Fredericia AVISEN taler med formand Poul Bernstorff Jakobsen om den populære Fredericia Kunstforening, der har overlevet i 75 år og står historisk stærkt og håber på at snart kunne slå fortidens medlemsrekord.

Fredericia Kunstforening blev stiftet den 3. marts 1944 og foreningens grundlæggende formål er at formidle god kunst.
At formidle kunst på et højt fagligt og varieret niveau indenfor alle genrer.

Der er kommet godt vind i sejlene igen og sidste udstilling om Henry Heerup har vist en meget høj klasse og fået mange lokale i kunsthallen ved Den Kreative Skole i Kongensgade 111.

Foto: Fredericia Kunstforening

“At have så mange år på bagen, det betyder selvfølgelig, at lokalt er vi i hvert fald en kendt størrelse. Der er mange, der ved, hvem vi i er og at der er mange der har relationer til vores forening gennem flere generationer”, siger Poul.

“Jeg husker selv tidligere, før jeg forlod Fredericia, at jeg besøgte flere udstillinger i det gamle bibliotek i Jyllandsgade. Jeg meldte mig ind i Fredericia Kunstforening for cirka 10 år siden og har siddet i bestyrelsen i 7 år”, siger Poul.

Heerup udstilling
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Hvordan har Fredericia Kunstforening forandret sig gennem årene?

“Den startede med at være 450 medlemmer, så har den været nede og vende på 180 – 200 medlemmer. Lige nu er vi 404 medlemmer, så vi satser kraftigt på at slå den gamle rekord, det er et mål”, siger Poul.

En af Fredericia Kunstforenings holdepunkter er, at de ikke udstiller lokale kunstnere, de sætter en dyd i at udstille højkvalitetskunst, i mangel af, at der ikke er et kunstmuseum i Fredericia. Nogle af de store navne, de har trukket til, vidner om stærke navne som Jens Galschiøt, Erik Clausen, Per Kirkeby, Kaare Norge, Heerup og mange flere.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

“Vi udstiller ikke lokale kunstnere og det gør vi ikke fordi, at de faktisk selv kan leje salen. Mange af dem har også egne gallerier rundt omkring, så man kan tage ud at besøge dem privat. Hvorimod, at vi har ikke noget kunstmuseum, så hvis vi skal være et alternativ til det, så skal vi tiltrække kunstnere udefra. Det er ligesom det valg, vi har truffet for nogle år tilbage og det er også fordi, at kommunen støtter foreningen med et bidrag, men derudover støtter de også med, at vi får stille lokalerne til rådighed uden beregning. Det betyder også, at vi skal give et eller andet tilbage til kommunen, en af måderne at gøre det på, er at skaffe nogle kunstnere til byen som ellers normalt ikke er her”, siger Poul.

inge
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Kunne Fredericia Kunstforening forestille sig at drive en kunstmuseum i fremtiden?

“Ikke sådan umiddelbart nej, du har Trapholt i Kolding og du har også Vejle Kunstmuseum. Hvis vi skal have et kunstmuseum i Fredericia, så skal det enten være noget helt andet, eller også skal det op på niveau med Trapholt og Aros. Jeg tror mere, vi skal satse på at få et ny teater end at få et kunstmuseum. Det er min personlige holdning”, siger Poul.

Poul løfter også sløret for muligheden af etableringen af en kunsthal i Kanalbyen. Han ser det også som en mulighed for Fredericia Kunstforening til at kunne udstille der.

Poul siger afslutningsvis, “Vi har lavet et lille gimmick med medlemsprisen , det koster 75 kroner for at blive medlem resten af året. 1 krone for hvert år”

http://bit.ly/LethiFredericia
Skal du opleve legenden i Fredericia? Så klik her