Fredag klokken 17.00 har Fredericia Kunstforening inviteret medlemmer og kunstinteresserede til fernisering i Kongensgade 111, når værker af maleren og grafikeren Piere Alechinsky udstilles.

Det er onsdag kl.10.00 og vi besøger Fredericia Kunstforening i Kongensgade 111, hvor en delegation fra Museum Jorn i Silkeborg hjælper til sammen med Poul B. Jakobsen og Vagn Sørensen fra Fredericia Kunstforening. Vi taler med Museumsinspektør Christian Kortegaard Madsen om udstillingen.

Poul B. Jakobsen, Fredericia Kunstforening (Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen/Fredericia AVISEN)

Også foreningens formand er i hopla. Poul B. Jakobsen ser frem til at se mange mennesker på fredag, men også gennem hele udstillingen, som han finder ekstremt spændende. Samtidig takker han Vagn Sørensen for at tage et stort læs med denne udstilling.

Nogle af Pierre Alechinskys værker kan opleves i Fredericia fra på fredag (Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen/Fredericia AVISEN)

Om udstillingen

Den sidste CoBrA-kunstner
Maleren og grafikeren Pierre Alechinsky (født 1927 i Belgien) er blandt Europas mest indflydelsesrige, nulevende kunstnere. Efter sin uddannelse til bogillustrator og typograf på Kunstakademiet i Bruxelles tilsluttede han sig i 1949 sammen med bl.a. Asger Jorn, Christian Dotremont og Karel Appel den internationale CoBrA-bevægelse. Den dengang kun 22-årige Alechinsky engagerede sig især i fællesarbejdet med sine kunstnerkollegaer og i produktionen af kunstnergruppens vigtigste kommunikationsredskab, tidsskriftet Cobra. I 1951 flyttede han til Paris for at studere trykteknik hos Stanley William Hayter på det kendte Atelier 17. Et vigtigt element i Alechinskys kunstneriske praksis er hans indgående kendskab til fjernøstlig kunst og kultur, som han forfinede som Paris-korrespondent for den japanske avis Bukobi i 1950’erne.

Alechinskys grove, men lyriske figurationer forener abstrakte tachistiske, dvs. stoflige, og spontan-ekspressive elementer. Hans narrative og poetiske billedfriser er kendetegnet ved en farve- og formreduceret grafisk symbolisme, der er inspireret af en tegneserielignende æstetik.

Alechinskys kunst har været vist på nogle af de mest anerkendte udstillingssteder i verden, bl.a. på Guggenheim-museet og Museum of Modern Art i New York, på Stedelijk Museum i Amsterdam, på Centre Pompidou i Paris, på Documenta i Kassel og på Biennalen i Venedig. Han har været professor for malerkunst på Kunstakademiet i Paris og han har modtaget en række priser og legater.

Alechinsky og Asger Jorn
Pierre Alechinsky og Asger Jorn havde et mangeårigt, frugtbart kunstnerisk samarbejde. Efter Jorns død i 1973 donerede Alechinsky en række betydningsfulde værker af anerkendte europæiske kunstnere til Museum Jorn i Silkeborg. Af Alechinskys egen produktion har Museum Jorn i dag henved 400 værker – bl.a. det store relief Penslens tanker, som snor sig omkring vandmesterboligen i museets indre gård.