvis man spillede mod Kolding, Vejle, Middelfart osv. var man nødt til at opgive, da man ikke kunne regne med hvornår togene kørte, siger forfatteren, som fremhæver en speciel episode 

– Op til besættelsen var der et forbundsmesterskab i Fredericia. I marts 1940 blev det afholdt i Fredericia, og ved den lejlighed var to af byens ildsjæle og stærkeste spillere med i form af Richard Andersen og Henry Andersen, og de faldt i søvn ved brættet, siger Niels Nybo Jakobsen.

Markering på Urbania Street Food

Nogen stor reception kan Fredericia Skakforening ikke lave i forbindelse med fødselsdagen, men der vil være en lille markering i gården på Urbania på søndag mellem klokken 14:00 – 17:00.

– Det er specielt, at vi nu kan fejre 120 års jubilæum for organiseret skak i Fredericia – det er der ikke ret mange steder i landet der har prøvet. Som det fremgår af bogen, som vi barsler med, så er vi en af de seks klubber, der har stiftet Jysk Skakunion, som blev til Dansk Skakunion, så byen har haft en fremtrædende rolle i det danske skakliv, siger Fredericia Skakforenings formand, Claus Marcussen og kommer ind på, hvilken størrelse foreningen er:

– Det er en mellemstor klub med 50-60 medlemmer og et pænt højt ambitionsniveau. Vi har et førstehold i den øverste danske liga, og hvis man måler på mængden af initiativer, så er vi nok i top-10 over klubber i Danmark.

Ligesom så mange andre ting, så har Covid-19 sat sine begrænsninger for Fredericia Skakforening i det seneste års tid.

– Det har været svært at lave noget seriøst skak. Vi har forsøgt med de ting, der har været muligt, blandt andet onlineskak, og har i de sidste mange søndage spillet udendørs skak i gården ved Street Food, siger Claus Marcussen.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer