Fredericia Teater led en hård skæbne, da regnskabet ikke blot viste røde tal, men blodrøde tal. Til stor skuffelse for mange måtte teatret lukke og slukke.

Bag kulisserne blev der kæmpet en politisk kamp om flere midler til det traditionsrige musicalteater. Pengene blev fundet – og politikerne står stadig fuldt bag beslutningen om, at sende penge i retningen af Fredericias teatermiljø.

En delegation af lokale politikere fra Fredericia, blandt andet anført af tidligere medlem af Folketinget og nuværende viceborgmester i Fredericia, Susanne Eilersen, i fællesskab med Venstres Christian Jørgensen tog af flere omgange til Christiansborg. Møderne var mange, telefonopkaldene ligeså. Der skulle holdes trit med partiernes respektive ordførere, i det fælles pres på forhenværende kulturminister Joy Mogensen. Det lykkedes at lande en aftale, så Fredericia Teater – under det nye navn Fredericia Musicalteater – kunne beholde den kulturstøtte, som Folketinget allerede havde afsat.

Der var tale om en helt ekstraordinær manøvre, som går langt ud over det sædvanlige. Men politikerne tøver fortsat ikke: Det var den helt rigtige beslutning.

Eva Kjer Hansen: Det handlede om det danske musicalmiljø

Venstres medlem af Folketinget, Eva Kjer Hansen, der er valgt i Kolding, står fuldt ud bag den klare støtte hun i december og januar gav til det nye projekt Fredericia Musicalteater.

– Det er herligt, at teateret er kommet i gang og har lagt en stærk plan for, hvordan man nu griber tingene an. Det er det der er det vigtige. Der kommer noget turbulens, med det de har været igennem, men nu skal der leveres. Det er min oplevelse, at de har grebet den mulighed de fik, siger Eva Kjer Hansen.

– For mig handler det også om det stærke miljø, der er bygget op i Fredericia omkring musicals. Det skulle vi gøre alt for at fastholde. Det er jo hele Danmarks musicalmiljø, så der var meget på spil her, slår Eva Kjer Hansen fast.Jeg vil gerne fremhæve, at det betyder noget for hele Danmark, at vi har fået genrejst det her musicalmiljø, lyder det afslutningsvist fra Eva Kjer Hansen, medlem af Folketinget for Venstre.

Christian Rabjerg Madsen: Det var en satsning – men efter grundige overvejelser

Det er for tidligt at konkludere på hvorvidt Fredericia Musicalteater lever op til de politiske forventninger, forklarer socialdemokratiets medlem af Folketinget, Christian Rabjerg Madsen, men han ser gode takter.

– Vi har lavet aftalen og der er ikke konkluderet mere på det endnu. Jeg følger meget med i det der sker i Fredericia, og det er meget positivt for mig at se at man er i gang med opsætningen, i første omgang med en opsætning henvendt til børn. Jeg glæder mig også rigtig meget til at se hvordan det går med Shu-bi-dua. Vi har ikke evalueret endnu, men når jeg som almindelig iagttager ser det, så ser det arbejdsomt og positivt ud, siger Christian Rabjerg Madsen, der er valgt i Kolding.

– Der er ingen tvivl om, at det de lægger op til, særligt med Shu-bi-dua, det er et bredt favnende show. Vi har konturerne af det setup og ambitionsniveau der gjorde, at jeg og en række andre partier har været betagede af det man har opnået i Fredericia. Jeg håber, at det kunstnerisk har det niveau vi kender, fortsætter han.

Beslutningen blev truffet, selvom man ikke kunne forvente opsætninger lige med det samme. Men det var en nødvendig beslutning, siger Christian Rabjerg Madsen.

– Jeg tror ikke på, at man kan have en stop-and-go på det kunstneriske. Vi skulle smede imens jernet var varmt. Det var min vurdering at det kunne blive vanskeligt på et senere tidspunkt, forklarer det socialdemokratiske folketingsmedlem.

– Det var meget velovervejet og på baggrund af gode diskussioner. Det er klart, at det er en satsning. Men vi gjorde det med udgangspunktet i hvad vi har set fra den kant tidligere. Vi håber, at vi kan se det igen i fremtiden, siger Christian Rabjerg Madsen afslutningsvist.

Susanne Eilersen: Det var hele kampen værd

Som nævnt indledningsvis spillede den lokale Susanne Eilersen en stor rolle i presset for at sikre midler til Fredericia Teater. En rolle der krævede meget, men for Susanne Eilersen var det hele kampen værd.

– Jeg synes kampen var det hele værd. Der blev talt meget i telefon. Jeg synes, det var en hård kamp med Kulturministeriet. Men det er det hele værd, siger Susanne Eilersen.

– Det her er beviset på, at det er afgørende med en lokal repræsentant på Christiansborg. Jeg er der desværre ikke selv længere, men det netværk jeg har opbygget var altafgørende. Vi skal sikre, at Fredericia ikke bliver forbigået – og det sker altså bare, hvis ikke der er nogen der er vågne. Jeg vil gøre mit til at bruge mit netværk, så Fredericia ikke bliver forbigået, lyder det fra Susanne Eilersen.